Informbiroreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits

Word Trade

Kultivator

Glazba


Film

Guštaonica

Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
24. listopada, 2003.

01 / Informbiro
INFORMBIRO
Predrag LUCIĆ: INFORMBIRO
24. listopada, 2003.

LUDILO

Izraelska je vojska, dosljedna svojim običajima, opet izvela seriju zračnih napada na palestinske izbjegličke logore. Bila je to odmazda za palestinsku akciju na Zapadnoj obali u kojoj su ubijena tri izraelska vojnika. Najkrvaviji čin odmazde dogodio se u logoru Nusseirat, gdje je izraelski helikopter tipa Apache najprije ispalio raketu na jedno vozilo, a potom lansirao još jedan projektil na ljude koji su priskočili upomoć stradalima. Ubijeno je desetero ljudi, od čega osam civila. Među njima je bio i liječnik koji je pokušao pomoći žrtvama. Palestinski predsjednik Yasser Arafat je i nakon ovog krvavog ponedjeljka pozvao međunarodnu zajednicu da zaustavi izraelsko vojno ludilo.

A glava se u palestinskim izbjegličkim logorima koji put izgubi i bez pomoći Izraelaca. U Tulqaremu su ovoga četvrtka Palestinci ubili dvojicu dvadesetogodišnjaka optuženih za kolaboraciju s izraelskim vlastima. Javno pogubljenje izvršeno je na glavnome tulqaremskom trgu u režiji pripadnika stranke Fatah, na čijemu se čelu nalazi – Yasser Arafat.

OSUDA

Opća skupština UN-a usvojila je rezoluciju kojom se od Izraela zahtijeva da obustavi izgradnju tzv. sigurnosne ograde te da ukloni njezine dosad sagrađene dijelove. Za rezoluciju su glasale 144 članice UN-a, 12 ih je bilo suzdržano, a 4 su joj se usprotivile. Među potonjima, naravno, i Sjedinjene Države i Izrael.

Službeni se Izrael nije dao ni najmanje uznemiriti ovom rezolucijom Opće skupštine UN-a. Potpredsjednik izraelske vlade Ehud Olmert je štoviše najavio da će njegova zemlja nastaviti s ograđivanjem Palestinaca satjeranih na Zapadnu obalu, bez obzira što o tome mislila većina na East Riveru.

MAHATHIR

Malezijski premijer Mahathir Mohamad izjavio je na prošlotjednom summitu Organizacije islamskih zemalja da svijetom upravljaju - Židovi. Sa svih strana svijeta - od Amerike, preko Europe, pa sve do Australije – stigli su izrazi zgražanja nad ovim antisemitskim ispadom. Mahathir je, međutim, u intervjuu listu Bangkok Post kazao kako kritike njegove izjave zapravo pokazuju koliko je bio u pravu i kako globalna reakcija potvrđuje da Židovi doista kontroliraju svijet. “Izrael je mala zemlja. Nema tako puno Židova u svijetu. Čak i ako UN kažu ‘Ne!’, Židovi idu dalje. Zašto? Zato što imaju potporu!” – raspištoljio se Mahathir. Malezijski je premijer pritom optužio SAD i EU za dvostruka mjerila, jer su njegov govor nazvali antisemitskim dok su izjavu Silvija Berlusconija da je zapadna civilizacija superiorna islamskoj propustili kritizirati. Mahathir, dakle, ne samo što svašta lupeta nego se jošte k tomu i sa svakim uspoređuje!

SOTONA

Američki general s tri zvjezdice i pomoćnik ministra obrane William C. Boykin utegnuo se u uniformu i zaputio u evangelističku crkvu gdje je održao nadahnutu propovijed. U religijskom je zanosu general Boykin usporedio aktualni rat protiv terorizma s bitkom kršćanstva protiv Sotone, a prepričao je i anegdotu o svojemu susretu sa somalijskim borcem koji mu je kazao da se uzda u pomoć Allaha. “Vi znate što sam i ja tada znao: moj Bog je veći od njegova, koji i nije bog nego puki idol”, kazao je produhovljeni general svojoj braći po vjeri, e da bi svoje koncelebrirano bljezgarenje okončao prosudbom da teroristi mrze Ameriku zato što je to zemlja kršćanskih vjernika. Kad su ga novine počele derati ko Musa jarca i Zapad Mahathira, Rumsfeldov se pomoćnik počeo vaditi na tobože pogrešne interpretacije, kazavši kako nije htio uvrijediti muslimane i kako on, široka dušica, podržava slobodno ispovijedanje svih religija.

KOKA

Krvavi trotjedni nemiri u Boliviji, u kojima je živote izgubilo preko 80 ljudi, okončani su demisijom predsjednika Gonzala Sáncheza de Lozade i njegovim bijegom na Floridu. Nakon što je predsjedničku dužnost preuzeo Carlos Mesa koji se naciji obratio parolom “Ni zaborav ni osveta, nego pravda!”, na ulicama La Paza i ostalih bolivijskih gradova uslijedilo je neobuzdano slavlje. Demonstracije su izbile zbog vladine odluke da počne izvoziti prirodni plin u Meksiko i SAD te zbog Lozadina podlijeganja američkim pritiscima da se unište polja koke, koja predstavlja jednu od važnijih bolivijskih agrokultura i počesto jedini izvor prihoda velikom broju stanovnika te siromašne zemlje. Sánchez de Lozada, kojega bi se dalo najlakše opisati kao Ivu Sanadera u gojaznijem obličju, optužio je lidera oporbe i ujedno vođu seljaka proizvođača koke Eva Moralesa za poticanje pobune, te poslao vojsku na demonstrante. Oni pak, unatoč brojnim žrtvama, nisu popuštali i svrgnutom je predsjedniku preostalo samo da na Floridi kukumače kako su njegovu ostavku iznudili “narkosindikalisti i naoružani teroristi”.

Lozada najavljuje da će se kadli-tadli vratiti u bolivijski politički život, jer je “politika poput droge, nije dobra za čovjeka, ne može joj se oduprijeti”. Eh, opijati, opijati... Da se Lozada, umjesto na politiku, navukao na koku, možda ne bi ostavio tolike leševe po ulicama La Paza.

ODVJETNIK

Eneko Etxeberria je u svojstvu odvjetnika zastupao zabranjeni baskijski dnevni list Euskaldunon Egunkaria, e da bi i sam bio lišen slobode, i to baš u zgradi suda. Odvjetnika je osobno uhapsio istražni sudac Juan de Olmo, optuživši ga da je sudjelovao u navodno nezakonitim financijskim transakcijama zbog kojih je prije nešto više od pola godine zaustavljeno izlaženje jedinoga dnevnika na euskeriju, jeziku Baska. I izdavač lista i njegov odvjetnik sumnjiče se da su koristili novac koji im je pribavljala ETA, a oni pak tvrde da je Euskaldon Egunkaria financirana sredstvima namaknutim od legalno podignutih kredita. Bivši direktor lista Martxello Otamendi, koji je nakon zabrane Egunkarije bio uhapšen i podvrgnut zatvorskoj torturi, tvrdi da je hapšenje odvjetnika samo nastavak progona kojemu Kraljevina Španjolska izlaže medije na euskeri i najavljuje skori izlazak novoga lista na baskijskom jeziku koji će se zvati Berria, a za čije su pokretanje Baski dobrovoljno prikupili 5 milijuna eura.

MIŠEVI

Azijsku turneju Georgea W. Busha nekako su preživjeli čak i pokusni miševi koje je tajlandska vlada primorala da preventivno zamoče brkove u delicije namijenjene stolu američkoga predsjednika. Profesionalni kušači hrane vratili su se svojim svakodnevnim poslovima u dječjim vrtićima, a George W. Bush je bez želučanih tegoba nastavio svoju planetarnu misiju. Centralnu točku Bushove turneje po najvećem kontinentu predstavljao je summit zemalja Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje (APEC) u Bangkoku. Tom su se prigodom okupili i duhovni autoriteti tristotinjak tajlandskih plemena koji su ritualno proklinjali sudionike summita. Glavni je šaman dozvao duhove svjetskih lidera, potrpao ih u bocu, dobro je začepio i bacio u rijeku. Dok je duhove u boci nosila voda, na žrtvenik bogovima prinesena je jedna kokoš, a šaman je iz boje njezinih kostiju trebao odrediti koliko je prokletstvo djelotvorno. Sudeći po dobrom zdravstvenom stanju tajlandskih miševa i svjetskih mačora, šamani baš i nisu imali svoj dan. Žalibože kokoši!

TEČAJ

Svjetovnjaci su pak demonstrirali posvuda gdje je Bush kročio nogom, a bilo je i ozbiljnijih diplomatskih incidenata, poput onoga u Indoneziji čije su vlasti odbile zahtjev službe osiguranja američkog predsjednika da zatvore zračni prostor nad Balijem. Bush je odbio sjevernokorejski prijedlog da Washington i Pyongyang potpišu sporazum o nenapadanju. Više je energije trošio na uvjeravanje kineskoga predsjednika Hu Jiantoa da napusti politiku čvrste vezanosti yuana uz dolar, jerbo niski tečaj kineske valute nikako ne odgovara Sjedinjenim Državama. S istovjetnim je američkim zahtjevima bio suočen i japanski premijer Junichiro Koizumi, jerbo se Bushu na ovu skupoću ne sviđa ni nizak tečaj yena. Nisu valjda azijski domaćini očekivali da se vrhovni dolaroid, umjesto yenom i yuanom, pozabavi yinom i yangom!

OPTUŽNICA

Nimalo fascinirana tzv. saborskim zaključkom o obavezivanju hrvatske Vlade da haaškim optuženicima uredno dostavlja dokumentaciju i hvastanjem Lukea Miseticha kako će oboriti optužnicu protiv svojega klijenta Ante Gotovine bez da ovaj izađe iz svojega skrovišta, Carla del Ponte je najavila da će lista grijeha za koje se sumnjiči herojanebjegunac biti proširena.

Nova bi verzija haaške optužnice protiv Ante Gotovine trebala biti definirana tokom sljedećega tjedna, a Luke Misetich će dobiti priliku da je obori tek nakon što se njegov branjenik pojavi pred Tribunalom.

Tu ne pale nikakvi izgovori, pa ni oni za kojima poseže Gotovinin odvjetnik Stjepan Mesić koji kaže: “Ne može Gotovina doći tamo i pozvoniti na vrata Haaškog tribunala. Ili kucati tri puta.”

OSLOBOĐEN


Umirovljeni general-bojnik Luka Džanko je telefonom iz Haaga obaviješten da se postupak protiv njega obustavlja i da neće biti podignuta nikakva optužnica. “Obranio sam se od svojih jer su mi upravo oni spakirali ni manje ni više nego da sam odgovoran za kršenje humanitarnih prava u BiH, kao i za sve logore koji su tamo postojali! Učinila je to služba sigurnosti ondašnje Herceg-Bosne zajedno s hrvatskom službom sigurnosti. Da nisam imao originalne dokumente za moje djelovanje, od direktive predsjednika Tuđmana do Bobetkove zapovijedi, ja danas ne bih bio na slobodi”, kazao je Džanko. General koji je, suočen s optužbama, odlučio obraniti svoju čast u izravnom sučeljavanju s istražiteljima, iskoristio je priliku da herojuanebjeguncu poruči da uradi isto što i on. I da ni od koga u Hrvatskoj ne očekuje nikakvu pomoć.

ANTE MARKOVIĆ SVJEDOČIO U HAAGU

“I MILOŠEVIĆ I TUĐMAN SU MI OSOBNO POTVRDILI
DA SU U KARAĐORĐEVU DOGOVORILI PODJELU BiH!”


Napokon je progovorio i Ante Marković, posljednji premijer vlade bivše SFRJ. Progovorio je pred Haaškim tribunalom, u svojstvu svjedoka optužbe na suđenju Slobodanu Miloševiću.

“I Slobodan Milošević i Franjo Tuđman su mi osobno potvrdili da su na sastanku u Karađorđevu u ožujku 1991. dogovorili podjelu Bosne i Hercegovine između Srbije i Hrvatske”, napokon je kazao čovjek koji je sve do sada ustrajno odbijao iznijeti svoje viđenje krvavoga raspada države čijom je posljednjom vladom predsjedavao.

“Imao sam informaciju o tome o čemu se razgovaralo u Karađorđevu. Milošević i Tuđman dogovorili su da izvrše podjelu BiH između Srbije i Hrvatske a dogovorili su moju smjenu jer sam im smetao. Nakon toga sam se sastao s Miloševićem, tada predsjednikom Srbije, u Beogradu, i pokojnim hrvatskim predsjednikom Tuđmanom u Zagrebu, i otvoreno sam im kazao da znam za njihov dogovor. I jedan i drugi su mi potvrdili da su se dogovorili oko podjele BiH. Milošević je priznao odmah dok je Tuđmanu trebalo nešto više vremena”, kazao je Marković odgovarajući na pitanja glavnog tužitelja Geoffreya Nicea.

“I pokojni hrvatski predsjednik i optuženi Milošević smatrali su da je Bosna i Hercegovina umjetna tvorevina a Bošnjaci izmišljena nacija, jer se po Tuđmanu radilo o ‘islamiziranim katolicima’, a po Miloševiću o ‘islamiziranim pravoslavcima’. Također su smatrali da podjela BiH neće izazvati rat, jer su u toj zemlji u većini Srbi i Hrvati, a za Bošnjake su predvidjeli enklavu. Očekivali su podršku Europe jer ona ne želi muslimansku državu, a Tuđman mi je rekao da će se povijest ponoviti i da će ‘Bosna šaptom pasti’. Obojicu sam ih upozorio kako će to dovesti do rata, žrtava, izbjeglica i ‘palestinizacije’ BiH i da će biti ‘krvi do koljena’ i najavio sam im da ću se boriti protiv toga”, posvjedočio je Marković u haaškoj sudnici.

Kazao je i to da je sa svojim saznanjima o dogovorenoj podjeli BiH nešto kasnije upoznao i pokojnog bosanskog predsjednika Aliju Izetbegovića, koji mu je stavio na raspolaganje snimke presretnutih razgovora Miloševića i Radovana Karadžića o naoružavanju bosanskih Srba preko JNA, u okviru tzv. plana RAM. Te činjenice je Marković iznio pred svoju vladu, ali je slovenski admiral Stane Brovet tvrdio da JNA nema ništa s tim.

Ante Marković je pred Haaškim tribunalom kazao kako po prvi put nakon 12 godina iznosi svoja stajališta o zbivanjima koja su dovela do stradanja stotina tisuća i prinudnog raseljavanja milijuna ljudi. Kao da je tolika šutnja nešto čime bi se čovjek trebao dičiti!

________________________________
Copyright © 1993 - 2019. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA