Picaskandalreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits

Word Trade

Kultivator

Glazba

Knjige

Film

Guštaonica

Virtual TribuneStranica obnovljena:
15. studenoga, 2002.

01 / Picaskandal
15. studenoga, 2002.

Vladimir MATIJANIĆ: PICAŠKANDAL

Surađivali: Goran BORKOVIĆ, Luko BRAILO, Hrvoje PRNJAK i Vladimir URUKALO

LOZINA IPAK ZNA SRPSKI

Cirkus, odnosno suđenje za ratni zločin u splitskome vojnom zatvoru Lora nastavio se i ovaj tjedan novim ekshibicijama legendarnoga Slavka Lozine, predsjednika sudskog vijeća. Lozina je, naime, u ponedjeljak obznanio kako je zatražio pomoć sudskoga tumača za srpski jezik, jer je jugoslavensko Ministarstvo pravde poslalo ćirilicom ispisanu notu u kojoj objašnjava razloge nedolaska na suđenje petorice svjedoka iz Savezne Republike Jugoslavije.

Avaj, sutra, u utorak, ispostavilo se da je sudski tumač za srpski na službenom putu, pa je Lozina morao nagrditi svoj renome pravoga Hrvata i domoljuba, te se uhvatiti u koštac s omraženom ćirilicom. Na opće zaprepaštenje, išlo mu je jako dobro.


HRVATSKIM DUŽNOSNICIMA NE SMETA PAVELIĆ

Hrvatska matica iseljenika financira se, ako se ne varamo, novcem iz državnoga proračuna, što znači da i profesorica Silvija Letica, ugledna i istaknuta članica Matice, svijetom putuje i na račun poreznih obveznika. E, pa onda je lijepo znati da je gospođa Letica nedavno u Australiji obišla nekoliko iseljeničkih klubova urešenih slikama Ante Pavelića. Jednako skandalozan je i podatak da se članovi konzulata i hrvatski političari iseljenicima nerijetko obraćaju putem radija 6EBA-FMi, odnosno programa Croatian Radio srijedom, poznatom po objavljivanju nostalgičnih podsjetnika na NDH, proslavljanju 10. travnja kao Dana državnosti i po najavljivanju misa zadušnica za voljenog Poglavnika.


DUBROVAČKI SUKOB OKO GETROA

Ushićen svojim ponovnim izborom za predsjednika Hrvatske seljačke stranke Županije dubrovačko-neretvanske, Marinko Filipović, inače čelnik Državne agencije za sanaciju banaka, ovih se dana javno pohvalio kako je upravo on zaslužan što će u Dubrovnik stići trgovački lanci Getro i Kerum, pa Dubrovčani više neće morati u Neum u kupovinu. Dubrovčani s boljim pamćenjem prisjećaju se, međutim, da je još u kolovozu ove godine Mirko Obrvan, vlasnik dubrovačke tvrtke Medijator, optužio Filipovića da je Getrou omogućio da od Dubrovačke trgovine kupi 13.500 četvornih metara zemljišta u Župi Dubrovačkoj, po cijeni od samo 25 eura za metar četvorni. Štoviše, Obrvan je tvrdio da je Filipović naredio Vlahi Mokoviću, direktoru Dubrovačke trgovine, da zemljište proda Getrou.

Zanimljivo je da je na ove optužbe Filipović odgovorio samo protuoptužbom, nazivajući Obrvana osobom koja je “stekla kapital kroz Dubrovačku banku”.


HEP NAGRAĐUJE TUŽIBABE

HEP namjerava uskoro dati mogućnost svakom potrošaču da snizi svoj račun. Kako? Jednostavno, po novom pravilniku o sprečavanju krađe struje, dovoljno je da HEP-u prijavite susjeda, prijatelja, znanca..., bilo koga tko krade struju i bit ćete primjereno nagrađeni. Slična odredba bila je na snazi početkom devedesetih, kada su dojavnici, tužibabe, cinkari mogli računati s nekoliko postotaka nižim iznosom na računu. Zato baterije u ruke i put tavana ili podruma. Ili jednostavnije: istražite gdje vode te silne žice sa svakog stupa ili zajedničkog brojila. Nagrada slijedi!


ANĐELKO LEKO NAPUŠTA NK ZAGREB

Anđelko Leko, vlasnik Hotelskog ugostiteljskog poduzeća Zagreb, jednog od najbogatijih hrvatskih poduzeća, povlači se iz Upravnog odbora Nogometnog kluba Zagreb, još uvijek aktualnog hrvatskog prvaka. Tu je odluku Leko donio nakon što je NK Zagreb doveden do prosjačkog štapa, iako je rasprodana gotovo kompletna šampionska ekipa. Naime, Leko i njegovi suradnici učinili su sve da ni jedan dolar od tih transfera ne sjedne na blokirani račun kluba, a posljedica toga jest činjenica da ljudi zaposleni u logistici kluba već šest mjeseci nisu vidjeli plaće. Da stvar bude bizarnija, klub je dužan i Leki zbog smještaja u njegovim hotelima, pa su nedavno, kako saznaje Picaškandal, čelnici kluba zatražili pomoć i od predsjednika Stjepana Mesića, koji ih je uljudno odbio.

Leko, ipak, ne namjerava tek tako napustiti klub: za oko mu je zapelo zemljište na kojemu je igralište i okolni tereni, a u prisvajanju toga placa navodno bi mu trebao pomoći i Milan Bandić, bivši zagrebački gradonačelnik.


POLIVALENTNI SUDAC SESSA

Prošle je godine Đuro Sessa, tada sudac na Općinskome sudu u Zagrebu, izjavio da se neće kandidirati za mjesto predsjednika Općinskoga suda, jer su “natječaji za predsjednike sudova zakonski neutemeljeni” (Vjesnik, 9. ožujka 2001.). Onda su se stvari počele mijenjati: najprije je u srpnju ove godine Sessa izabran za suca zagrebačkoga Županijskog suda, a onda je 30. rujna ove godine, odlukom ministrice Ingrid Antičević-Marinović postao i predsjednikom Općinskog suda u Zagrebu.

Sessa će tako postati prvi predsjednik nekog općinskog suda u Hrvatskoj koji je istodobno i sudac Županijskog suda. U Ministarstvu pravosuđa to objašnjavaju činjenicom da će Sessa na Općinskom sudu obavljati samo poslove “sudske uprave”, a primat će plaću suca Županijskoga suda.


OPTUŽNICA PROTIV DIREKTORA CROATIA AIRLINESA

Prije godinu i po dana Zoran Prpić, pilot Croatia Airlinesa, dobio je otkaz. Kao razlog, direktor tvrtke Ivica Ice Mišetić naveo je “odavanje službene tajne”, iako je Prpić samo govorio o nepravilnosti u poslovanju svoje bivše tvrtke. Prpić je tada tužio Croatia Airlines – Feral je o slučaju iscrpno pisao – a ovih dana zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo podnijelo je optužni prijedlog protiv Mišetića iz istog razloga zbog kojega je i Prpić tražio pravdu na sudu – povreda prava na rad, odnosno uručenje nezakonita otkaza.

Inače, u veljači ove godine i Državni inspektorat podnio je prijavu protiv Mišetića zbog nepoštovanja sudske odluke, jer je Prpić, odlukom suda, bez obzira na ishod slučaja trebao biti vraćen na posao još prije godinu dana. No, vječiti direktor Croatia Airlinesa i bivši šef državnoga protokola, očito ne haje previše za pravnu državu.


POREZ ZA BOGATAŠE

Evo još jednoga poreza koji bi trebao pogoditi financijski natprosječno obdarene građane Hrvatske. Ministarstvo financija provelo je raspravu i načelno prihvatilo prijedlog prof. Božidara Jelčića o uvođenju nove porezne stope. Međutim, još uvijek nije odlučeno hoće li nova stopa gaziti osobe koje imaju deset ili one s petnaest tisuća kuna mjesečno.

Zasad je postignut konsenzus da će nova porezna stopa iznositi 42 posto, što bi, primjerice, uz zagrebački prirez od 18 posto činilo 50 posto poreza na najviše platne razrede. Pod uvjetom da ih Vlada i Sabor prihvate, te mjere izravno pogađaju državne dužnosnike i moćne menadžere.


KĆI MILANA VUKOVIĆA PROTIV SNJEŽANE BANOVIĆ

Snježana Banović

Pikanterije vezane uz razrješenje ravnateljice Drame u zagrebačkome HNK Snježane Banović i dalje izlaze na vidjelo. Jedna od njih je da je “optužnicu” protiv bivše ravnateljice sastavila stanovita Sanja Tafra, pravnica koja svoje znanje i umijeće već godinama stavlja na raspolaganje najvećoj nacionalnoj kazališnoj kući. Gđa Tafra dobro je plaćena vanjska suradnica HNK, a takav joj je status svojedobno osigurao neprikosnoveni Jakov Sedlar. Zanimljivo je da HNK do sada nije dobio ni jedan spor koji je za njega vodila rečena pravnica, pa to dodatno pokrepljuje pretpostavke da bi mogao izgubiti i radni spor protiv Snježane Banović.

Inače, nije naodmet spomenuti djevojačko prezime Sanje Tafre: ona se nekoć prezivala Vuković. HNK-ova odvjetnica, naime, rođena je kći ustavnog suca Milana Vukovića - koji je godinama prekrajao pravosuđe po ideološkim i političkim mjerilima HDZ-a, poznat je po svojim notornim izjavama o Hrvatima i ratnim zločinima - na čiji ju je izričit zahtjev, navodno, Sedlar i angažirao. Pa neka se netko usudi da raskine ugovor!

Iz kazališnih krugova dopiru i vijesti da je ministar Antun Vujić imenovao svojega neformalnog emisara, u liku Vjerana Zuppe, koji bi trebao pronaći izlaz iz kadrovske gabule u koju je zapao HNK. Zuppa se tako našao u neugodnoj poziciji da Mladenu Tarbuku osigura dostojanstven uzmak, a Snježani Banović ponudi primjereno mjesto.

T. GABRIĆ


NE PIŠI PROPALO: FARSA KOJA TRAJE

Bilo je to vrelog kolovoza 2000. godine. Feral je objavio pomalo šokantnu informaciju da je ime Ante Bušića, čovjeka za čijega je direktorovanja Slobodna Dalmacija počela ponirati do točke na kojoj je sada, osvanulo u knjizi splitskog Trgovačkog suda. Bušić je, naime, u lipnju iste godine registrirao svoju tvrtku Satnik, a u njezinu opisu poslova bila je trgovina duhanskim proizvodima. Prije toga, a nakon Slobodne, Bušić je tavorio u poslovnom carstvu Bruna Orešara, a kada je i ono posrnulo, odlučio je konačno postati samostalnim poduzetnikom.

Što je tu šokantno? Pa to što su protiv Bušića i bliskih mu suradnika podignute kaznene prijave zbog štete učinjene Slobodnoj Dalmaciji u visini od nekih 130 milijuna maraka; istraga se godinama lijeno vuče, ni sam Bušić u ovome trenutku ne zna koliko je prijava zaista podneseno protiv njega, niti ga itko previše uznemiruje tim sitnicama.

I što će čovjek nego nastaviti uspješnu poslovnu karijeru, pa je nedavno, za milijun i 400 tisuća eura njegova tvrtka kupila splitsku Sveučilišnu tiskaru. Nakon što radnicima isplati zaostale plaće i otpremnine, na mjestu donedavne tiskare Bušić planira urediti trgovački centar ili skladišni prostor.

Feral je u proteklih gotovo deset godina napisao mnoštvo tekstova o Bušiću, o njegovu radu postoje kilogrami dokumentacije u nadležnim pravosudnim tijelima, po kaznenim prijavama, itd., itd... Pisanje o Bušićevim rabotama, stoga se, na žalost, ipak prije može objaviti u rubrici “piši kući propalo”.

V. MATIJANIĆ


HSS PROTIV SDP-ove VELEPOSLANICE

Ivica Račan i Zlatko Tomčić

Na pomolu je novi sukob između HSS-a i SDP-a, a razlog se zove Tatjana Kralj-Draganić. Tatjana Kralj-Draganić jedna je od glavnih osoba u tajništvu Ministarstva vanjskih poslova na Zrinjevcu, a spor je nastao kad je postala kandidatkinjom za veleposlanicu u Grčkoj ili Portugalu. Tada je iz jedne hrvatske obavještajne službe prema vrhu HSS-a odaslana informacija koja kaže da suprug spomenute gospođe, stanoviti Milan Draganić, živi u Beogradu i da je bio potpukovnik KOS-a blizak članovima famozne obavještajne skupine "Labrador". Vrh HSS-a jako se uzbudio zbog te informacije, pa je stavio veto na imenovanje Tatjane Kralj-Draganić na veleposlaničku funkciju. Sad se čeka reakcija SDP-a, odnosno Gordane Sobol, ministrice u Vladi, i Dijane Pleštine, supruge Ivice Račana i savjetnice u Ministarstvu vanjskih poslova, koje su spomenutu gospođu kandidirale za ambasadorsku dužnost.

I.


F. TU

Sarajevski tjednik Dani u svojemu je prošlom broju objavio još jedan iz serije transkripata koji su snimljeni u Uredu predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana, a tiču se hrvatske uloge u bošnjačko-hrvatskom sukobu u BiH. Transkript o kojemu je riječ nastao je 6. studenoga 1993., kada se na Pantovčaku dogovaralo dodatno slanje postrojbi Hrvatske vojske u BiH radi zauzimanja Gornjeg Vakufa. Sastanku su prisustvovali Gojko Šušak, ministar obrane, general Janko Bobetko, načelnik Glavnog stožera HV-a, general Josip Lucić, general Ante Roso...

Iz vrlo zanimljivog i vrlo eksplicitnog razgovora (Tuđman, recimo, u jednom trenutku izravno kaže da se "mora zauzeti Gornji Vakuf") izdvajamo samo jednu repliku vrhovnika Tuđmana: "Ja sam kazao, evo tu ministra, i načelnik Stožera, ja sam rekao: neće biti rata - jer su i tada, a i sada, tu imam nekakve papire, tobože, Srbi nam spremaju rat ovdje u Hrvatskoj, i ofenzive, rekao sam: neće biti rata sada u Hrvatskoj, niti nam ga treba sada u Hrvatskoj, sada moramo osigurati granice Hrvatske, te buduće granice hrvatske države u Bosni i Hercegovini."

I.


________________________________
Copyright © 1993 - 2023. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA