Filmreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi


Picaškandal

International

Feral Tromblon


Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual TribuneStranica obnovljena:
8. svibnja, 2008.

01 / Film
Dragan JURAK: FILM
7. svibnja, 2008.

"IRON MAN" JONA FAVREAUA

BESMISLENA "ŽELJEZARIJA"

iron_man_150.jpg

"Kako ironično!" uzviknut će Iron Monger u onom odsutnom trenutku, prije no što Iron Manu zada smrtonosni udarac. Predsjednik vojno-industrijske korporacije Stark pritom se referira na činjenicu da će Tony Stark, nasljednik korporacije, poginuti od vlastitog izuma – željeznog oklopa na nuklearno-informatički pogon kojeg je sam razvio. No "ironično" možda i nije najbolji izbor riječi za situaciju u kojoj se našao playboy na čelu teško-industrijskog carstva.

Nakon što je u Afganistanu pao u ruke, i od pobunjenika odmetnutih pobunjenika (naoružanih njegovih oružjem), Tony Stark postaje pacifista. Na iznenadnoj novinskoj konferenciji obznanjuje da Stark industrija trenutačno zaustavlja sve svoje trake za proizvodnju oružja. Ali istovremeno, on sam usavršava "superoružje", željezni oklop uz pomoć kojeg se spasio iz afganistanskog zarobljeništva. Dakle, odgovarajući uzvik mogao bi glasiti: "Kako besmisleno!"
 
Uopće, "besmisleno" bi mogao biti precizan opis ove visokobudžetne "željezarijske" atrakcije (s Robertom Downeyem Jr., Jeffom Bridgesom i Gwyneth Paltrow) snimljene prema modelu komercijalnog filma iz sedamdesetih, sa stripovskim junakom iz šezdesetih, i teškom industrijom iz XIX. stoljeća. Redatelj Jon Favreau svoj rad pokušao je opisati kao "Supermana" u režiji Roberta Altmana, s prstohvatom "Batmana", "RoboCopa" i Toma Clancya. Time je sasvim dobro opisao derivativnost filma. Hollywood već desetljećima klincima prodaje isti koncept ljetnog hita i "Iron Man" je, zajedno s ostatkom "superheroja", obična hrpa starog željeza.

________________________________

________________________________
Copyright © 1993 - 2024. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA

01-150.jpg