Kultivatorreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits

Word Trade

Kultivator

Glazba

Knjige

Film

Guštaonica

Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
7. studenoga, 2003.

01 / Kultivator
Darko VUKOREPA: KULTIVATOR
6. studenoga, 2003.

* SJEDINJENE Države vratile su se u UNESCO, UN-ovu organizaciju za kulturu. Bojkot je trajao puna dva desetljeća, no dužnosnici UNESCO-a strahuju da je SAD takvu odluku donio samo zbog svojih interesa u borbi protiv terorizma u svijetu. Bush je u UNESCO-u prošlog mjeseca održao govor o obrazovanju, ali nikako nije mogao zaobići svoju omiljenu temu – borbu protiv terorizma. Bush sada od svojega Kongresa traži da isplati američke dugove UNESCO-u u iznosu od 71,4 milijuna dolara, ali članovi Kongresa i senatori poprilično su podijeljeni glede tog pitanja...

* GLAZBA za "The Lord Of The Rings: The Return Of The King", završni dio filmske trilogije Petera Jacksona koja se temelji na knjigama J. R. R. Tolkiena, bit će objavljena 24. studenog. Kao i za prva dva dijela trilogije, glazbu za treći film skladao je Howard Shore, koji ravna i orkestrom, a na soundtracku će se naći i nova pjesma "Into The West", koju pjeva Annie Lennox. Specijalni gosti su i ugledna sopranistica Renée Fleming te slavni irski flautist James Galway. Uz obični CD, koji uključuje 19 glazbenih brojeva iz filma, u prodaji će se naći i posebno CD DVD izdanje s dodatcima: na DVD-u će se nalaziti ekskluzivan supertrailer, u koji će biti uključena sva tri filmska dijela, fotografije s filmskim scenama, tekstovi pjesama sa soundtracka "The Return Of The King", 20-minutni dokumentarni film o radu Howarda Shorea u Londonu na snimanju glazbe, kao i ekskluzivna pjesma koju je Annie Lennox snimila posebno za ovaj DVD.

* FRANCUSKU književnu nagradu Renaudot za 2003. dobio je Philippe Claudel (1962.) za roman "Sive duše", a istu nagradu za esej dobio je Yves Berger za "Rječnik zaljubljen u Ameriku". U "Sivim dušama" Claudel priča o istrazi o ubojstvu djevojčice koje se dogodilo 1917., za Prvoga svjetskog rata, u pokrajini Lorraine, nedaleko od bojišnice. Knjiga Yvesa Bergera, pak, svjedoči o autorovoj ljubavi prema Sjedinjenim Državama, a napisana je, kako sam ističe, bez francusko-engleske jezične mješavine i anglizama i zaključuje da "američki san još uvijek traje i oduševljava".

* DVIJE velike suparničke aukcijske kuće, britanska Christie's i američka Sotheby's, predstavit će pojedinačno, 4. i 5. studenoga, stotinjak modernih i impresionističkih umjetničkih djela ukupne vrijednosti od 200 do 280 milijuna dolara. Kod Christie'sa vrhunac ponude predstavlja "Žena u crvenom i zelenom" Fernanda Legera, kubističko djelo iz 1914., čija se vrijednost procjenjuje na 10 do 15 milijuna dolara. Druga vrijedna slika je "Ležeći akt" iz 1917. Amedea Modiglianija, koja se procjenjuje na 20 do 25 milijuna dolara, a bit će ponuđene i tri slike Vincenta van Gogha nastale u Arlesu 1888. U Sotheby'su, pak, nude sliku "Landhaus am Attersee" Gustava Klimta iz 1914., koja se procjenjuje između 18 i 25 milijuna dolara, a među ponuđenim djelima je i Cézanneova "Mrtva priroda s jabukama i kruškama" i Giacomettijeva "Visoka žena koja stoji IV" (8-12 milijuna). Na dražbi će biti ponuđeno i platno Claudea Moneta iz 1908., dio glasovite serije "Lopoči", koje se procjenjuje između 10 i 15 milijuna dolara...

________________________________

FRANCUSKA POKREĆE 17-GODIŠNJI PROJEKT OBNOVE DOMA LUJA XIV.
NOVO LICE VERSAILLESA

Idućih 17 godina znani francuski dvorac Versailles iz 17. stoljeća, dom Luja XIV., Kralja Sunca, bit će okružen skelama radi temeljite obnove, koja će stajati oko 390 milijuna eura. Prostor oko dvorca bit će veliko gradilište, ali neće biti zatvoren. Plan što ga je ovih dana otkrio ministar kulture Jean-Jacques Aillagon, obuhvaća obnovu i posvjetljivanje pročelja, zamjenu električnih instalacija i sustava centralnog grijanja, dotjerivanje prostora za posjetitelje i moderniziranje ključnog dijela zgrade poznatijeg kao Dvorana zrcala.

"Svrha ovoga opsežnog programa jest vratiti Versaillesu njegov nekadašnji sjaj", rekao je Aillagon. S oko 700 soba, više od 6000 slika i s velikim vrtovima, Versailles privlači 10 milijuna posjetitelja godišnje, zbog čega je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Europi, uz Eiffelov toranj i katedralu Notre Dame u Parizu. Bolji pogled otkrio bi, međutim, dotrajale prozore, krovove i vodovodne instalacije iz pedesetih godina prošlog stoljeća. Prva faza, koja bi trebala trajati do 2009. godine, obuhvatit će zamjenu više od 400 prozora zapuštenih još od 19. stoljeća i teško oštećenih u jakoj oluji 1999. godine.

Kraljevsko dvorište u središtu dvorca bit će obnovljeno prema prvobitnom izgledu s replikom nekadašnjih vrata uništenih 1793. godine i s novim pločnikom. Djelatnici uprave bit će preseljeni u vanjsku zgradu, a dodatni prostor iskorišten za stvaranje dvaju glavnih ulaza umjesto dosadašnjih šest, besplatne nužnike, veći restoran i trgovine. "Posjetitelji mogu očekivati da će vidjeti dosta skela, ali naš je cilj održati dvorac otvorenim cijelo vrijeme", rekao je Frederic Didier, glavni arhitekt za povijesne muzeje, zadužen za obnovu Versaillesa.


ZNANOST
RAZOTKRIVENA TAJNA MUMIFICIRANJA

Staroegipatska tajna mumificiranja napokon je, kako se čini, razotkrivena. Naime, njemački kemičari sa Sveučilišta u Tübingenu i s Instituta Dörner ponovili su drevni postupak s cedrovinom i otkrili da ekstrakt drveta sadrži "čudotvorni" konzervans pod imenom guaiacol. "Moderna znanost napokon je pronašla razlog zbog kojeg su neke mumije ostale sačuvane tisućama godina", izjavio je Ulrich Weser sa Sveučilišta u Tübingenu. Njemački su znanstvenici testirali kemikaliju pronađenu u derivatu cedrovine na svježim svinjskim rebrima i otkrili vrlo jako antibakterijsko djelovanje koje nije nimalo oštetilo tkivo.

Zanimljivo je da su brojni egiptolozi dosad smatrali da je čudesni sastojak za balzamiranje u starome Egiptu dobivan iz borovice, a ne iz cedrovine, no testiranje ekstrakta borovice nije polučio očekivani rezultat. Weser je također kazao da ga čudi što dosad nitko nije testirao ekstrakt cedrovine, jer postoje drevni zapisi o "cedrovu soku". Čini se da je stručnjake uvelike zbunjivala činjenica što su neke mumije pronađene upravo s borovicom u rukama.


SVEMIRSKI TELESKOP HUBBLE
NAJVEĆA RA

Astronomi iz Europske svemirske agencije (ESA) i američke NASA-e razriješili su misterij tajanstvenoga svjetlosnog luka što su ga pomoću nezaobilaznoga svemirskog teleskopa Hubble otkrili u vrlo udaljenom galaktičkom jatu. Luk nazvan Lynx najveća je, najsjajnija i najtoplija (120 tisuća stupnjeva Celzijevih) zvjezdana formacija dosad viđena u svemiru. Lynx je, primjerice, milijun puta sjajniji od nebule Orion, obližnjeg nam područja u kojem se rađaju zvijezde i koje možemo uočiti i pomoću malog teleskopa. Astronomi vele da je riječ o području s milijun plavičastobijelih zvijezda, koje su dva puta toplije od istovjetnih zvijezda u našoj galaksiji.

Otkrivena pojava izniman je primjer ranih dana našeg svemira, kad je bjesnjela "plamena oluja" netom rođenih zvijezda. Spektakularno jato galaksija nije bilo najvidljivije sa Zemlje, jer je od nas udaljeno teško zamislivih 12 milijardi svjetlosnih godina.


________________________________
Copyright © 1993 - 2021. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA