Virtual Tribunereklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits

Word Trade

Kultivator

Glazba

Knjige

Film

Guštaonica

Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
7. studenoga, 2003.

01 / Virtual Tribune
Darko VUKORAP: VIRTUAL TRIBUNE
6. studenoga, 2003.

Tehnologije: PROCESOR BRZ POPUT SVJETLOSTI

Iz izraelske tvrtke Lenslet stigla je vijest da su njezini stručnjaci izradili prvi komercijalni optički procesor, koji računalne zadaće može obavljati doista munjevitom brzinom: ni više ni manje nego brzinom svjetlosti! Procesor se odlikuje digitalnim signalom kao i optičkim ubrzivačem, odnosno, posjeduje 256 lasera, koji su u stanju – obavljajući svoj posao brzinom svjetlosti – u jednoj sekundi obaviti čak osam trilijuna operacija, što je približno jednako snazi današnjih superračunala. Prototip je prilično nezgrapan, no do masovne proizvodnje bit će smanjen na posve razumnu mjeru od 15 x 15 x 1,7 centimetara, a za pet godina trebao bi dosegnuti veličinu današnjih procesora. Tvrtka je za dalji razvoj spomenutog procesora i prikladne mu tehnologije do sada privukla 27,5 milijuna partnerskih ulaganja...

Intel: "EKSTREMNI" PENTIUM 4

Intel je prije nekoliko dana predstavio procesor Intel Pentium 4 Extreme Edition, koji podržava hipernitnu tehnologiju (HT) s radnom frekvencijom od 3,2 GHz. Iz Intela poručuju da su "računala visokih performansi" temeljena na ovom novom procesoru "projektirana za ljubitelje zahtjevnih igara i zaljubljenike u računala". Procesor Intel Pentium 4 Extreme Edition trebao bi olakšati i upotrebu kvalitetne grafike – ključnog faktora realističnijeg igranja na računalu – putem prikazivanja većeg broja kadrova u jednoj sekundi i još finijeg razabiranja detalja slike. "Dodali smo 2 MB priručne memorije Level 3 na čipu, čime se, u kombinaciji s Intelovom HT-tehnologijom, ostvaruje realističniji doživljaj igranja", izjavio je Bill Siu, potpredsjednik i generalni direktor Intelova odjela Desktop Platforms Group. Na kraju i cijena: u količinama od 1000 komada cijena novog Intelova procesora na 3,2 GHz iznosi nimalo zanemarivih 925 dolara.

Ra

HP, vodeći svjetski proizvođač računala, u suradnji s UNESCO-om, kani pomoći prostorima bivše Juge, te sveučilišta iz te regije opremiti tzv. GRID-tehnologijom. Ta tehnologija uz "normalni" prijenos informacija omogućuje i "mrežno dijeljenje resursa, globaliziranu podatkovnu obradu i suradnju na daljinu", pa računala spojena na GRID-mrežu čine zapravo jedno moćno superračunalo. U projekt HP-a i UNESCO-a iz BiH će biti uključeno Sarajevsko sveučilište, iz Hrvatske Splitsko, iz Srbije Beogradsko i iz Crne Gore Podgoričko. Srce ex-Yu sveučilišne mreže bit će HP-ovi poslužitelji Integrity temeljeni na Intelovim procesorima Itanium. Svrha inicijative jest i smanjene "odljeva mozgova" s područja Balkana, dakako, pod uvjetom da se ne radi o talentima potrebnim HP-ovim uredima širom svijeta...

Mobiteli: KAD NOKIA EKSPLODIRA

U Tajlandu je eksplodirala još jedna Nokia – ovaj put model 3310, komadići njezine plastike rasuli su se u radijusu od tri metra, no, srećom, mobitel se prilikom eksplozije nalazio u kožnoj torbici koja je donekle ublažila iznenadni udar. "Upotrijebio sam daljinski upravljač za otvaranje dvorišnih vrata. Kako su se vrata za mnom zatvarala, uzeo sam mobitel s remena, misleći da mi je baterija prazna", rekao je Wichai Thongwiangchan, vlasnik "ubitačne" Nokie, te dodao da je sumnjao na bateriju jer ju je kupio u diskontu u Bangkoku i platio znatno manje od originalne Nokia-baterije.

Puške: ZA PUCANJE POD PRAVIM KUTOM

Corner Shot Holdings, američko-izraelska tvrtka, lansirala je vrlo zanimljivi primjerak oružja: naime, riječ je o pušci koja puca i pod pravim kutom. Pušku je testirala izraelska vojska, a legalno je mogu nabaviti jedino i samo organi izvršne vlasti i sigurnosne snage. Stručnjaci vele da je Corner Shot puška idealna za vojne operacije, kako na otvorenim terenima, tako i u zatvorenim, skučenim prostorima. Puška je sastavljena od dva dijela: prednji dio, koji se može pomicati na obje strane, sastoji se od cijevi i kamere u boji na vrhu, a stražnji dio od kundaka, okidača i monitora. Jedinstveni mehanizam za rotiranje kompatibilan je s gotovo svim znanim automatskim puškama, a vijesti govore da su Corner Shot već nabavile policijske i sigurnosne snage širom svijeta.

________________________________
Copyright © 1993 - 2021. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA