Osoba tjednareklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits

Word Trade

Kultivator

Glazba

Knjige

Film

Guštaonica

Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
29. kolovoza, 2003.

01 / Osoba tjedna
Osoba tjedna: STIPE GABRIĆ JAMBO
29. kolovoza, 2003.

Nakon što je izbačen iz HDZ-a – u blažoj varijanti jer radije divani s Mesićem i Račanom negoli sa Sanaderom, a u grubljoj jer se u toj stranci žele riješiti još jednog kostura iz ormara – pretvorio se u razjarenog osvetnika.

Prokazao je u Jutarnjem listu dojučerašnju stranku kao leglo najgoreg ološa, koji je klasičnim reketom godinama muzao milijunske svote od njega, i još je morao titrati Luki Bebiću, staroj komunjari koja je zaželjela kušati slasti hrvatskog kapitalizma.

Iako su u HDZ-u smjesta najavili tužbu protiv Jamba, nazivajući ga "odvratnim lašcem", upravo je Bebić njihova najslabija karika. U njegovoj glavi se izgleda pomiješalo sve u vezi s imovinom i što se tu smije, a što ne smije, pa priznaje i ono čega bi se drugi barem bojali, ako već ne sramili.

To otvoreno čini kad kaže da mu je Jambo platio hrpe avionskih karata iako on to "nikada nije tražio", a napola kad kaže da se on, Bebić, u vrijeme dok je bio u vrhovima vlasti, dograbio dijela zemljišta PIK Neretva, koje je onda Jambovo poduzeće uz naknadu koristilo.

Ali, nije Bebić jedini sa zbrkom u glavi. Slično kao u Gotovininom slučaju, na Gabrićeve optužbe prvi je reagirao Stipe Mesić – pa nije ludo pretpostaviti da je baš on sredio Jambino pojavljivanje u Jutarnjem listu – i zauzeo se da se o tome provede istraga.

Pritom je pokazao sada već uobičajeno naheren stav prema pravnoj državi. Istraga bi po njemu obuhvatila samo onoga tko je mito primao, a ne i onoga tko ga je davao (Jambo), iako zakon - podsjećamo pravnika Mesića - drži utuživim oboje.

Osim toga, ako se ovako tetoši Gabrića, što će tek biti s onima iz vlasti čija upletenost u mito upravo isplivava na površinu. Ali, šef države, na čijem bi ramenu sada htio pustiti pokajničku suzu i Ljubo Ćesić Rojs, a daleko od toga nije ni Igor Štimac, nastavlja sa svojim originalnim planom razoružanja desnice.

Akcija Jambo očito smjera podrezati krila HDZ-u uoči izbora, čime se mudri predsjednici na ovaj način ne bave, ali, dobro, to se nekako i može podnijeti. Cijena je, međutim, nepodnošljiva jer se plaća kršenjem elementarnih regula prava i uvođenjem novog, "Mesićevog prava".

Zato, kada on opravdava svoje aboliranje i druženje s Jambom time što ovaj "nikada nije osuđivan", čovjek mu mora odgovoriti da ni Milošević, protiv kojeg godinama grmi, još nije osuđen.

I što sad? Hoće li predsjednik i njemu namjestiti neki spektakularni iskupiteljski intervju!?

Marinko ČULIĆ

________________________________
Copyright © 1993 - 2021. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA