Glazbareklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi


Picaškandal

International

Feral Tromblon


Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual TribuneStranica obnovljena:
8. svibnja, 2008.

01 / Glazba
Tamara VISKOVIĆ: GLAZBA
7. svibnja, 2008.

SEBASTIEN TELLIER: "SEXUALITY"

MEDITACIJE OSNOVNOŠKOLCA

sebastien_tellier_150.jpg

Tri su parodijske slike francuske zabavne glazbe aktivne u pop kulturi. Prva je vezana uz hiper-emotivnost šansone. U njoj, kao u nekoj okrutnoj evrovizijskoj šali, naoko ozbiljna gospoda u svojevrsnoj scenskoj agoniji deklamiraju duge nizove sraslih suglasnika, uronjeni u sirupasti instrumentalni konzervans. Druga ismijava njezinu hiper-erotiziranost, ono preglumljeno stenjanje ponad kojega latin lover hrapavim glasom niže eufemizme za različite vidove spolnih aktivnosti u koje će se upustiti čim ton-majstor napusti studio, a možda i prije.

Treća je novijeg datuma i odnosi se na parišku elektro-pop scenu, njezin snobovski minimalizam i fetišiziranje marginalnih glazbenih žanrova. Ta se slika sastoji od para tridesetpetogodišnjaka odjevenih poput statista iz Ratova zvijezda. Oni uz pomoć velike količine ironijskog odmaka i antikvarnih sintisajzera izvode muziku koja zvuči kao soundtrack soft pornića s kraja 70-ih.
 
Sebastien Tellier je, više nego zbog ičeg drugog, zanimljiv kao izvođač koji je uspio spojiti sva ta tri klišea, i pri tom zadržati ozbiljno lice, pa i ponešto integriteta. Pripadnik spomenute super-cool pariške scene, Tellier za producenta ima Guy-Manuel de Homem-Christa (Daft Punk), i izvodi muziku perolake kategorije, koja ne da ne skriva, već praktički upire prstom u trivijalnost žanrova iz kojih vuče inspiraciju. On procesiranim glasom meditira o seksualnoj tematici, dok neka cura odsutno dahće u pozadini. On s obožavanjem replicira pompoznost špica za tv-serijale, bezličnost instrumentalnih verzija evergrina za upotrebu u šoping-centrima, šuplju sentimentalnost evrovizijskih refrena i artificijelni zvuk synth-popa.
 
To radi sa ozbiljnošću i predanošću osnovnoškolca koji za peticu iz glazbenog izvodi repertoar Jean-Michel Jarrea na plastičnom sintisajzeru. Uz to, on izgleda kao četvrti član Bee Geesa, te, povrh svega, kao trijumf postmoderne ironije koja je zatvorila puni krug, Sebastien Tellier predstavlja Francusku na natjecanju za pjesmu Evrovizije 2008.

________________________________

________________________________
Copyright © 1993 - 2024. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA

01-150.jpg