Virtual Tribunereklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film

Guštaonica

Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
18. srpnja, 2003.

01 / Virtual Tribune
Darko VUKOREPA: VIRTUAL TRIBUNE
17. srpnja, 2003.

Hrvatska: PRVA E-TRANSAKCIJA

Na web stranicama tvrtke SEM Marina Travel Agent iz Splita 2. srpnja je izvršeno prvo kartično plaćanje u realnom vremenu na novom sustavu za provođenje autorizacija i transakcija na Internetu, odnosno Hrvatska je toga dana doživjela svoju prvu elektronsku transakciju. Stručnjaci vele da su jednostavnost provedbe povezivanja, brzina odgovora, te prije svega potpuna sigurnost online kupnje osnovne značajke sustava Internet Payment Gateway, kojeg je u sustav svoga autorizacijskog centra uvela najveća domaća kartičarska kuća PBZ American Express. Prilagodbu web trgovine SEM Marine provela je zagrebačka tvrtka Nove Tehnologije, stranice su smještene na serveru Hrvatske gospodarske komore, odnosno njihovom portalu BizNet, koji je utemeljen na sigurnosnim SSL standardima.

Bojan Islamović, voditelj SEM-ova projekta e-turizma, na prezentaciji sustava je kazao kako je ovaj način sigurniji od svih vrsta plaćanja, "jer kod svakog drugog načina plaćanja karticom klijent svoje podatke daje konobaru, trgovcu, ili ih, pak, daje telefonom ili putem e-maila... Uglavnom, uvijek se radi o tome da neka osoba u koju trebamo imati povjerenja vrši autorizaciju, čime se ostavlja dovoljno vremena da se zabilježe podaci u svrhu kasnije pronevjere". "SEM Marina nema i ne želi imati podatke o korisnikovoj kartici čime svojim klijentima pruža savršenu zaštitu", istaknuo je Islamović.

Glazba: METALLICA PROTIV "iTUNESA"

Metallica i Red Hot Chili Peppers ne žele svoje pjesme ustupiti sve popularnijem Appleovom online glazbenom servisu "iTunes", jer im se ne nimalo ne sviđa činjenica da korisnici servisa mogu platiti i downloadirati samo jednu ili par pjesama, a ne samo cijeli album. "Nije u pitanju novac. Naši glazbenici jednostavno ne žele sudjelovati u tome zato što smatraju da je album djelo koje treba sagledati u cijelosti, a ne pjesmu po pjesmu", izjavio je predstavnik "Q Prime Managementa", kuće koja zastupa spomenute bendove, čiji će potez, izgleda, slijediti i grupe Green Day i Linkin Park.

Tehnologije: UMJETNA JETRA

Najnovije spoznaje na području nanotehnologije kazuju da bi znanstvenici u doglednoj budućnosti mogli masovno stvarati kompletne ljudske – organe. Možda navedena prognoza zvuči morbidno i totalno znanstvenofantastično, no znanstvenici s MIT-a i Harvarda napravili su, čini se, veliki korak k rješavanju problema koji se do sada javljao kod stvaranja organa. Naime, danas je u stvaranju organa najveći problem nedostatak sustava krvnih žila u umjetno stvorenome tkivu, no sada su američki znanstvenici, pomoću modernih nanotehnologija, razvili granajuće mreže vena i kapilara, odnosno prema krvožilnom sustavu koji postoji u prirodi napravili su umjetni dizajn, koji rješava navedeni problem. Riječ je o silicijskoj podlozi, umjetnim žilama s biorazgradivim polimerom i sličnim biotehnološkim "stvarčicama". Ukratko, znanstvenici vjeruju da će se ovom metodom za 10-ak godina stvarati kompletni organi, ponajprije jetra i bubrezi.

Amerika: NADZIRANJE BUSHA

Media Lab s američkog sveučilišta MIT pokrenuo je program obrnut programu američke vlade kojim Bush & ekipa vrše nadzor nad građanima, nazvan – Government Information Awereness (GIA) iliti program svjesnosti informacija o vlasti. Projekt nadziranja vlastitih vladara uvelike ovisi o informacijama o vlasti i njezinom ponašanju koje će slati sami građani, a program radi gotovo na isti način kao što funkcionira novi Bushov plan o sprječavanju terorizma (TIA), vrijedan 20 milijuna dolara, koji vlastima omogućuje prikupljanje, organiziranje i povezivanje raznih podataka o građanima SAD-a. Programom će se, primjerice, moći usporediti "friški" stavovi nekog političara s njegovim proturječnim glasanjem u Kongresu, a njegova potpora, recimo, mekšim propisima o zaštiti okoliša s činjenicom da je išao na fakultet s danas najvećim industrijalcima u državi…

Zaštita: EURO S ODAŠILJAČEM

Novčanice eura za dvije će godine, po svoj prilici, od krivotvorenja, "pranja" i krađe štititi mali radijski identifikacijski čip s odašiljačem, a projekt zajednički razvijaju Središnja europska banka i Hitachi. Ugradnja čipa u novčanice eura stajala bi oko jedan dolar, što EU-banci trenutno baš ne odgovara, pa je ugrađivanje čipova odgođeno za 2005. No, već su se javile organizacije za prava pojedinaca, koje u ugradnji čipova u euro-novčanice vide opasnost od fenomena "Velikog brata", odnosnu mogućnost kontrole poslovanja i kretanja svakog pojedinca.

________________________________
Copyright © 1993 - 2021. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA