Informbiroreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film

Guštaonica

Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
18. srpnja, 2003.

01 / Informbiro
INFORMBIRO
Predrag LUCIĆ: INFORMBIRO
18. srpnja, 2003.

IMENJAK

U nastavak zamorne serije o Georgeu, upleo se još jedan George. George Tenet, direktor CIA-e, preuzeo je na sebe odgovornost za lagariju o Saddamovu pazarenju urana po Africi, koju je prije svojih šest mjeseci urbi et orbi izgovorio George W. Bush. Naivniji su analitičari odmah nakrcali svoje kolumne nagađanjima kako će George Tenet vrlo brzo ishlapiti iz ove trakavice, jer ga je njezin glavni junak navodno naumio žrtvovati.

Nu, iz Afrike se javio Vrhovni George i poručio kako on ima puno povjerenje i u svojega imenjaka i u sve muškarce i žene koji rade u CIA-i.

GERILA

General John Abizaid, zapovjednik američkih trupa u Iraku, nakratko je skoknuo do Pentagona, gdje je podnio prijavak o stanju na terenu i uzgred održao briefing za pripadnike medijske logistike. “Američki vojnici u Iraku suočeni su s klasičnim gerilskim ratom i moraju prilagoditi svoju taktiku kako bi skršili taj sve organiziraniji oblik otpora”, kazao je Abizaid i time se – pjesnički kazano – pomokrio na izjavu američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda koji je još prošlog tjedna uvjeravao planetarno općinstvo kako u Iraku nema nikakve gerile.

Rumsfeldovim su riječima slijepo povjerovali pripadnici Treće pješačke divizije, pa su počeli praviti raspored za odlazak kućama koji se trebao dogoditi tokom ovog i sljedećeg mjeseca. Usred pakiranja su, međutim, dobili depešu da ovoga ljeta neće vidjeti zelenu travu doma svog i da će u Iraku ostati dok se drugačije ne naredi. Pješadinci su svoj bijes istresli u kamere i mikrofone TV-mreže ABC, pa je američko općinstvo moglo čuti kako američki vojnici zahtijevaju ostavku američkog ministra obrane.

General Abizaid je u Pentagonu dobio naputke za liječenje vojničkog nezadovoljstva, pa je pred novinarima najavio da će protiv svih pripadnika Oslobodilačke Armije koji javno kritiziraju američke vlasti biti poduzete stegovne mjere. Američkim pješadincima preostaje da broje dane do dolaska hrvatskih specijalaca u Irak... Sit-no!

VLADA

Amerikancima je uspjelo sklepati nekakvo Vijeće za privremenu upravu Irakom u čijih 19 članova domicilno općinstvo nema baš puno povjerenja. Vijeće je sastavljeno mahom od doskorašnjih azilanata koji su u zemlju stigli tragom američkih gusjeničara, a njegov je sastav izdiktirao mandatar i američki civilni upravitelj nad Irakom Paul Bremer. Vijeće je donijelo i prvu službenu, pače povijesnu odluku da se iračkim nacionalnim praznikom proglasi 9. travnja – dan kada su američke trupe umarširale u Bagdad. Istom je odlukom ukinuto šest ranijih državnih praznika.

IRAN

Zahra Kazemi, kanadsko-iranska fotoreporterka, umrla je od posljedica premlaćivanja u iranskom zatvoru. U strahu da njezina smrt neće dovoljno poticajno djelovati na spontani razvitak autocenzure kod tamošnjih žurnalista, iranske su vlasti proteklog vikenda uhapsile još 5 novinara, čime se broj utamničenih pripadnika sedme, hm, sile u Iranu popeo na respektabilnih 22.

Oko 350 reformistički nastrojenih intelektualaca uputilo je apel ajatolahu Aliju Hamneiju da obustavi represiju u zemlji i da oslobodi političke zatvorenike, uključujući i novinare. Reformisti prosvjeduju zbog brutalnih metoda očuvanja stečevina islamske revolucije koje su na svojoj koži osjetili pobunjeni studenti, jer one, kako kažu, “ne samo da nisu legalne i popularne, moralne i vjerski opravdane, već su također beskorisne i neefikasne”. Vijeće čuvara koje ima pravo veta na sve zakone, pa tako i na one kojima se želi ograničiti moć teokracije, i dalje međutim vjeruje da je batina iz dženneta izašla.

MILIJARDE

Budući da predsjednik Zimbabwea Robert Mugabe nije ničim pokazao da je ozbiljno shvatio apel Georgea W. Busha da se samoukloni s vlasti, američki je državni poglavar posegnuo za suptilnijim metodama. Predsjedniku Južnoafričke Republike Tabou Mbekiju je na uho šanuo kako je voljan u Zimbabwe ukrcati 10 milijardi dolara ako Mugabe pristane na demisiju. Mbeki je svojski prionuo na nagovaranje Mugabea i polučio prve rezultate. Robert Mugabe, čovjek koji je Zimbabweance oslobodio od britanske kolonijalne vlasti i potom ih usrećio vlastitom diktaturom, pristao je do kraja godine odstupiti s mjesta predsjednika vladajuće stranke, a potom i s državničke funkcije. Izbori će, ako Bog da zdravlja a Bush dolara, biti raspisani u ljeto 2004.

INA

Vlada Republike Hrvatske jednoglasno je odlučila da 25 posto plus jednu dionicu INA-e Republike Hrvatske proda MOL-u Republike Mađarske. Cijena? Prava sitnica. Nekakvih 505 milijuna američkih dolara. S crtom.

Nakon što se u nazočnosti mađarskoga premijera Petera Medgyessyja potpiše ugovor o kupoprodaji dionica i k tome još i dionički ugovor, o ovoj će transakciji na svojoj izvanrednoj sjednici raspravljati i Sabor Republike Hrvatske.

GOŠĆA

Šok, ogorčenje, nevjerica... Te tri neslatke riječi dostatno opisuju reakcije šibenskih gradskih i festivalskih vlasti te svekolikog domoljubnog novinstva, nakon što je u Guardianu objavljen tekst Julie Pascal, britanske kazalištarke koja je na ovogodišnjem šibenskom Međunarodnom festivalu djeteta gostovala sa svojom predstavom “Golem”. Šibenska je gošća po povratku na svoj Škoj napisala kako su “spaljena srpska sela jasna poruka svim Srbima koji se planiraju vratiti u Hrvatsku”, kako su u nas “slova U uobičajeni grafiti” dok se u kazalištu pred djecom “ne smije govoriti o ustašama”... Dovoljno razloga za šok, ogorčenje, nevjericu? E nije!

Julie Pascal nadalje bilježi da je prijevod teksta igranog na engleskom “skrupulozno provjeravan kako bi se osiguralo da ne sadrži srbizme ili internacionalizme, jer i jezik, baš kao i ljudi, mora biti etnički očišćen”, da su joj glazbenici iz “Solarisa” objašnjavali kako oni “nisu rasisti jer uopće ne mrze crnce nego samo Srbe”...

Živa je šteta što nezahvalnu šibensku gošću nitko nije upozorio na glasovitu rečenicu HDZ-ovog gradskog vijećnika Vinka Vučenovića, izgovorenu 1994. godine: "Uz toliko djece naših palih branitelja i policajaca, zar da šibenski Festival djeteta otvara jedan Luka Čanković, koji je po ocu Srbin?!" Pa da šok, ogorčenje i nevjerica budu potpuni!

JOGA

Na sablažnjivu vijest da je nevladina udruga imenom “Joga u svakodnevnom životu” od Ministarstva prosvjete dobila odobrenje i novac za provedbu tečaja joge po školama diljem vazdavjerne, antemuralne i turbokatoličke Hrvatske, Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije oglasilo se alarmantnim apelom javnosti. Od koje se zahtijeva da se usprotivi podmuklim pokušajima uvođenja joge u odgojno-obrazovni sustav Republike Hrvatske. Jer da je to manipulacija djecom. Jer da je joga nužno vezana uz hinduizam. Jer da svatko tko se bavi jogom na mnoge načine postaje ovisan o svome učitelju iliti guruu. Jer da smo se i u našoj sredini mogli zorno osvjedočiti kamo vodi ovisnost o raznoraznim guruima. Jer da je neprihvatljivo u javne hrvatske odgojno-obrazovne ustanove uvoditi sadržaje koji su u suprotnosti s općeprihvaćenim sustavom vrijednosti i europskom kulturnom tradicijom. Jer da bi posljedice uvođenja joge u škole mogle biti nepredvidive i dalekosežne. Jer je joga perfidno sredstvo da se naruši vjera u Boga i hrvatska sloga. Jer ni Kraljica Mira ne levitira.

MORE

Jadran Ferrara jedan-sedam-pet, Jadran Ferrara sto sedamdeset i pet. Jadran Piacenza jedan-dva-šest, Jadran Piacenza sto dvadeset i šest. Jadran Parma nula-sedam-tri, Jadran Parma sedamdeset i tri, Jadran Torino nula-pet-šest, Jadran Torino pedeset i šest... Tako bi uskoro mogao glasiti redovni izvještaj Hidrografskog instituta o vodostaju Jadranskoga mora koje je ovih dana poteklo uzvodno. Morska je voda već naplavila tridesetak kilometara suhoga korita rijeke Po, ali tu još nije kraj čudesima na ovome svijetu. Jer kad već more može preko rijeke, može i čovjek preko sebe...


MINISTAR

Za. Novog. Ministra. Zaštite. Okoliša.
I. Prostornog. Uređenja. U. Vladi.
Republike. Hrvatske. Imenovan. Je. Dr. Ivo. Banac.

________________________________
Copyright © 1993 - 2021. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA