Osoba tjednareklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits

Word Trade

Kultivator

Glazba

Knjige

Film

Guštaonica

Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
7. studenoga, 2003.

01 / Osoba tjedna
Osoba tjedna: MIRKO FILIPOVIĆ
7. studenoga, 2003.

Čini se da smo izazvali vraga. U prošlome broju narugali smo se amerikanizaciji hrvatske izborne kampanje, podsjećajući da je to u zemlji uzoru upravo izrodilo neospornu političku nakazu – Arnolda Schwarzeneggera.

Lijepo nam se vratilo. Samo dan-dva kasnije objavljeno je da je na jednoj od izbornih lista SDP-a nebeski visoka pozicija pripala Mirku Filipoviću, zvijezdi sporta za koji još nema potrebnih dokaza da to stvarno jest.

Istu dilemu ovaj profesionalni razvaljivač vilica sada prenosi i u hrvatsku politiku. No onaj koji bi o tome trebao prvi nešto guknuti, ne osvrće se na zabezeknuta reagiranja u javnosti i šuti kao nokautiran.

Račan i njegova stranka drže se mudro kao da je na njihovu listu dospjela nekakva proleterčina čvrstih šaka, a ne desničarski Tyranosaurus rex, zavrbovan na ulaznim vratima HDZ-a, gdje mu po svemu i jest mjesto.

Iz te je kuhinje SDP recept i pokupio. Dobri su bili Bare, Hus i Edo kada je trebalo izvući iz kreveta onu komotnu armiju liberalnih zujala koje može izmamiti na birališta samo opojni miris promjena.

Ali sad kada se osjeća teški i ustajali vonj stagnacije, treba uzeti kralja sportskoga i kraljicu glazbenog šunda, jer oni najbolje mogu animirati one nacionalno nabrijanije birače kojima to ne smeta.

Tako nekako radio je, uostalom, gurkaju jedan drugoga u SDP-u, i Tuđman, i što mu je falilo. Pred svake izbore postrojio je upravo onoliko Hrvata i Hrvatica koliko mu je trebalo.

A to što je Cro Cop (u metaforičnom smislu i Severina) na izbornoj listi prvi susjed Antunu Vujiću koji se, jadan, ubi da dokaže kako se ova vlast razlikuje od prijašnje baš po drukčijem kulturnom modelu, bože moj! Ni Tončeku neće biti mrzak još jedan saborski mandat.

Kao što se vidi, nema u tom društvu koje upravo podiže bonove za još četiri godine saborske hranarine zabrinutih što kulturna matrica u svim ex-jugoslavenskim državama ostvaruje neki vražji napredak, samo u Hrvatskoj nazaduje.

Ta matrica je otprilike ovakva "što teža vremena, to lakše note" i dosad se mislilo da ona služi samo tome da se lakše proguta i izdrži rat. Ali, šipak, upravo smo obaviješteni da će trebati izdržati i mir.

Marinko ČULIĆ

________________________________
Copyright © 1993 - 2021. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA