Virtual Tribunereklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits

Word Trade

Kultivator

Glazba

Knjige

Film

Guštaonica

Virtual TribuneStranica obnovljena:
15. studenoga, 2002.

01 / Virtual Tribune
Darko VUKOREPA: VIRTUAL TRIBUNE
14. studenoga, 2002.

Tehnologije: VINILNI CD

Kombinirajući retro-izgled s "vinilno-pucketajućom" zvučnom kvalitetom, te visokim standardima današnje CD-R tehnologije, tvrtka Verbatim predstavila je Digital Vinyl CD-R, optički medij za snimanje glazbe koji baštini tradiciju (izgled) popularnoga vinilnog 45-rpm formata. Novi medij će posebno biti zanimljiv onima koji žele trajno i kvalitetno pohraniti na digitalni medij svoje kolekcije starih vinilnih ploča. Novi Verbatimovi diskovi koriste se već prokušanom Azo Blue tehnologijom, a novi su diskovi u potpunosti kompatibilni s auto CD-playerima, kućnim audiosustavima i prijenosnim CD-playerima.

Komunikacije: SMS ZA SLIJEPE

British Telecom pronašao je način kako da se i ljudi sa slabim vidom koriste blagodatima sveprisutnih SMS-poruka na svojim mobitelima i ručnim računalima. BT je metodu razvio s britanskim Kraljevskim institutom za slijepe; tehnologija funkcionira na način da uređaji čitaju "naglas" SMS-poruke, a temelji se na softveru za prepoznavanje govora koji je prvotno razvijen za osobna računala...

Izumi: LASERSKI BILJAR

Lars Bo Larsen sa Sveučilišta u danskome Aalborgu zajedno sa svojim kolegama razvio je interaktivni stol za biljar, kao i virtualnoga trenera za istu igru. Larsenov novi biljarski stol spojen je na računalo, koje igraču pokazuje gdje je i kako pogriješio, a za sljedeće poteze na raspolaganju mu stavlja i virtualnoga trenera pod imenom James. Ono što je najzanimljivije u priči, jest da računalo upravlja i ogledalima kojima cilja - laser, postavljen u zasebnom kućištu ponad igraćeg stola, a laserska zraka potom iscrtava svome igraču idealnu putanju sljedeće kugle koju valja spremiti u rupu!

Terorizam: AL-Q’AIDA PLANIRA CYBER-NAPADE

"Zabrinuti smo zbog rascjepkanosti Al-Q’aide, te zbog značajne razine stručnosti osoba povezanih s tom organizacijom. Desetak, petnaest osoba u različitim zemljama moglo bi se povezati i organizirati neku vrstu kompjutorskog napada", izjavio je prije nekoliko dana Robert Mueller, prvi čovjek američkoga FBI-ja, dok neki drugi visoki dužnosnici i policija napominju da su nedavno zaplijenjena Al-Q’aidina računala u Afganistanu sadržavala brojne informacije o računalnim mrežama koje koriste velike američke tvrtke. Slijedi li, zbilja, veliki cyber-napad Al’Qaide na Ameriku?

Biznis: SUMRAK SILICIJSKE DOLINE?

U znamenitoj Silicijskoj dolini, dugogodišnjem sinonimu za nove izume i visoke tehnologije, u listopadu je zabilježena rekordna nezaposlenost od 7,9 posto. U posljednje vrijeme u Silicijskoj se dolini uvelike osjeća pad zanimanja za tehnološke novotarije, kao i trenutna silazna putanja globalnog gospodarstva, a ne zaboravimo da u slavnoj Dolini svoja sjedišta imaju IT-divovi poput Microsofta, Applea, Sun Microsystems, Intela, Oraclea, Yahooa!, Adobea, HP-a i drugih.

________________________________
Copyright © 1993 - 2023. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA