Filmreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film

Guštaonica

Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
18. srpnja, 2003.

01 / Film
Dragan JURAK: FILM
17. srpnja, 2003.

KINO

PODZEMNE OPERACIJE

"Mirni Amerikanac" bio je u bunkeru gotovo dvije godine, a iz filma su izbačeni mnogi dijelovi koji bi mogli uznemiriti patriotsko tržište SAD-a

Filmovi s kritičkim stavom prema nekim aspektima američkog društva ili nekim aspektima američke povijesti predstavljaju veliku tradiciju hollywoodskog filma. Ta tradicija prisutna je još od američke nijeme komedije, a krajem šezdesetih i tijekom sedamdesetih doživjela je pravu eksploziju, posebice u žanru antiwesterna te u filmovima o ratu u Vijetnamu. I "Mirni Amerikanac", Phillip Noyceova ekranizacija čuvenog romana Grahama Greenea, dio je te velike tradicije, premda film već figurira kao nulta točka suvremene američke cenzure, tj. nečega što bi se eufemistički moglo nazvati fenomenom "nekritički raspoloženog tržišta".

Naime, procjena Miramaxovih glavešina bila je da nakon traume "9/11" američko tržište neće biti sklono filmu koji je kritički nastrojen prema američkoj vanjskoj politici i njenim podzemnim operacijama. Stoga je film bunkeriran na gotovo dvije godine, a iz filma su izbačeni mnogi dijelovi koji bi mogli uznemiriti patriotsko tržište (zajedno s njima iz filma je izbačena i gotovo čitava uloga Rade Šerbedžije).

Ono što je nevjerojatno kod ove Miramaxove patriotske autocenzure jest to što je "Mirni Amerikanac" ocijenjen neprikladnim za trenutačno raspoloženje tržišta zbog njegova prikaza CIA-inih tajnih operacija u Vijetnamu prije pedeset godina! U filmu je CIA organizator pokolja i bombaških akcija koje se pripisuju komunistima kako bi se u Kongresu odobrili veći novčani izdaci za "američku pomoć" Vijetnamu iz kojeg Ho-Ši-Minove snage upravo izbacuju Francuze.

Dakle, Miramax je film stavio na led zbog jedne neugodne povijesne teme stare pola stoljeća, pa se postavlja pitanje što bi se dogodilo da je neposredno pred "9/11" Miramax imao gotov film o atentatu na JFK-a, film o robovlasničkom Jugu, ili možda neki antiwestern o pokolju Indijanaca. Bi li se onda i ti filmovi smatrali neprikladnim za trenutačno "nekritičko raspoloženje tržišta" kao što se to dogodilo ovom melankoličnom ljubiću (najozbiljnijem Noyceovom filmu od kada je stigao u Hollywood) s odličnim Michaelom Caineom u glavnoj ulozi.

4

________________________________

JA, ŠPIJUN, I-Spy, 2003., Betty Thomas, Blitz (DVD/VHS)

Nakon Praga i "XXX-a" s Vin Dieselom, i Budimpešta je dobila svoj hollywoodski špijunski spektakl. Srednja Evropa dala je svoje najbolje arhitektonske lokacije, a zauzvrat je Hollywood iste te lokacije brendirao za američke i azijske turiste s hollywoodskim zvijezdama i superiornom hollywoodskom izradom filmskog spektakla. U toj trgovini Prag je dobio Diesela, a Budimpešta Owena Wilsona i Eddieja Murphyja, Prag je dobio Asiu Argento, a Budimpešta Famke Janssen...

Drugim riječima, brendirano lice Praga postao je jedan od najiritantnijih suvremenih glumaca (premda navodno obožavan među mlađom tinejdžerskom publikom), dok je Budimpeštu zapao Owen Wilson, trenutačno najcjenjeniji američki komičar, i to u paketu sa starim, ali vrlo dobrim Eddiejem Murphyjem, i jednom natprosječnom komedijom u kojoj se Budimpešti isplatio svaki komad šute koji su Holivuđani odvalili snimajući film.

3

PRINCEZA BLADE, Shura Yukihime, 2001., Shinsuke Sato, VTI (DVD/VHS)

Futuristički jidai-geki scenarista Shinsuke Satoa, kojemu je ovo redateljski debi. Jidai-geki je žanr povijesnih samurajskih filmova (s kojima je Kurosawa proslavio japansku kinematografiju), a Sato je taj žanrovski obrazac prenio u blisku budućnost u kojoj Japanom opet vlada monarhija. Između monarhije i pobunjenika nalaze se plaćeničke grupe novih samuraja, ali sama priča zadnja je stvar filma.

"Princeza Blade" spoj je borilačkih scena i emocija. Borilačke scene dolaze iz jidai-geki tradicije cijepljene s honkonškom tradicijom i "Matrixom", a problematičnija stavka – emocije – usidrene su u francuskom neobaroku koji, čini se, niti radioaktivne kiše ne bi mogle dokusuriti. Stoga pozor, nakon svake scene letećih rezanja vratova samurajskim mačevima dolazi prizor s nekom pretužnom djevojkom ili nekim pretužnim mladićem.

2

________________________________
Copyright © 1993 - 2021. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA