Virtual Tribunereklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits

Word Trade

Kultivator

Glazba

Knjige

Film

Guštaonica

Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
29. kolovoza, 2003.

01 / Virtual Tribune
Darko VUKOREPA: VIRTUAL TRIBUNE
28. kolovoza, 2003.

SAD: BOLJE KOMPJUTERAŠ NEGO DOKTOR!

Prema najnovijim istraživanjima u SAD-u, tamošnja djeca između 12 i 15 godina ponajviše žele biti informatičari kada odrastu. Anketa koju je provela tvrtka Parity pokazala je da djeci u navedenoj dobi više uopće nisu silno zanimljiva zanimanja poput vatrogasca, policajca, stjuardese, sportaša, balerine, glumice..., odnosno da čak 22 posto njih želi biti programer, web-dizajner ili jednostavno – "kompjuteraš". Pop-zvijezdama želi postati 15 posto, a liječnicima 13 posto anketirane djece; kao glavne razloge velikog opredjeljenja na IT-područje djeca su navela dobru plaću i rad s najnovijim tehnologijama.

Tehnologije: "HAL" POSTAJE STVARNOST

Središnja američka vojnoistraživačka i razvojna agencija DARPA (Defense Advanced Research Project Agency), poznata i po svojoj pionirskoj ulozi u razvoju Interneta, odnosno po svojoj mreži Arpanet, započela je s radom na projektu pod nazivom PAL (Perceptive Assistant that Learns).
Riječ je razvoju strojeva s umjetnom inteligencijom, sličnim slavnome računalu HAL 9000 iz Clarkeove, odnosno Kubrickove "Odiseje 2001.". Cilj PAL-a je da u sljedećih pet godina napravi stroj koji će djelovati kao osobni pomoćnik s mogućnošću učenja, a takav bi stroj u skoroj budućnosti trebali koristiti menadžeri, generali i svi drugi koji donose mnoštvo važnih odluka.

MP3: JAČI OD "iPODA"?

Toshiba je predstavila mp3-player koji po (nekim) mogućnostima nadmašuje do sada neprikosnoveni Appleov "iPod" - naime, Toshibin "Gigabeat MEG200J" manji je od "iPoda", a može zaprimiti čak 332 sata digitalne glazbe kodirane na 128 kbps, odnosno kapacitet mu je 5 tisuća pjesama! "Gigabeat" krasi tvrdi disk od 20 GB, no kako kvaliteta zapisa kodiranog na 128 kbps nije baš bajna, kapacitet uređaja se, dakako, smanjuje ako na njemu želimo slušati "em-pe-trice" kodirane na 190 ili 256 kbps. Toshibin "Gigabeat" nema utor za PC karticu, nego se s računalom povezuje putem sučelja USB 2.0. Cijena uređaja na japanskome tržištu bit će 425 dolara…

Samsung: "ŠPIJUNSKI" MOBITELI

Korejski tehnološki div Samsung najstrože je zabranio svojim zaposlenicima korištenje mobitela s ugrađenim digitalnim fotoaparatom, jer se novi Samsungovi mobitelski modeli diče digitalnim fotoaparatima koji prave slike visoke rezolucije – idealne za industrijsku špijunažu! Samsungovi gazde boje se da bi netko s takvim mobitelima mogao na prilično lagan način snimiti važne dokumente ili prototipove novih modela, a zanimljivosti radi, ti su isti gazde sasuli "drvlje i kamenje" na korejske vlasti, koje radi zaštite privatnosti svojih građana planiraju zabraniti uporabu mobitela s kamerama na bazenima, u fitness-centrima i (javnim) sličnim prostorima.

Rje

Novo izdanje "Oxford English Dictionary", uglednog rječnika engleskog jezika, donosi i velik broj novih pojmova vezanih uz svijet Interneta i računala općenito. Novi su pojmovi prikupljeni praćenjem govornog jezika, medija, različitih tiskovina i akademskih publikacija. Novi OED, primjerice, preporučuje verziju "email", a ne "e-mail" za elektroničku poštu, kao i "online", a ne "on-line". Ilustracije radi, evo još nekih novih riječi: cyberslacker - zaposlenik koji cijelo radno vrijeme provodi surfajući; data smog - goleme količine često kontradiktornih i suvišnih informacija dostupnih na Internetu; egosurfing - traženje internetskih referenci na samog sebe; grooming - pedofilsko pristupanje djeci u chat-sobama; hacktivist - aktivist koji se za svoje ciljeve bori preko Interneta i hakiranjem; shovelware - više starih softverskih programa utrpanih u "novi" paket…

________________________________
Copyright © 1993 - 2021. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA