Virtual Tribunereklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi


Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator


Knjige

Film


Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
18. siječnja, 2007.

01 / Virtual Tribune

17. siječnja, 2007.

Macworld: iPHONE I APLLE-TV

iphone_virtual_1_80.jpgNa nedavnome MacWorldu, održanom u San Franciscu, prvi čovjek Applea Steve Jobs napokon je predstavio toliko očekivani uređaj – riječ je o "iPhoneu", kombinaciji "pametnog" telefona, widescreen iPoda s touchscreenom i uređaja za ugodno i brzo surfanje Internetom. "iPhone" dolazi u dvije varijante, s 4 i 8 GB memorije, a američka cijena mu iznosi 500, odnosno 600 dolara. Uređaj će se u SAD moći kupiti od lipnja, dolazak u Europu planiran je negdje koncem godine, dok bi se "iPhone" u Aziji trebao pojaviti 2008.

Appleov ekskluzivni partner u ovome poslu, za američko tržište, je tvrtka Cingular Wireless – SIM kartice drugih telefonskih firmi "iPhone" ne prima – a od niza tehničkih čudesa valja još svakako navesti da uređaj funkcionira pomoću prilagođene verzije operativnog sustava Mac OS X, da je "iPhone" debeo ili tanak samo 11,6 milimetara, da ima i 2-megapikselnu kameru, te da nova Appleova hi-tech uzdanica ima samo jednu tipku, "Home", dok se sve ostale funkcije obavljaju na ekranu osjetljivom na dodir…
 
Na spomenutom Macworldu, Apple – koji se više ne zove Apple Computer, već samo Apple Inc. – predstavio je i uređaj pod nazivom AppleTV, media-centar s hard diskom od 80 GB za pohranu multimedijalnih sadržaja iz računala, to jest, i Tunesa (glazba, filmovi, fotografije), koji se potom, pomoću AppleTV-a, mogu gledati i slušati preko widescreen televizora.

Tableti: OQO 2

oqo_2_virtual_3_120.jpgKompanija OQO predstavila je novu inačicu svog poznatog ultramobilnog tablet-računala jednostavno nazvanu - Model 02. OQO 02 je računalo dovoljno malih dimenzija da stane u džep, a po uzoru na svoju stariju braću (01 i 01+) ima i tipkovnicu na izvlačenje. Iz tvrtke poručuju kako je model 02 najmanji PC na svijetu sa podrškom za Windows Vistu. Računalo pokreće procesor VIA C7M (1,2 ili 1,5 GHz) te 1 GB DDR2 memorije. Kućište je od magnezija, tu je hard disk od 60 GB, te ekran dijagonale 5 inča… Cijena – 1500 dolara.

Toshiba: TROSLOJNI HD-DVD

hd_dvd_virtual_4_80.jpgToshiba je na nedavnome CES-u najavila razvoj troslojnog HD DVD medija. Novi disk bi trebao imati kapacitet 51 GB (17 GB po sloju), što premašuje kapacitet dvoslojnog Blu-ray medija.

Također, kompanija se pohvalila kako je već sada dostupno preko 250 HD DVD filmskih naslova, a tom "taboru" su se pridružile i kompanije Onkyo, Bandai, Meridian i Lite-On. Troslojni HD DVD mediji bi svjetlo dana trebali ugledati krajem ove godine.

Računala: MINIJATURNI PC

smallest_pc_virtual_5_80.jpgDimenzije ovog PC-a su samo 2×2x2,2 inča. Nazvan je Space Cube i pretpostavlja se da je ovo trenutačno najmanje osobno računalo na svijetu.

U računalo je ugrađen procesor od 300 Mhz, a tu je i 64 MB SDRAM memorije, nekoliko portova za USB, Ethernet, flash memoriju, kao i za spajanje s monitorom itd. Monitor je u stanju prikazivati do 65 k boja pri rezoluciji od 1280 x 1024 piksela…

________________________________
Copyright © 1993 - 2021. Feral Tribune. All rights reserved.