Kultivatorreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film

Guštaonica

Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
18. srpnja, 2003.

01 / Kultivator
Darko VUKOREPA: KULTIVATOR
17. srpnja, 2003.

* GLOBALNO poznati 95-godišnji kubanski pjevač Compay Segundo preminuo je u Havani, objavila je njegova glazbena izdavačka kuća. Compay Segundo, pravim imenom Francisco Repilado, je zbog teške bubrežne infekcije morao odgoditi nekoliko koncerata koje je ovo ljeto trebao održati u Europi. Trebao je nastupati u Španjolskoj i Velikoj Britaniji. Segundo je bio jedan od nositelja projekta "Buena Vista Social Club" koji je, albumom i filmom, dao novi polet tradicionalnoj kubanskoj glazbi na međunarodnoj pozornici. Compayja Segunda, koji je rođen u blizini Santiaga de Cube, na istoku otoka u studenom 1907., u njegovoj poznoj dobi otkrio je znani američki gitarist Ry Cooder. Nakon što je vrlo rano naučio svirati gitaru i violinu, Compay Segundo je prvu pjesmu skladao sa 16 godina, a veliki hit "Chan Chan" s 90 godina.

* MOTOVUNSKI filmski festival ove će godine početi 28. srpnja i trajati do 1. kolovoza. Između dvadeset i četiri filma koje će publika imati prilike vidjeti, organizatori osobito ističu nove filmove redateljskih zvijezda, poput “Dogville” Larsa von Triera, “Lijlja 4-ever” Luka Moodyssona i “Punch – drunk Love” P. T. Andersona, te Oskarom nagrađeni dokumentarac o pokolju u srednjoj školi “Bowling for Columbine” Michaela Moorea. Očekuju se i neki čuveni gosti, kao P. T. Anderson i Agneszka Holland, a od domaćih filmova bit će prikazani “Svjedoci” Vinka Brešana i “Svjetsko čudovište” Gorana Rušinovića. U programu “Off Croatia”, na kasnonoćnim će se projekcijama predstaviti amaterski dio domaće filmske produkcije, sa svadbenim, porno ili žanrovskim filmovima. U popratnim programima prikazat će se ukupno 70-ak filmskih naslova, i to na projekcijama koje počinju u 10 ujutro i traju do 4 sata iza ponoći. Nacionalna retrospektiva ove je godine posvećena ruskom filmu.

* AL Pacino pregovara s HBO-om, mrežom kabelske televizije, o snimanju dramske serije u šest nastavaka o čovjeku koji ne želi prihvatiti da umire od AIDS-a. Serija će se snimiti po kazališnom predlošku iznimno uspješnog američkog dramatičara Tonyja Kushnera - drami "Angels in America". U televizijskoj bi verziji uz Al Pacina trebale glumiti Meryl Streep i Emma Thompson. Serija će se prikazati na jesen.

* "DEVET Alexandria" - nova knjiga pjesama bosanskohercegovačkog pisca Semezdina Mehmedinovića, koji od 1996. živi u Americi - objavljena je ovih dana u engleskom prijevodu kod američkog izdavača "City Lights" iz San Francisca. Ova kuća legendarnog beat pjesnika Lawrencea Ferlinghettija izdala je Mehmedinovićevu zbirku u elitnoj ediciji "Pocket Poets Series", s rednim brojem 56. Posrijedi je biblioteka poezije čiji je prvijenac objavljen još prije pola stoljeća; zvao se "Krik" ("Howl"), a pjesniku je bilo ime Allen Ginsberg... "Devet Alexandria", kao i "Sarajevo blues", s bosanskog na engleski preveo je ugledni newyorški filolog Ammiel Alcalay.

* ANIMIRANI filmovi iz cro-multimedijalnog projekta "Priče iz davnine" ušli su u službenu selekciju još jednog uglednog međunarodnog festivala. Naime, interaktivni animirani filmovi "Šuma Striborova", autora i redatelja Ala Keddiea iz Škotske, i "Kako je Potjeh tražio istinu", autora i redatelja Nathana Jureviciusa iz Australije, ušli su u službenu selekciju festivala SICAF 2003 (Seoul International Cartoon & Animation Festival), koji se od 12. do 17. kolovoza ove godine po sedmi put održava u korejskom glavnom gradu Seulu. Oba se crtića, kao jedini hrvatski predstavnici, natječu za nagradu u kategoriji Internet filma, u kojoj se, što je postala uobičajena praksa na festivalima, osim nagrade žirija dodjeljuje i nagrada publike koja glasa putem Interneta. Riječ je o najvažnijem festivalu animacije u Aziji, koji se održava u grandioznom kompleksu Seoul Animation Center, i kojeg je prijašnjih godina znalo posjetiti i do nevjerojatnih 400 tisuća ljudi!

________________________________

MUZIKOLOŠKA ISTRAŽIVANJA
"YESTERDAY" - PLAGIJAT?

Je li pjesma "Yesterday", jedan od najvećih hitova Beatlesa, pravo autorsko djelo sir Paula McCartneyja ili veći ili manji plagijat pjesme "Answer Me" Nata Kinga Colea? McCartney je 1965. izjavio da se probudio s melodijom "Yesterdaya", koja mu je došla u snu, no danas neki glazbeni poznavatelji tvrde da je McCartney napisao "Yesterday" - koju je do sada obradilo više od 2 tisuće glazbenika i koja je na radiju izvedena najmanje 6 milijuna puta – pod jakim, podsvjesnim, utjecajem pjesme "Answer Me" koju su snimili Frankie Laine, David Whitfield i Nat King Cole. "Mislim da je McCartney tu skladbu mogao čuti kad je imao 10 ili 11 godina i da je mogao znati za nju. Probudio se s tom prekrasnom melodijom u glavi i osjetio da je ona došla odnekud", izjavio je Spencer Leigh, britanski stručnjak za glazbu.

McCartneyjev glasnogovornik je, pak, uzvratio da su te dvije pjesme slične poput pjesama "Get Back" i "God Save the Queen", te da nitko, ni ostali Beatlesi, ni producent, kada su prvi put čuli "Yesterday" nisu u njoj prepoznali Colea. Inače, McCartney je prvotno pjesmu htio nazvati "Scrambled Eggs", a "neku tajnu vezu" između te pjesme i pjesme Nata Kinga Colea vide i muzikolozi Alan Clayson i Dominic Pedler, koji tvrde da se među dvama hitovima preklapaju riječi i rima kod riječi koje završavaju na "ay". "Yesterday" počinje stihom: "Yesterday, all my troubles seemed so far away/ Now I need a place to hide away", dok pjesma "Answer Me" sadrži stih: "Yesterday, I believed that loves was here to stay, wont't you tell me where I've gone astray".


KANADSKI ISTRAŽIVAČI PONUDILI RJEŠENJE ENIGME VEZANE UZ POZNATI KAMENI SPOMENIK U ENGLESKOJ
STONEHENGE – SIMBOL PLODNOSTI

U srpanjskom broju časopisa koje izdaje britansko Kraljevsko društvo za medicinu, objavljen je članak kanadskih znanstvenika koji vjeruju da su riješili enigmu Stonehengea, znanog kamenog spomenika iz brončanog doba u Južnoj Engleskoj. Spomenuti znanstvenici, naime, tvrde da je Stonehenge, zapravo, golemi – simbol plodnosti, što je, po njima, vidljivo i iz rasporeda kamenja. "Originalni dizajn prikazuje ženski spolni organ. Za graditelje spomenika najkritičniji događaji u životu bili su rođenje i smrt", veli profesor Anthony Perks, umirovljeni ginekolog sa Sveučilišta British Columbia. Perks kazuje da pogled odozgo na Stonehenge sugerira da unutarnji krug kamenja predstavlja male usne stidnice, dok veliki vanjski krug predstavlja velike usne. "Oltarni kamen je klitoris i otvor u porođajni kanal", piše prof. Perks.


ROCK & POLITIKA
"SEX PISTOLS" U BAGDADU

Ponovno okupljena legendarna britanska grupa "Sex Pistols" namjerava održati koncert u Bagdadu kako bi Iračanima pokazali i "drugu stranu demokracije". Frontman grupe John Lydon (poznatiji pod pseudonimom Johnny Rotten) izjavio je da se bend nada koncertu početkom 2004., te da bi Iračani morali shvatiti sve što demokracija nudi. "Ako im želite ponuditi demokraciju, morate im pokazati sve ekstreme, tako da znaju u što se upuštaju. Jer, demokracija ima nekoliko problema, a 'Sex Pistolsi' to znaju. Najmanje što možemo učiniti je vikati o tome", izjavio je Rotten. "Pistolsi" se, inače, trenutno nalaze pred ljetnom turnejom, koja obuhvaća 13 američkih gradova.


________________________________
Copyright © 1993 - 2021. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA