Picaskandalreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi


Picaškandal

International

Feral Tromblon


Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual TribuneStranica obnovljena:
8. svibnja, 2008.

01 / Picaskandal
7. svibnja, 2008.

REZALIŠTE

RATNI ZLOČINI I PRAVOSUĐE

BIJEDA PRAVNE DRŽAVE

solar-120.jpg

Preko 100 civila srpske nacionalnosti ubijeno je u Sisku i njegovoj okolici 1991. godine, na području pod upravom hrvatskih vlasti. Nijedno od tih ubojstava nije riješeno, procesuirano niti sankcionirano. Jedna od žrtava bila je i 19-godišnja Ljubica Solar, čija majka Vjera već 17 godina pokušava od države ishoditi pravičan postupak istrage i suđenja u kojem bi se utvrdilo tko je ubojica. Točnije, od sisačkog Općinskog suda očekivalo se barem da ustanovi kako ubojstvo te djevojke nije bio izolirani slučaj u tome kraju, nego da je ona stradala od terorističke ruke uslijed sasvim uobičajene prakse tih mjeseci u Sisku. Vjera Solar dobila bi takvim priznanjem zadovoljštinu kudikamo važniju od novčane odštete čije traženje ionako samo ima funkciju nadomjeska za kazneni postupak što ga država ranije nije željela pokrenuti.

Ali, sudište brutalnom tvrdoglavošću ustraje da terorizma nije bilo – računa se samo srpska agresija na hrvatsku vlast – pa je prije nekoliko dana Vjera Solar, sa svojom odvjetnicom Bojanom Tadić i voditeljicom nevladine organizacije "Documenta" Vesnom Teršelič, održala konferenciju za novinare na kojoj je rekla da "u Sisku i vrapci pjevaju tko je ubio Ljubicu", dok se krupnija perad očito gradi nevještom. Štoviše, uočljiv je golemi nesrazmjer između drastične opstrukcije službene istrage nad tim ubojstvom otpočetka dosad, i saznanja do kojih je uspjela doći sama majka ubijene djevojke, premda ih država nije iskoristila niti je to uopće namjeravala. No, slučaj će se ipak nastaviti na Županijskom sudu, kako doznajemo od Vesne Teršelič, pa ćemo tek čuti kakva se pjesma vodi na višim granama hrvatskog pravnog sustava.

I. LASIĆ

NOVI ZAKON O TRŽIŠTU KAPITALA

ZAUZDAVANJE SAMODOLA

samodol-150.jpg

Hoće li novinari koji objave osjetljivu informaciju o cijenama na Zagrebačkoj burzi ubuduće ići na robiju, nije posve jasno nakon pokusnog objavljivanja prijedloga novog Zakona o tržištu kapitala. No, nema dvojbe oko toga da bi predlagač Zakona, predsjednik Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga Ante Samodol htio zatvorske sankcije i za novinare, koji, prema Samodolu, pišući o burzi ulaze u isti rang sa brokerima, ulagačima i direktorima kompanija čije se dionice vrte na tržištu. Samodol već mjesecima najavljuje kako će novi Zakon o tržištu kapitala posebnog računa povesti o medijima i njihovom utjecaju na kretanje cijena dionica, ne ustručavajući se prijetnji i demonstracija moći.

Pažljivim iščitavanjem ukazanog zakonskog prijedloga, stječe se dojam kako je Samodol ipak morao zauzdati svoje porive, pa se tako u mjerodavnom članku, koji opisuje manipuliranje tržištem i sankcije za takve rabote, novinari izuzimaju iz korpusa sudionika na tržištu kapitala. Odnosno, novinarsko se "manipuliranje", prema tekstu prijedloga, "mora procijeniti uzimajući u obzir pravila koja uređuju njihovu profesiju". No, potonje otpada ako se procijeni da je baratanjem dvojbenih informacija novinar, neposredno ili posredno, stekao prednost ili korist od njihova širenja. Kako će se ustanoviti takva korist nije jasno, kao i mnogo toga drugoga i očito će sve ovisiti o pravnoj praksi koja će proisteći iz budućeg zakona.

Za manipuliranje tržištem kapitala predlagač je zaprijetio novim, pooštrenim kaznama čiji je gornji plafon pet godina zatvora, čime se HANFA skladno ugradila u mentalitet sadašnje vlasti koja misli da se radikalnim kaznama mogu riješiti žarišta poput prometnih nesreća ili huliganizma. U ovom slučaju, nije jasno zašto bi se hrvatske sudnice i zatvori ubuduće zatrpavali onima koji su pravila burzovnog sporta skloni "slobodnije" tumačiti, ako se ima u vidu suština trgovanja dionicama, a ona kaže da se radi o rizičnom biznisu u koji se nikoga ne uvlači preko njegove volje.

Kako najveći manevarski prostor i moć za manipulacije na tržištu kapitala pripada najvećim ulagačima, odnosno bankama i njihovim investicijskim i mirovinskim fondovima, kao i pojedincima koji raspolažu desetinama milijuna kuna za sudjelovanje na burzi, oni bi morali doći pod najveći udar novog zakona. A teško je povjerovati kako će HANFA imati želje i ovlasti da na nekome od najkrupnijih igrača istrenira najavljenu strogoću.

V. MARJANOVIĆ

HAŠKA SUĐENJA

PRLIĆEVO OPTUŽIVANJE VOJNE HUNTE

haag-150.jpg

Ratni predsjednik Vlade Hrvatske Republike Herceg-Bosne Jadranko Prlić pred Haškim je sudom iznio svoju kratku obranu koja se sastoji u ovoj tezi: on se, kao šef Vlade, bavio isključivo civilnim pitanjima i nije imao nikakva utjecaja na vojne poslove, a logori za Bošnjake bili su u nadležnosti vojske s kojom, inače, nikakva dodira nije imao ni Prlićev ministar obrane Bruno Stojić kojeg je, također, optužio Haški sud. Iz ove teze proizlazi da je stvarna vlast u Herceg Bosni bila u rukama vojne hunte koja nije bila pod civilnom kontrolom.

No, tko je instalirao generalsku huntu koja je, prema Prliću, autonomno otvarala koncentracijske logore i provodila progon Bošnjaka? Odgovor na to pitanje Prlić je dao u svom ranijem iskazu haškim istražiteljima u kojemu je ustvrdio da je Tuđman-Šuškova vlast bila klerofašistička i da je Herceg-Bosna bila zločinački zagrebački projekt koji se odvijao preko vojnih struktura što su – valjda za razliku od onih civilnih kojima je na čelu bio Prlić – bile navođene s Pantovčaka. Ne zna se, međutim, kako se u Prlićeve obrambene napore uklapa rečenica svjedoka obrane Miomira Žužula koji je u utorak u Haagu rekao ovako: "Sa sigurnošću kažem da je predsjednik Tuđman podržavao BiH kao suverenu državu i da je s njom želio imati posebne odnose."

I. ĐIKIĆ

HDZ-ov KADROVSKI CIRKUS

HINJENJE ANTIKORUPCIJE

skugor_smiljana-120.jpg

Parlamentarni Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove odlučio je da tradicionalnim učini participiranje HDZ-ovih žurnalističkih uzdanica iz državne novinske agencije Hine u Nacionalnom vijeću za praćenje provedbe Nacionalnog programa suzbijanja korupcije: dosadašnju medijsku predstavnicu u tom vijeću, novinarku Hine Mariju Udiljak naslijedit će, po svoj prilici, aktualna ravnateljica Hine Smiljanka Škugor-Hrnčević.

Rečeni odbor – u kojemu, naravno, HDZ ima većinu – predložio je gospođu Škugor-Hrnčević, unatoč tome što je isto to saborsko tijelo u veljači ove godine zatražilo od Hrvatskog novinarskog društva i Hrvatske radio-televizije da dostave usuglašen prijedlog člana Nacionalnog vijeća iz novinarskih redova: te dvije adrese predložile su Feralova novinara i HND-ova potpredsjednika Luka Braila, dok je samouvjerena Smiljanka predložila samu sebe.

HDZ-ovci su se odlučili za provjereni kadar koji neće previše prosvjedovati protiv izostanka antikorupcijskih mjera, jer je i dotična gospođa osvojila ravnateljsku poziciju zahvaljujući političkoj korupciji, a pobrinut će se i za gospođu Udiljak kojoj se baš i ne vraća među obične agencijske novinare. Vlada ju je, naime, predložila za novu članicu Vijeća za elektroničke medije, što je profesionalna funkcija, a njezina jedina kvalifikacija za tu funkciju – osim bezrezervne odanosti HDZ-u – jest kumstvo s bivšim Vladinim glasnogovornikom Ratkom Mačekom.

I. ĐIKIĆ

HALO PINK, OVDJE BRANIMIR

PRESS: MITROVIĆ KUPUJE GLAVAŠEVU TV

pink_1-150.jpg

Beogradski dnevni list Press objavio je u broju od utorka, pod naslovom Mitrović kupuje Glavaševu TV, pravu malu bombu. List tvrdi da Branimir Glavaš nudi Željku Mitroviću, vlasniku TV Pinka, Slavonsku televiziju (STV), najagilnijeg propagatora Glavaševih ideja koji u stopu prati Glavaša i sve događaje vezane uz njega, pa dio Osječana zbog toga STV posprdno zove "Glavašev zabavnik".

Press tvrdi da je Glavaš, putem posrednika, stupio u kontakt sa Sašom Popovićem, suvlasnikom Grand produkcije, tvrtke koja je najavila osnivanje svoje firme u Hrvatskoj, nudeći mu da kupi STV.

"Popović je bio iznenađen Glavaševim pozivom, ali ga je odmah uputio na Željka Mitrovića i napravio kontakt, koji bi uskoro trebalo rezultirati kupoprodajnim ugovorom" piše Press i nastavlja kako bi sve trebalo biti okončano već ovoga tjedna, pa će na taj način Televizija Slavonije i Baranje biti četvrta hrvatska TV stanica u vlasništvu Pinka, nakon TV Neta iz Kutine, TV Dalmacije iz Splita i Gradske televizije Zadar.

Jedne hrvatske novine potom su ustvrdile da je posrednik između Glavaša i Mitrovića, zagrebački novinar i skladatelj, rodom Osječanin, Mario Mihaljević.

"Nemam nikakve veze s navodnim pregovorima Slavonske televizije s TV Pink, a još manje sam bilo kakav posrednik u tom navodnom poslu", rekao nam je Mario Mihaljević.

"Ja jesam kontaktirao sa Sašom Popovićem ali oko ideje da Grand produkcija dođe u Hrvatsku. Međutim, u tim razgovorima Slavonska televizija nikada nije spomenuta. Ne znam temeljem čega su novinari zaključili da sam ja posrednik u tom poslu", kaže Mihaljević.

Glavaš je također demantirao tu priču, a isto je učinio i Saša Uranjek, predsjednik Uprave TV Slavonije i Baranje. Temeljni kapital Slavonske televizije je 340.000 kuna, a jedna od najvećih dioničarki je Sanja Marketić, bliska prijateljica Branimira Glavaša.

D. HEDL

PRVOLIGAŠKE AMBICIJE TRGOVCA ORUŽJEM

ZUBAK U STEČAJU

zubak-120.jpg

Naum trgovca oružjem Zvonka Zubaka da dugogodišnje upravljanje nogometnim klubom Croatia Sesvete ovog ljeta okruni ulaskom u prvu ligu, sudario se nadomak svom cilju s uvijek okrutnom stvarnošću. Ne mislimo pritom na nečuveni incident proteklog vikenda, uoči utakmice Zubakove Croatije i Slavonca iz Starih Perkovaca, kada je sesvetska policija, na očiti mig Zvonka Zubaka, dvojicu gostujućih igrača, državljana Srbije, u sportskoj opremi privela u stanicu i tamo ih zadržala do okončanja utakmice.

Iako je taj događaj naišao na opće zgražanje, Zubak i njegov klub neće trpjeti posljedice, što se zasad ne može reći za drugi nemili "incident" u Croatiji u prvim danima ovog mjeseca. Trgovački sud u Zagrebu proglasio je otvaranje stečajnog postupka u Croatiji Sesvete poslavši u klub prinudnog upravitelja Nebojšu Antolića, pa su Zvonku Zubaku značajno vezane ruke u naporima da tokom svibnja, kada se završava prvenstvo Druge lige, izvadi prvoligašku vizu. Ne samo da se bez Antolićeva pristanka neće moći voditi poslovanje kluba, nego će Croatiji Sesvete do okončanja stečaja biti uskraćena licenca Hrvatskog nogometnog saveza za igranje u nekoj od liga pod patronatom Saveza.

Budući da je Zubakova Croatia po platežnoj moći u hrvatskim okvirima jača od pola sadašnjeg sastava Prve lige, pa je, među ostalim, za njezina trenera doveden bivši selektor državne reprezentacije Zlatko Kranjčar, s godišnjom gažom koja nije manja od 100 tisuća eura, slanje kluba u stečaj djeluje groteskno. Zvonko Zubak, po starom dobrom običaju lakoumnika koji upravljaju domaćim klubovima, zainteresiranim medijima tumači da su u pitanju dugovanja prethodne uprave, s kojima on nema ništa.

Zubak ostavlja dojam da se previše ne uzbuđuje zbog stečaja, budući da je o ulasku Croatije Sesvete u prvoligaško društvo odluka već pala u trokutu koji drma hrvatskim nogometom, a koji omeđuju predsjednik Saveza Vlatko Marković, predsjednik Udruženja prvoligaša Igor Štimac i sudačka organizacija. Poznavajući pravno beznađe u kojem se nalazi hrvatski nogomet, otvaranje stečaja u Zubakovom klubu mjesec dana uoči ulaska u Prvu ligu maslo je onih koji bi se "ugradili" u troškove sesvetskog stavljanja u elitni nogometni razred.

Zubak ima dva izbora: ili namiriti "troškove stečajnog postupka", ili se uzdati u obećanje spomenutog trolista nogometnih moćnika da će Croatia Sesvete zaigrati u društvu s Dinamom i Hajdukom iako nema odblokirani račun, stadion i druge potrebne uvjete.

V. MARJANOVIĆ


________________________________
Copyright © 1993 - 2023. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA

01-150.jpg