Guštaonicareklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film

Guštaonica

Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
18. srpnja, 2003.

01 / Guštaonica
TEX MEX BAR DURANGO, SPLIT
ROMANSA U SPLITU

Vladimir MATIJANIĆ
17. srpnja, 2003.

Bio bi pravi grijeh posjeći makar jednu granu da bi se dobio papir na kojemu bi pisalo da je splitski Tex Mex bar Durango meksički restoran; bio bi grijeh, jer restorana s hranom koja je meksička, ili se lažno predstavlja kao takva, više ne manjka, jer tortilja i njihovih loših imitacija danas ima posvuda.

Vic s Durangom jest u tome što je on Tex Mex bar, a to je, kako veli Nena Šago, vlasnica, “koncept bara u kojemu se jede teksaška i meksička hrana, pije, zabavlja i pleše. Mi nismo uspjeli jedino u ovome zadnjem, jer Splićani nisu navikli na ovakva mjesta, pa plešu samo kad su neke posebne prigode”.

Durango, kršten po Dylanovoj “Romance in Durango”, otvoren je prije dvije godine i to, prema Neninim riječima, zato što ona i njezina prijateljica Sanja Madunić, koja je donedavno bila i suvlasnica Duranga, nisu imale gdje izlaziti. “Svi splitski restorani su mramor, kamen i željezo, svi izgledaju isto”, kaže Nena.

Durango nema taj problem: mramor i kamen, koje im je u amanet ostavio vlasnik upokojene pizzerije, presvlačile su jutom, laminatom, drvom; tu su rolete od trske, oslikani zidovi, niz suvenira koje šalju prijatelji... tu je maštoviti menu napravljen u formi novine – Durango Tribune se zove – u kojemu su uobičajeni sastojci svakog menua objedinjeni s kratkom poviješću i pojmovnikom Tex Mex kuhinje, ali i s najglupljim izjavama Georgea Busha. “To je bio neki moj angažman protiv rata”, kaže Nena. Tu se piju čudesni kokteli, vrte klasici rocka i bluesa, tu se, naravno, odlično jede. I tu se obavezno dolazi kada se želite podsjetiti da je Split ipak, svemu unatoč, još uvijek grad.


________________________________
Copyright © 1993 - 2021. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA