Virtual Tribunereklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi


Picaškandal

International

Feral Tromblon


Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film


Virtual TribuneStranica obnovljena:
8. svibnja, 2008.

01 / Virtual Tribune
Darko VUKOREPA: VIRTUAL TRIBUNE
7. svibnja, 2008.

Video: SLABA PRODAJA BLU-RAYA

blu_ray_virtual_1_120.jpg

Unatoč tome što je Toshiba odustala od HD DVD-a, jedinog konkurenta Blu-rayu, taj format nije ispunio prodajna očekivanja, javlja BugOnline. S obzirom da je Blu-ray trenutno jedini format za distribuciju filmova visoke definicije očekivalo se kako će prodaja diskova i uređaja tog formata vrtoglavo poskočiti. Međutim, istraživači NPD grupe došli su do oprečnih rezultata. Prema njihovoj studiji prodaja linijskih Blu-ray playera (bez PlayStationa 3) u veljači je opala za čak 40 posto u usporedbi s rezultatima iz siječnja.

Rezultati za ožujak pokazuju neznatni oporavak od 2 posto u odnosu na prethodni mjesec. Kao glavni krivac za slabu prihvaćenost novog formata nameće se visoka cijena uređaja, ali i samih diskova, a kupcima je DVD još uvijek dovoljno dobar. Druga stvar koja koči bolju prihvaćenost je i mogućnost dobavljanja HD videa s Interneta sa servisa poput Microsoftovog Xbox Live.

Velika Britanija: STUDIJ CYBER PSIHOLOGIJE

myspace_virtual_2_120.jpg

Nova akademska godina na sveučilištu Nottingham Trent donosi novitet u obliku postdiplomskog čija je pažnja usmjerena prema fenomenu interneta. Teme koje će uključivati magisterij nazvan "cyberpsihologija" kreću se od problema online klađenja i igranja na internetu pa sve do međuljudskih odnosa u online zajednicama, seksualnosti, cyberkriminala i sličnih. Na novoosnovanom postdiplomskom studenti će analizirati utjecaj društvenih mreža poput Friendsa, MySpacea ili Facebooka na interakciju među ljudima te potencijalne opasnosti koje korisnicima takvih mreža prijete, poput seksualnog maltretiranja ili online pedofila. Uvođenje ovog postdiplomskog pozdravilo je britansko Društvo psihologa, a na sveučilištu Nottingham Trent očekuju znatnu potražnju za "cyberpsihologijom".

Berners-Lee: "INTERNET JE U POVOJIMA"

lee_virtual_3_120.jpg

Najveći živući genij današnjice, kako ga mnogi mediji opisuju, i "otac" world wide weba, Tim Berners-Lee, izjavio je da je izuzetno optimističan što se tiče budućnosti ovog medija nad medijima, i to usprkos činjenici da je zabilježen sve veći broj napasti i zla koji s njega vrebaju. "Internet je još uvijek u povojima i ima mjesta za značajne napretke i unapređivanje", izjavio je Tim Berners-Lee u svom intervjuu BBC-ju, a dodao je da je izuzetno optimističan što se tiče budućnosti interneta. Jednako tako naglasio je da će u budućnosti pristup svim digitalnim podacima na svijetu svakome biti na "vrhu prsta".

Prema podacima analitičara Netcrafta, trenutačno na internetu "živi" oko 165 milijuna web odredišta, a činjenica da većini sadržaja korisnici mogu pristupati besplatno bila je ključna u popularnosti ovog medija, dodao je Berners-Lee.

Amazon: NAVALA NA "KINDLE"?

kindle_virtual_4_80.jpg

Kindle, Amazonov "revolucionarni" uređaj koji bi trebao promijeniti način na koji čitamo knjige, ima dobrih koliko i loših strana. No, prodaja je krenula odlično. Nespretan i nelijep dizajn prilagođen isključivo dešnjacima, prevelika masa i dimenzije uređaja, slaba čitljivost u uvjetima srednjeg i slabog svjetla, katastrofalan web preglednik, visoka cijena - sve to moglo bi odvratiti potencijalne kupce od kupnje ovog uređaja, no iako Amazon nije objavio koliko je točno Kindleova pustio u prodaju, u ovom trenutku više ga nema u njihovom online dućanu, a sljedeća pošiljka trebala bi se pojaviti u prosincu.

Dokaz je to da se korisnicima ipak sviđa ideja bežične kupnje i preuzimanja e-knjiga direktno na čitač, te da su isti spremni prihvatiti i pokoju manu samog Kindlea.

Diskovi: WD "VELOCIRAPTOR"

western_virtual_5_120.jpg

Western Digital je predstavio novi tvrdi disk, Velociraptor, proizvod koji ne samo da će nuditi značajno povećanje u brzini uspoređujući s Raptorom, već bi se mnogi mogli zapitati želite li uistinu "onaj skupi solid state disk". Ovaj je tvrdi disk, prema specifikacijama i performansama, očigledno namijenjen entuzijastima i poslovnim korisnicima. Velociraptor nudi jednak prijenos podataka kao i SATA SSD uređaj, za otprilike 33  posto njihove cijene, te 3,7 puta njihovog kapaciteta (300 GB uspoređujući s 64 GB). Western Digital Velociraptor bit će raspoloživ za otprilike 300 dolara, dok, trenutno, primjerice, 64 gigabajtni SATA solid state disk košta od 1100 do 2000 dolara.

________________________________
Copyright © 1993 - 2023. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA

01-150.jpg