Kultivatorreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits

Word Trade

Kultivator

Glazba

Knjige

Film

Guštaonica

Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
29. kolovoza, 2003.

01 / Kultivator
Darko VUKOREPA: KULTIVATOR
28. kolovoza, 2003.

* U TAJVANSKOM gradu Taichungu bit će izgrađen novi Muzej Guggenheim, koji će, dakako, kao i svi ostali muzeji iz lanca Guggenheim plijeniti svojom neobičnom arhitekturom. Autorica novoga muzeja poznata je arhitektica Zaha Hadid, koja je zamislila da zapadno krilo dvokatnog objekta bude pokretno, i to na šinama, te s mogućnošću postavljanja u tri različite pozicije.

* JAPANSKI robot sudjelovao je u četvrtak na službenoj večeri koju je priredio češki premijer Vladimir Špidla prigodom posjeta svojega japanskog premijera Junichira Koizumija. Večera se održala u Hradčanyma u službenoj rezidenciji šefa češke vlade. Robot ASIMO marke Honda visok je 1,2 metara i nalik čovjeku, hoda na dvije noge, a ovoga androida krasi i mogućnost komunikacije na češkom jezikom. Koizumi je prigodom posjeta Češkoj odao počast znanome češkome piscu i dramaturgu Karelu Čapeku, koji je dvadesetih godina prošlog stoljeća skovao izraz "robot" i prvi put ga uporabio u znanstvenofantastičnom kazališnom djelu "R.U.R.".


* NEVLADINA udruga "Prijatelji životinja" nastavlja međunarodnu kampanju protiv pokolja klokana zbog prodaje njihova mesa, ali i zbog velikog korištenja njihove kože u proizvodnji nogometnih – kopački. "Tražimo od vlade Australije da stane na kraj tom pokolju i zaštiti svoje autohtone vrste, jer uz Ameriku Australija ima najgori odnos prema istrebljenju životinjskih i biljnih vrsta", stoji u najnovijem priopćenju spomenute udruge. "Najveći dio tržišta kopački drži znana tvrtka Adidas, pa ciljamo na njih i na njihove kopačke Predator, te tražimo da prestanu koristiti klokanovu kožu i da kao zamjenu koriste suvremene sintetičke materijale."

* IZLOŽBA remek-djela talijanskog slikara Tiziana privukla je brojne posjetitelje muzeja El Prado u Madridu, a od otvaranja 10. lipnja vidjelo ju je više od 260 tisuća ljubitelja umjetnosti. Direktor muzeja Miguel Zugaza rekao je da je izložba, koja je otvorena do 7. rujna, privukla više posjetitelja od izložbe danskog majstora Vermeera početkom godine. Galerije diljem svijeta, uključujući i Uffizi u Firenci, londonsku Nacionalnu galeriju i Louvre, također planiraju izložiti Tizianova djela. Izložba u Pradu, koju su otvorili španjolski princ Filip i zamjenik talijanskog premijera Gianfranco Fini, najveća je izložba posvećena Tizianu (1485.-1576.), glavnom predstavniku Venecijanske škole slikanja, od one u Veneciji 1935. godine. Među 65 izloženih slika nalazi se i njegova nadaleko poznata "Venera iz Urbina", nikad prije viđena izvan Italije, te autoportret iz 1568. godine. Kasnija djela talijanskog renesansnog majstora trajno su izložena u Pradu.

* IZLOŽBOM “Orijentalno putovanje – slikarstvo i egzotika 19. stoljeća”, čije je otvorenje najavljeno za 16. listopada, Povijesni muzej grada Beča želi dokumentirati likovnu dimenziju romantične pomame za orijentalnim temama i motivima, koja je u Europi svoj vrhunac doživjela u kasnom 19. stoljeću. U središtu izložbe naći će se bečki orijentalni slikari poput Rudolfa Carla Müllera, koji je između 1873. i 1886. devet puta boravio u Egiptu, Aloisa Schönna ili Alphonsa Leopolda Mielicha, te njihova djela inspirirana putovanjima na Istok. Postav izložbe zaokružit će izlošci iz sfere svakodnevnog života, koji je poput umjetničkog u velikoj mjeri bio zahvaćen orijentalnom modom.

________________________________

"A SECRET GATE" - NOVI ALBUM "MOSTAR SEVDAH REUNIONA"
RONJENJE NA SEVDAH

"Mostar Sevdah Reunion" četvrti je put među nama. Poslije Šabana Bajramovića i Ljiljane Petrović-Buttler te prvog izbora sevdalinki u izvedbi Ilijaza Delića, evo nam sad A Secret Gatea na kojemu brojem izvedbi opet prednjači Ilijaz Delić (od dvanaest sevdalinki on ih izvodi šest, a pjevaju još Mustafa Šantić, Neđo Kovačević i Amira Medunjanin). Četvrti uradak producenta Dragog Šestića i njegovih marljivih jarana iz mostarskog Pavarotti studija donosi jedno veliko otkriće: čovjeku je ime Neđo Kovačević, svira violinu i sva je prilika da će ovaj disk biti upamćen baš po njemu. Ali ne ponajprije po njegovu nesumnjivom violinističkom umijeću, nego po njegovoj vokalnoj izvedbi pjesme “Čudna jada od Mostara grada”: teško može biti spora da je to jedna od najboljih numera što su dosad izišle iz mostarske radionice muzičkih čudesa. Slično bi se moglo kazati i za drugu pjesmu s ovog CD-a koju izvodi Kovačević - “Nema ljepše cure od malene Đule”.

I tu nije kraj otkrićima. Pridružena članica Mostar Sevdaha Amira Medunjanin otpjevala je “Mujo đogu po mejdanu voda”, za koju upućeni kritičari kažu da spada u red ponajboljih "ženskih" sevdalinki ikad snimljenih. Mustafa Šantić, koji je dosad bio poznat kao virtuoz na harmonici i majstor s klarinetom, sad je pustio i glas, te je otpjevao manje poznatu mostarsku sevdalinku “Što li mi se Radobolja muti”. Otpjevao je i “Ima l' jada ko kad akšam pada” i “Put putuje Latif aga”, a s Neđom Kovačevićem (violina), Mišom Petrovićem (gitara), Sandijem Durakovićem (ritam-gitara), Kostom Latinovićem (bas) i Seadom Avdićem (bubnjevi) uvjerljivo je odsvirao instrumental “Anterija”, inače čuveno kolo iz Blagaja kod Mostara. Ilijaz Delić, koji već neko vrijeme funkcionira kao zaštitni znak “Mostar Sevdah Reuniona”, u svom je stilu (a taj su stil neki skloni nazvati "kafanskom sevdalinkom") otpjevao “Zapjevala sojka ptica”, “Evo srcu mome radosti”, “Okreni se niz đul-bašču”, “Djevo djevo”, “Hanka” i “Oj djevojko pod brdom”. Potonje tri pjesme ujedno su i najdojmljivije Delićeve izvedbe na ovom albumu.

A Secret Gate, osim meraka i emocija koje budi, donosi i potvrdu da etiketa Mostar Sevdah Reunion - uz Kočane orkestar, Esmu Redžepovu, Orkestar Bobana Markovića, Orkestar za vjenčanja i sprovode, te Orkestar Bakije Bakića - ostaje snažan ex-jugoslavenski adut na world music sceni. Aferim!

I. Đ.


ZNANOST
ROBOT - MORSKI PAS

Roboshark2 naziv je 2-metarskog morskog psa-robota, kojega su američki znanstvenici "uronili" u akvarij s ostalim, prirodnim morskim psima s ciljem izučavanja ponašanja tih morskih bića. Akvarij predstavlja, zapravo, nacionalni vodeni park u Plymouthu, a robot će u vodama akvarija provesti tri godine. Roboshark2 dizajniran je po uzoru na pacifičke morske pse, težak je 35 kilograma, mozak mu sadrži malo računalo, maksimalna brzina mu je 5 kilometara na sat, a njegova baterija dopušta mu četverosatno plivanje. Robot-morski pas može zaroniti na dubinu do 30 metara, a iz sigurnosnih razloga ugrađena mu je kamera, kako bi znanstvenici mogli na vrijeme reagirati ako ga pokušaju rastrgati kolege po peraji.


NOVI NASA-in SVEMIRSKI TELESKOP
LANSIRAN "HUBBLEOV SIN"

Boingova raketa Delta II ponijela je u ponedjeljak u svemir 700 milijuna dolara vrijedan NASA-in infracrveni svemirski teleskop pod imenom SIRTF. Infracrveni teleskop zavirit će u mračne, hladne kutove svemira, a u stanju je vidjeti svemirska tijela s najmanjom temperaturom, doznaje se od američke svemirske agencije. SIRTF je posljednji u nizu NASA-inih velikih teleskopa. U kombinaciji s Hubbleom, koji snima u vidljivom svjetlosnom spektru i teleskopom Chandra, astronomi će steći dosad najpotpuniji uvid u materiju i energiju na samim rubovima svemira.

Kako je pojasnila NASA-ina znanstvenica Anne Kinney, Chandra vidi objekte s temperaturom od nekoliko milijuna stupnjeva, Hubble od nekoliko tisuća stupnjeva, a SIRTF svemirska tijela s temperaturom od nekoliko stotina Celzijevih stupnjeva. Naime, znanstvenici malo toga znaju o zaleđenim svemirskim tijelima koji okružuju Sunce iza orbite Plutona, a upravo to područje, poznato kao Kuiperov pojas, ponekad izbacuje tzv. ledene kugle u obližnji Sunčev sustav, gdje pod utjecajem Sunčeve topline postaju famozni kometi.

Znanstvenici procjenjuju da je manje od dva posto svemirske materije dovoljno toplo da bi isijavalo svjetlost, a velik dio nebeskih tijela prekriven je svemirskom prašinom. Stoga, svemir kroz objektiv SIRTF-a neće izgledati kao polje prošarano pojedinačnim izvorima svjetlosti, nego kao uskovitlana struja energetskih izvora. SIRTF će ime, poput Hubblea ili Chandre, dobiti u roku od 60 dana, kada prorade svi njegovi sustavi u svemiru, gdje bi trebao ostati idućih pet godina, a američki su ga mediji već prozvali - Hubbleov sin.


________________________________
Copyright © 1993 - 2021. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA