Informbiroreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits

Word Trade

Kultivator

Glazba

Knjige

Film

Guštaonica

Virtual TribuneStranica obnovljena:
15. studenoga, 2002.

01 / Informbiro
INFORMBIRO
Predrag LUCIĆ: INFORMBIRO
15. studenoga, 2002.

BOLNICA

Dan prije nego što će teško bolesni haaški optuženik Janko Bobetko biti prebačen u KBC Dubrava, u vrijeme, dakle, kad su o velikom transportu pjevale i ptice na tuškanačkim hrastovima, generalov se sin Ivan pred novinarima pokušavao praviti pametnim (što mu baš i ne ide) i duhovitim (što mu ide još teže). “Nemam pojma o tome. Ali znam da dečki tu beru žireve. Četrdeset pet kuna kilo”, kazao je Ivan Bobetko. A čitava je zemlja znala da je Ivica Račan potpisao jamstvo da nasilno uručenje optužnice neće biti dio bolničkoga tretmana Janka Bobetka. U četvrtak ujutro, dok je novinarska bulumenta čekala da general krene put bolnice, pred njegovom je kućum paradirao zapovjednik osiguranja Ivan Basarac, odjeven u majicu s likom Marka Perkovića Thompsona. Nešto iza 9 sati Janko Bobetko prenesen je iz kuće u jeep u kojemu su još bili generalova supruga Magdalena, unuk Ivan Janko, jedna časno-medicinska sestra i jedan od Basarčevih pobočnika. Konvoj sastavljen od passata u kojemu su se zbili Basarčevi momci, jeepa s bolesnikom i pratnjom, te terenca Ljube Ćesića Rojsa u kojemu se najpoznatiji saborski siledžija vozio sam, krenuo je prema bolnici. Osim novinara, generala su ispratila i preostala dvojica berača kestena. Jedan je ponosno salutirao generalu u jeepu, a drugi je tek nijemo gledao, sa suzama u očima.

PROCEDURA

Nakon što je Bobetko primljen u KBC Dubrava, dužnosnici hrvatske Vlade i pravosuđa nastavili su se praviti blesavima (što im u pravilu polazi za mozgom). Postavilo se, naime, pitanje gdje je optužnica i što s njom. Vladin opunomoćenik u sporu s Haaškim tribunalom Goran Mikuličić kazao je da je Savjet za suradnju s ICTY-jem preporučio Banskim dvorima da optužnicu prebace Ministarstvu pravosuđa, koje bi je potom trebalo proslijediti zagrebačkom Županijskom sudu. U Ministarstvu pravosuđa nisu znali ništa osim da ne znaju ništa, jer još nisu dobili ništa. Predsjednik Županijskoga suda Božidar Rumenjak je pak znao nešto više od ništa, a to je da optužnica neće stići tokom četvrtka. Vlada je naposljetku obznanila da će kompletan spis i cjelokupnu medicinsku dokumentaciju tek uputiti Županijskom sudu, ali u toj najavi nije bilo ničega što bi Božidara Rumenjaka navelo da na poslu ostane i nakon isteka radnoga vremena.

REZOLUCIJA


Najprije je irački parlament odbio prihvatiti Rezoluciju 1411 Vijeća sigurnosti UN-a, jer to nije stvar o kojoj trebaju odlučiti narodni zastupnici nego onaj koji zavodi i provodi narodnu volju, a za to je ovlašten stopostotnom potporom na referendumu. Taj i Taj je, međutim, stvar prepustio vladi, a vlada se potom pobrinula da rezolucija bude izglasana u parlamentu. Glavni tajnik UN-a Kofi Annan je, nakon konzultacija s Colinom Powellom i Georgeom W. Bushom, odlučio primiti pismo iračke vlade, koje je čitav dan čekalo na uručenje, i potom čitavom svijetu obznaniti ono što su svi osim njega na kojega je Saddamova letera bila adresirana već znali - da Irak prihvaća povratak 270 UN-ovih inspektora za razoružanje. Neki su iz svega izvukli zaključak da je iračkim prihvaćanjem Rezolucije 1411 izbjegnuta američko-saveznička preventivna vojna akcija, jer su, Bože moj, rezolucije Vijeća sigurnosti bile i ostale obavezujuće za sve. Što se posve lijepo vidi i iz rednoga broja posljednje u nizu rezolucija.

OSAMA

Nakon dužega vremena, oglasio se i Osama bin Laden. Samo tonom, bez slike. Audio-snimku Osamine poslanice objavio je ekskluzivni distributer njegovih umotvorina – Al-Jazeera. Ni ova snimka nije ponudila ništa pametnije od uobičajenih Ladenovih pokliča. Tupilačko-ubilački vrhunac njegova najnovijega obraćanja dunjaluku predstavljao je pozdrav “hrabrim sinovima islama” koji su izveli terorističke akcije na Baliju, u Kuvajtu, Jemenu i Moskvi. Ono što je u cijeloj priči o Ladenovoj besjedi najzanimljivije jest potvrda da je bivša američka uzdanica živa, zdrava i glagoljiva, jerbo su japanski stručnjaci za identifikaciju glasa utvrdili da je na emitiranoj vrpci nastupio Osama bin Laden as himself.

KONGRES

Kineski su komunisti izglasali novi Centralni komitet i novi stari jednopartijski sistem, ali uz preuzetu obavezu da vrata Partije otvore i dojučerašnjim klasnim neprijateljima, što će reći – privatnim poduzetnicima. Kao što se i očekivalo, u partijsku su mirovinu otišli svi centralni komitetlije stariji od 70 godina, pa tako i glavni tajnik Jedine Stranke i šef države Jiang Zemin. Obje će njegove funkcije naslijediti Hu Jintao, iako to ni na upravo završenom 16. kongresu nije službeno potvrđeno. Očekuje se da će blagovijest o Jiangovu nasljedniku biti priopćena nakon prvoga zasjedanja novoga CK-a, kada se odredi tko će ući u Politbiro a tko u Stalni odbor.

EKSTREMISTI

Nakon što su stotine tisuća antiglobalista na ulicama Firenze rekle svoje “Ne!” ratu protiv Iraka, a da Michelangelovu Davidu pritom nije usfalila ni jedna jedina stidna dlaka, industrija globalne paranoje prebacila je težište svoga djelovanja na Prag, gdje će se idućega tjedna održati summit članica NATO-pakta. Češka je policija ponosno izjavila da je uspjela spriječiti zavjeru u koju se uplelo pet “ekstremista” koji su navodno planirali prekinuti dotok struje dijelu Praga u kojemu će summitovati partneri za mir. Iz visokih se praških šeretskih izvora, međutim, doznaje da je ovaj uspjeh policije pozdravila i zloglasna češka mafija koja bi, da “ekstremisti” nisu uhvaćeni, bila onemogućena da i na NATO-ovu summitu izvede svoju omiljenu subverziju. Da pozove lift pa utekne.

DEBLOKADA

A proslavila se, bogme, i francuska policija. Munjevitom akcijom specijalaca, iz crkve sv. Petra i Pavla u Calaisu izbačeno je 100 nekrsta koji su u sjeni križa i u ozračju kršćanskoga milosrđa punih pet dana tražili da im se odobri azil. Irački Kurdi i njihova afganistanska braća po izbjeglištvu zatvorili su se u crkvu i zaprijetili krvoprolićem ako ih se pokuša nasilno deportirati. Nekim je Kurdima, istinabog, ponuđen azil, ali oni su ga u znak solidarnosti s Afganistancima odbili. Njihov je francuski cilj bio izbjeglički logor Sangatte, poznat kao polazište za ulazak u Veliku Britaniju. No, kako su Francuzi na britanski zahtjev onemogućili pristup novih izbjeglica u logor nad kojim skrbi Crveni križ, okašnjeli su se Kurdi i Afganistanci odlučili na očajničku akciju zaposjedanja crkve. I njih, kao i preostalih 1800 izbjeglica smještenih u Sangatteu, čeka dvojaka sudbina: neki će dobiti azil, a neki 2000 eura i odluku o izgonu. Sangatte će biti definitivno zatvoren u travnju 2003.

AHLAM

Sudionici prosvjednoga skupa što se pod nazivom “Fašizam? Ne, hvala!” održao u Zagrebu ozbiljno su shvatili riječi Drage Pilsela da je “ravnodušnost danas ravna zločinu sutra”. Pokazali su da nisu ravnodušni ne samo prema javnim manifestacijama fašizma i ustaštva kao njegove hrvatske inačice, nego ni prema ravnodušnosti i bezdušnosti hrvatskih birokrata i onih liječnika koji su Hipokratovu zakletvu izgovorili s hipokritskom figom u džepu. Potaknuti tekstovima iz Večernjega lista i Ferala o sudbini dvogodišnje iračke izbjeglice Ahlam, kojoj su liječnici na Rebru uskratili liječničku pomoć jer njezini roditelji nisu imali 10 tisuća kuna kojima bi platili pretrage, antifašisti su učas prikupili novac. Pa makar ih antiantifašisti optužili za širenje zdravstva i jedinstva.

________________________________
Copyright © 1993 - 2023. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA