Informbiroreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film

Guštaonica

Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
25. ožujka, 2004.

01 / Informbiro
INFORMBIRO
Predrag Lucić: INFORMBIRO
25. ožujka, 2004.

TUMAČ

Tko je potpalio Kosovo?
Europa.

Tko je ubio Borisa Trajkovskog?
Europa.
Tko je izazvao masakr u Madridu?
Europa.
Tko sije kaos u Albaniji?
Europa.
Tko zagovnava situaciju u Iraku i Afganistanu?
Europa.
Tko je kamenovao hrvatsku ambasadu u Beogradu?
Europa.
Tko provodi sofisticiranu destabilizaciju Hrvatske, kupujući sve raspoložive strategijske vrijednosti i imovinu, objekte i teritorije, posebice one na jadranskoj obali?
Opet Europa.
A zašto ta Europa čini sve te nepojamne opačine?
Zato što europske sile pokušavaju potisnuti američke strategijske interese e kako bi otvorile prostor za povratak Rusa!

Eto, tako glasi stručno tumačenje događaja u svijetu što ga je posredstvom Slobodne Dalmacije iznio umirovljeni admiral i neumirovljeni teoretičar te praktičar sveopće špijunaže Davor Domazet Lošo, jedan iz bulumente naših provincijalnih mudrijaša koji bi – da su do kraja dosljedni u svojemu poimanju svijeta – morali pred zrcalom priznati kako su i oni sami sebi ubačeni iz nekog od inozemnih centara mrkle moći.

SMAKNUĆA

A tko je ubio šeika Ahmeda Yassina? Ma kakvi Izraelci... Kleti Europljani, eto tko! Admiral Lošo će već znati i zašto.

A to što je George W. Bush, komentirajući smaknuće vođe Hamasa, kazao da “svaka zemlja ima pravo na obranu od terorizma, pa tako i Izrael”, samo nevježi u globalnim poslovima može izgledati kao američki blagoslov ovom aktu državnoga terorizma, te istorodnim aktima koji će uslijediti. Kako su kroz smijeh i šalu najavili izraelski ministar obrane Shaul Mofaz i zapovjednik glavnoga stožera Moshe Ya’alon, na redu su likvidacije palestinskog lidera Yassera Arafata i šefa Hezbollaha Hassana Nasrallaha. I taj će krvavi tanac – ako je vjerovati Loši i lošijemu, te od zla goremu - trajati sve dok europske siledžije ne dokusure i posljednji američki interes na ovome svijetu. A onda će Lošo doći od svih ostavljenom Georgeu Tenetu, staviti mu ruku na rame i toplo prozboriti: “A šta sam ti ja cijelo vrijeme govorio?!”

DEFETIZAM

Posustaje li George pred podmuklim udarima europskog obavještajnog nadzemlja i njegova terorističkog podzemlja? Sudeći po njegovu iskazu pred Povjerenstvom za 11. rujna, mračne su sile na najboljem putu da slome njegov borbeni duh. Vjerovali ili ne, jedan George Tenet, šef ugledne tvrtke kao što je CIA, izgovara defetističke besmislice poput ove: “Rat protiv terorizma nikada neće biti u potpunosti dobiven.” Ili ove: “Napadači će postizati svoje ciljeve unatoč našim odlučnim naporima i bez obzira kakva bude naša obrana.” Pa onda ove: “Kakve li ironije: uspjeh ostvaren uklanjanjem vodstva Al-Qa’ide i njezinih mreža komunikacija i financiranja, povećao je izglede lokalnim ćelijama da izvode neovisne napade na Amerikance u bilo kojem trenutku.”

KRSTARICA

U prilog Lošinim tezama o euroruskoj sprezi stigla je i vijest da ruska nuklearna krstarica “Petar Veliki”, ponos Sjeverne flote, tek što nije eksplodirala. Ruske su agencije prenijele riječi zapovjednika ruske mornarice, admirala Vladimira Kurojedova, kako je naložio povlačenje “Petra Velikog” s vojne vježbe jer je krstarica u takvom stanju da bi svakoga časa mogla eksplodirati. Admiral (Kurojedov, a ne Domazet) se oglasio nekoliko sati po emitiranju ove katastrofične vijesti, kazavši kako su agencije u eter pustile informacije koje “ni na koji način nisu istinite”. Najstrahotnija nuklearna krstarica na svijetu nije eksplodirala, a ukoliko se to i dogodi, admiral će (Domazet, a ne Kurojedov) već znati za čiji je groš došlo do havarije.

KUTIJE

Za našeg bi se admirala našlo posla i na dalekom Tajvanu. Na tamošnjim je izborima pobijedio Chen Shui-bian, i to samo dva dana nakon što je na njega pokušan atentat. Chenova je pobjeda bila toliko tijesna da je Visoki sud na zahtjev oporbe naredio da se zapečate glasačke kutije. Oporbenjaci predvođeni Lien Chanom zahtijevaju da se izbori ponište zbog neregularnog prebrojavanja glasova. Traže i detaljnu istragu o pokušaju atentata na Chena, jer sumnjaju da se radi o jeftinom predizbornom triku. Još se ne zna kada će se i kako rasplesti tajvanska postizborna kriza, garnirana žestokim sukobima između oporbenih prosvjednika i policije diljem otoka. Možda ne bi bilo lošo da se glasovi prebroje na nekom mirnijem mjestu... Evo, recimo – na Floridi.

PRESUDA

Mihajlo Mihajlović, ubojica švedske ministrice vanjskih poslova Anne Lindh, osuđen je na doživotnu robiju. Sud nije uvažio njegovu obranu da je zločin počinio u neuračunljivom stanju, vođen glasovima iz glave koji su mu govorili da mora napasti ministricu. Za razliku od švedskih sudaca, umni bi Davor Domazet Lošo mogao znati kome su pripadali glasovi što su se širili Mihajlovićevom glavom.

HRABROST

Nakon što se novi španjolski premijer Jose Rodriguez Zapatero oglušio o poziv Georgea Busha da ne povlači vojnike iz Iraka, baskijski su se separatisti ponadali da bi preko njega mogli progurati sve ono što im nije palilo kod Aznara. ETA je svečano objavila da želi pregovarati s novom vladom, a Zapateru je predložila da se odvaži na “velika i hrabra djela” u rješavanju baskijskog pitanja. Kao što je globalnoj antiterorističkoj koaliciji hrabro zabio nož u leđa... Očekujemo stručnu ekspertizu Davora Domazeta Loše o paklenskoj sprezi Baska i CSKA.

CALCIO

Rimski nogometni derbi između “Rome” i “Lazija” prekinut je u poluvremenu, nakon što su navijačka izaslanstva uletjela u teren i obavijestila svoje ljubimce da je policijsko vozilo ispred stadiona pregazilo jednog malodobnog tifosa. Navijači su stoga zatražili od igrača da se utakmica ne nastavi. Unatoč hitrom policijskom demantiju izmišljotine o pregaženom dječaku, donesena je odluka o prekidu utakmice jer se nogometaši – ispostavilo se kasnije – nisu imali hrabrosti suprotstaviti volji tzv. dvanaestog igrača. A dvanaesti je igrač priredio tarapanu na stadionu Olimpico i oko njega, pa je rezultat rimskoga derbija bio: dvjestotinjak ozlijeđenih u stadionskim i uličnim sukobima, uz poprilične štete od paljevine i razbijačine svega na što se naišlo. Uskoro je razjašnjena i pozadina čitave priče. Inače zakrvljeni navijači “Rome” i “Lazija” lako su pronašli zajednički jezik kada je netko došao na ingenioznu zamisao da ishode prekid utakmice e kako bi primorali vladu da donese dekret kojim bi se klubovima posušili milijunski dugovi na ime neplaćenog poreza. Kada se zna koliko novca u iste svrhe duguju hrvatski klubovi, za očekivati je da europski sijači kaosa primijene rimski recept i na Poljudu ili u Maksimiru, a sve sa ciljem da se naruši stabilnost Hrvatske kao najvažnijeg američkog partnera u ovom dijelu svijeta.

________________________________
Copyright © 1993 - 2022. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA