Informbiroreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits

Word Trade

Kultivator

Glazba

Knjige

Film

Guštaonica

Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
7. studenoga, 2003.

01 / Informbiro
INFORMBIRO
Predrag LUCIĆ: INFORMBIRO
7. studenoga, 2003.

B15

Antarctic Sun javlja da se najveći ledenjak na svijetu, kojemu je Maštovit Netko nadjenuo službeno ime B15, uslijed žestoke oluje prelomio napola. Prije tragične podjele samostalni i suvereni B15 obuhvaćao je površinu od 11 tisuća četvornih metara (koliko i Jamajka) i slovio je za najveći ikad zamijećeni ledenjak. U sukcesijskom postupku što su ga nad raspolućenim ledenjakom proveli američki znanstvenici, utvrđeno je da se suverenitet bivšega B15 dijeli na dva novonastala ledenjaka koji se – hvala budi kumovima – zovu B15A i B15B. Otpravnici američkih poslova, koji su na novostvorene ledenjake promptno instalirali uređaje za elektronski nadzor, nemaju nikakvih dvojbi glede zaslužene smrti zloglasnog B15. Prema tvrdnjama američkih znanstvenika, ta tvorevina koju je neprirodno nazivati prirodnom “odgovorna je za smrt milijuna pingvina kojima je sprječavala pristup moru”.

ANKETA

Statistički ured Europske unije, kojemu je Maštovit Netko nadjenuo umjetničko ime Eurostat, anketirao je 7515 građana u 15 zemalja članica, u 15 žutih zvjezdica, hoteći doznati koja li je država najveća prijetnja miru na ovome svijetu. I ne lezi Dibuče - većina ispitanika, njih 59 posto, odgovorila je: Izrael. Časno drugo mjesto su podijelile tri zemlje: Iran, Sjeverna Koreja i Sjedinjene Američke Države. Čim su rezultati objavljeni, vlasti zemlje-pobjednice izrazile su svoj šok, tugu i nevjericu zbog toga što su “Europljani očito slijepi prema izraelskim patnjama i žrtvama”. Izrael je pokušao osporiti legitimitet svoje pobjede prosvjedujući kod Europske unije zbog toga što na listu kandidata za ovu laskavu titulu nisu uvrštene palestinske vlasti, ali je iz Bruxellesa stigao hitar odgovor da su pravo natjecanja imale samo suverene države.

DRVLJE

Iz Izraela je potom put Staroga kontinenta krenulo drvlje i kamenje, te glagolje i pridjevlje. Zahtijevalo se da se Europskoj uniji oduzme pravo sudjelovanja u bliskoistočnom mirovnom procesu, da se “građani EU prvo pogledaju u ogledalo prije nego optuže Izrael za prijetnju miru”, da “EU učini nešto protiv ovakvog ‘ispiranja mozgova’ protiv Izraela prije nego što ponovo potone u tamne stranice vlastite prošlosti” i još štošta.

Iako je glasnogovornik Europske komisije Gerassimos Thomas izjavio da se zbog rezultata Eurostatove ankete neće mijenjati politika EU prema Izraelu, ali da isto tako nikome u Bruxellesu ne pada na pamet arbitrirati nad javnim mnijenjem, izraelski se dužnosnici nisu smirivali. Ehud Gol, ambasador Izraela u Italiji, izjavio je kako je “jedini cilj ovog ispitivanja javnog mnijenja bio ocrniti Izrael u ovim veoma osjetljivim vremenima”.

HALO

A premijer Ariel Sharon je, ne budi lijen, nazvao predsjedavajućeg EU Silvija Berlusconija i kazao mu da je zgrožen europskim javnim mnijenjem. Talijanski premijer i medijski mogul je Sharonu na to kazao kako je iznenađen i užasnut – pazite sad čime! - objavljivanjem rezultata ankete. Nakon što su se slušalice spustile uz prijateljski uholjub, jedan je član službene svite koja je izraelskog premijera pratila na putu po Rusiji, kazao da “Izrael u Europi ima mnogo prijatelja, poput Italije” te izrazio nadu da će “svi oni koji podupiru Izrael i koji se protive jačanju antisemitizma nadvladati one koji su protiv Izraela”.

OSUDA

Među jamce proizraelske pobjede nad silama europskoga javnog mnijenja svrstao se i predsjednik Europske komisije Romano Prodi koji je izjavio da “rezultati ispitivanja pokazuju postojanje predrasuda koje moraju biti osuđene bez oklijevanja”. Prodi je još kazao da “u Europi koja je rođena kao reakcija na užase rata i Holokausta, nema ni mjesta ni tolerancije za antisemitizam”. Gospodin predsjednik Europske komisije nije pojasnio u kakvoj su to vezi negativan odnos europskih građana prema ratobornoj politici Ariela Sharona i antisemitizam, pa nam ostaje nagađati jesu li pojedini europski birokrati svjesni što rade kada stavove većine anketiranog pučanstva gotovo izravno nazivaju antisemitskima.

“Ispitivanje javnog mišljenja Eurobarometar ne odražava ni razmišljanja ni politiku Europske komisije”, zaključuje Prodi u svojoj izjavi, što će reći da komisionari ne misle da je Izrael glavna prijetnja svjetskom miru. S time bi se čovjek mogao i složiti, jer to što radi Ariel Sharon odavno je prestalo biti tek prijetnjom. Ako se pak netko nakanjuje poslati optužbu za antisemitizam i na ovu adresu, mogu mu odmah mirne duše kazati da antisemite potraži i raskrinka tamo gdje oni i stoluju: u ratnim kabinetima gdje se zbog velikodržavlja i militarnog ludila unižavaju i uništavaju životi kako Palestinaca tako i Izraelaca...

OLIGARSI

... ili možda tamo kuda je Ariel Sharon ovih dana putovao. Bilo bi baš zgodno da je Sharon priupitao Vladimira Putina: “Pa dobro, Vlado, je li istina ovo što piše u Washington Postu?” Pa ako bi mu Putin odgovorio “Nisam čito, Ari... Nemam vremena od ove silne zajebancije s oligarsima. A šta tamo piše?” E, onda kamarad Ariel raskrili Washington Post i naglas čita: “Za one koji ne poznaju finese ruskog jezika, ‘oligarh’ je izraz koji označuje ‘bogate Židove’ koji su se obogatili u masovnoj privatizaciji sovjetske industrije ranih devedesetih. Još uvijek je loše biti uspješan Židov u povijesno antisemitskoj Rusiji. Otkako je Putin izabran za predsjednika 2000. godine svaka značajnija osoba koja je ili izgnana ili uhapšena zbog financijskog kriminala bila je židovskog podrijetla. U financijskom smislu, svjedoci smo najveće ilegalne eksproprijacije židovskog vlasništva još od nacističkih vremena.” Vidim, zamišljate kako Putina obliva rumen... A sada ih zamislite u obrnutim ulogama. Putin pita svoga dragog gosta: “Ariška, jesi li čitao onu američku svinjariju u Washington Postu?” Upitani Sharon hitro odgovara: “Pa ti valjda znaš da ja ne čitam te gluposti...” Sada više nemojte ništa zamišljati nego razmišljajte: agencijski izvještaji kažu da je Ariel Sharon izjavio kako je njegov posjet Rusiji pridonio boljem razumijevanju dviju država.

ZASTUPNIK

O Židovima u Rusiji raspričao se zastupnik njemačkih demokršćana u Bundestagu Martin Hohmann. On, za razliku od komentatora Washington Posta, drži kako je položaj Židova kroz rusku povijest bio povlašten. “Židovi su u velikom broju”, veli Hohmann, “bili u vodstvu sovjetskog državnog aparata i u streljačkim vodovima ruske tajne policije Čeke, pa su odgovorni za zločine tokom revolucije. Naprimjer, u Ukrajini, gdje je u prisilnoj kolektivizaciji poljoprivrede život izgubilo oko 10 milijuna ljudi, 75 posto čekista bili su Židovi. Stoga se Židove opravdano može nazvati narodom počinitelja.” Na ove antisemitske podvale reagirala je njemačka javnost, zatraživši između ostalog da se Hohmann odrekne zastupničkog mandata i time učini uslugu demokraciji u Njemačkoj. Umjesto ostavke uslijedila je Hohmannova isprika, ali tu nije kraj priče...

GENERAL

U javnost je dospjelo pismo što ga je zapovjednik specijalnih postrojbi Bundeswehra, general Reinhard Günzel uputio Hohmannu i u kojemu se njegove antisemitske izjave nazivaju “hrabrima i istinitima”. Od generala nije zatražen ni odstup ni isprika. Njega je po hitnom postupku umirovio ministar obrane Peter Struck, a njemačka javnost zahtijeva hitnu i otvorenu raspravu o desnom radikalizmu u Bundeswehru.

UDARNICA

Predsjednica Šri Lanke Chandrika Kumaratunga bila je ovoga tjedna najagilnija političarka na planetu. Najprije je smijenila tri ključna ministra (iz resora obrane, unutarnjih poslova i masovnih komunikacija) i suspendirala rad parlamenta, izazvavši tako ustavnu krizu bez presedana u povijesti svoje zemlje, a potom je proglasila i izvanredno stanje. Predsjednica i državna udarnica nije željela obrazlagati svoje poteze. Samo je kazala da se radi o “nacionalnom interesu čiji je cilj sprječavanje nastavka pogoršavanja situacije”. Prije suspenzije parlamenta, Kumaratungina se inače oporbena stranka usprotivila mirovnom prijedlogu Tamilskih tigrova koji su tražili uspostavu nekakvog prijelaznog tijela u oblasti Eelam na sjeveroistoku Šri Lanke. Premda su taj plan za okončanje tridesetogodišnjeg sukoba u kojemu je poginulo preko 60 tisuća ljudi pozdravile i Sjedinjene Države i Europska Unija, predsjednica ga smatra neprihvatljivim, jer on, po njezinu mišljenju, vodi u podjelu škoja.

IZBORI

Nakon što je stranački blok “Za novu Gruziju” pod vodstvom aktualnoga predsjednika Eduarda Ševardnadzea na temelju nepotpunih rezultata parlamentarnih izbora izvijestio javnost o svojoj tijesnoj prednosti pred oporbenim Nacionalnim pokretom Mihaila Sakašvilija, oporbenjaci su zaprijetili da će pozvati svoje pristaše na masovne prosvjede diljem Gruzije ukoliko vlasti ne priznaju njihovu izbornu pobjedu. Unatoč Ševardnadzeovoj tobožnjoj tijesnoj većini, Sakašvili se smatra izbornim pobjednikom i optužuje vladajuće strukture za čitav niz izbornih manipulacija. Njegov dojam o neregularnosti izbora dijele i zapadni promatrači. Sjedinjene Američke Države su intervenirale kod Ševardnadzea, zahtijevajući da “osigura pravednost” parlamentarnih izbora održanih u nedjelju i “tako učvrsti prijateljstvo dviju zemalja”. Što propustiš doma, uradi u Gruziji...

DVADESETI

Američki je FBI po treći put uspio identificirati operativca Al-Qa’ide za kojega vjeruje da se 11. rujna 2001. pokušao pridružiti teroristima kao dvadeseti otmičar. U prethodna dva navrata titula jubilarnog dvadesetog otmičara, koji se igrom slučaja nije uspio ukrcati u avione predviđene za obrušavanje na Twinse i Pentagon, pripala je Zacariasu Moussaouiju i Ramziju Bin al-Shibhu, ali je FBI u nedostatku dokaza prestao vjerovati u njihovu krivnju. Identitet novoga “dvadesetog čovjeka” još se taji od javnosti, a FBI će do daljnjega vjerovati kako je ovaj dvadesetdrugi zapravo onaj pravi dvadeseti, sve dok ne povjeruje u nekog dvadesettrećegčetvrtogpetog...

________________________________
Copyright © 1993 - 2021. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA