Kultivatorreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film

Guštaonica

Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
25. ožujka, 2004.

01 / Kultivator
Darko VUKOREPA: KULTIVATOR
25. ožujka, 2004.

* "JANKO i Metka" (iliti "Ivica i Marica") Andreja Rozmana Roze naziv je nove predstave agilnoga ljubljanskog Mini teatra, koja je u režiji Roberta Waltla i u dramaturškoj obradi Ivice Buljana, svoju premijeru doživjela 23. ožujka na Ljubljanskome dvorcu. U predstavi nastupaju Olga Kacjan, Barbara Kukovec, Jurij Souček i Aljoša Ternovšek, a Waltl je ovaj "veseli dramolet", vele kritičari, režirao u stilu alpskih operetnih prizora, prepunih pjesme, plesa i duhovitih jezičnih obrata…

* ZNANSTVENICI Europske svemirske agencije (ESA) ili preciznije kazano, riječ je o francuskim astrofizičarima, dokazali su, pomoću vrlo osjetljivog i snažnog teleskopa IBIS, postavljenog na ESA-inom satelitu Integral, da difuzno gama-zračenje iz središta naše galaksije dolazi iz stotinjak pojedinačnih izvora. Drugim riječima, navedeno zračenje moglo bi predstavljati "potpis" famozne i neuhvatljive "tamne materije", odnosno otkriće bi moglo potvrditi pretpostavke da ta tamna svemirska tvar sadrži vrlo svijetle čestice. Spomenuto zračenje prvi put je otkriveno još 1970. no, njegova je tajna ostala nerazriješenom do naših dana…

* ZAGREBAČKI Svjetski festival animiranog filma održat će se ove godine od 14. do 19. lipnja. Za natjecateljske programe 16. Animafesta prijavljeno je 1507 filmova iz 56 zemalja, a po prvi su put stigli filmovi iz Kolumbije, Kazahstana, Turkmenistana, Južne Afrike i Zimbabvea te nakon dugog niza godina i filmovi iz Rumunjske i Kine. Natjecateljski dio festivala podijeljen je u dvije kategorije: Veliko natjecanje i Studentsko natjecanje. Iz Hrvatske je prijavljeno 45 filmova, većinom klupskih radova (Zaprešić, Karlovac), zatim reklama i videospotova te četiri studentska filma, kao i cjelokupna produkcija kratkometražnih animiranih filmova iz druge polovice 2002, zatim 2003. i početka 2004. Za prikazivanje u Velikom natjecanju izabran je hrvatski film "Ciganjska", autora Marka Meštrovića i Davora Međurečana, te film "Lifetime" autorice Jelene Bračun u Studentskom natjecanju, a bit će prikazano i još nekoliko domaćih filmova u posebnim programima.

* KIP trudne žene bez ruku koju će u mramoru izraditi Marc Quinn bit će postavljen na četvrto (i posljednje) slobodno postolje na londonskom Trafalgar Squareu na proljeće 2005. Djelo je odabrano između ukupno sedam modernih skulptura, a Marc Quinn ga je nazvao "Trudna Alison Lapper", po svojoj prijateljici, invalidnoj umjetnici koja mu je pozirala u osmom mjesecu trudnoće. Kip će biti visok 4,7 metara te izrađen od bijelog mramora. "Trudna Alison Lapper" pridružit će se kipu admirala Nelsona i njegovim glasovitim susjedima u proljeće 2005., kojima će, drži Quinn, dati notu ženstvenosti. "Nelsonov je kip primjer faličkog spomenika i mislio sam da trgu treba ženstvenosti", dodao je umjetnik.

* LIKOVNI stručnjaci otkrili su dva ranije neidentificirana crteža renesansnog majstora Michelangela; crteži su pronađeni u skladištu španjolskoga muzeja Prado, a pripadaju ciklusu skica koje je Michelangelo izradio za "Posljednji sud" na zidu Sikstinske kapele u Vatikanu. Za crteže se pretpostavljalo da su Michelangelovi, no tek su britanski stručnjaci Nicholas Turner i Paul Joannides potvrdili da je njihov autor slavni umjetnik. Crteži prikazuju skice muških tijela kojima je, kako se vjeruje, Michelangelo želio prikazati demona te muški lik u "Posljednjem sudu", naslikanom između 1534. i 1541. godine. "Radi se o malenim i na brzinu napravljenim skicama, koje predstavljaju značajni doprinos studijama o umjetniku", izjavio je Gabriele Finaldi, pomoćnik direktora konzervatorskog odjela Prada u Madridu.

* SPORNA slika Vlahe Bukovca "Buket cvijeća", ulje na dasci veličine 44x45,5 cm, prodana je privatnom kolekcionaru na nedavnoj proljetnoj aukciji zagrebačke "Konture" za 75.000 kuna. Nju je za privatnog kolekcionara iz Zagreba, kojemu nije otkriven identitet, kupio Darko Vekić. Na novinarsko pitanje zašto je kolekcionar kupio sliku o kojoj se ovih dana u medijima špekuliralo da je riječ o krivotvorini Vekić je odgovorio da se kolekcionaru ona sviđa pa mu je svejedno radi li se o Vlahi Bukovcu ili o njegovim dvjema kćerima, koje su završile Likovnu akademiju u Pragu i potpisivale se očevim prezimenom.

________________________________

BEČKE IZLOŽBE
KANDINSKI, GIORGIONE, WARHOL…

U austrijskoj prijestolnici ovih je dana otvoreno nekoliko izvanserijskih izložbi, što za ovaj grad, istina, i nije baš nešto neuobičajeno. Muzej Leopold u sklopu kompleksa MQ-a, koji posjeduje najveću kolekciju djela Egona Schielea, priredio je izložbu "Eros i Smrt" posvećenu djelima – crtežima, grafikama i akvarelima - Schielea i njemačkog slikara Horsta Janssena. Izložba je otvorena do 28. srpnja, a predstavlja 35 Schieleovih radova iz zbirke Leopold, te 50 radova H. Janssena (ciklusi "Bettina", "Hanno's Death", "Dance of Death"…).

Muzej moderne umjetnosti (Mumok), smješten također u okviru Muzejske četvrti (MQ), otvorio je izložbu "Portreti" na kojoj se može vidjeti oko 200 portreta i autoportreta - slavna djela Andyja Warhola (M. Monroe, M. Jagger, F. Sinatra, L. Taylor…), ali i slike Pabla Picassa, Oskara Kokoschke, Richarda Gerstla, Alberta Giacomettija, Francisa Bacona i još nekih drugih autora. Kunstforum je prije nekoliko dana također otvorio značajnu izložbu – riječ je o prvom velikom predstavljanju u Austriji opusa slavnog ruskog slikara Vasilija Kandinskog. Izabrani radovi – njih oko 60 uključujući i crteže na papiru - ilustriraju sve važne faze Kandinskijevog rada, od 1921. pa nadalje (prvi radovi nastali u Münchenu, ekspresionizam za boravka u Italiji i Parizu…), odnosno prikazuju sve etape njegova putovanja do konačne apstrakcije.

Ova izložba je otvorena do 18. srpnja, a oni koji možda više vole radove Giorgionea, venecijanskog majstora iz 16. stoljeća, koji je inspirirao Tiziana i neke druge slikare, valjaju se do 11. srpnja zaputiti put bečkog Kunsthistorisches muzeja. Giorgione je, vele stručnjaci, sjajno kombinirao Leonardov "sfumato" s kolorizmom i nekim drugih tehnikama nizozemskih majstora, dajući na taj način novi sjaj i jačinu svojim bojama. Izložba je ostvarena u suradnji s nekoliko velikih svjetskih muzeja (National Gallery, London, Uffizi Gallery, Firenza…) pa je stoga narednih mjeseci u KHM-u moguće vidjeti brojna Giorgioneova remek djela ("Lauru", "Tri filozofa", "Ratnika"…).


ZEMLJA & SVEMIR
VIDI LI SE KINESKI ZID IZ SVEMIRA?

Kineski učenici više neće moći u svojim školskim udžbenicima pročitati da se Veliki kineski zid vidi čak i iz svemira. Naime, teza o vidljivosti Kineskog zida iz svemira počivala je na tvrdnjama nekih američkih astronauta, no kako je Kina nedavno u svemir poslala svoga prvoga astronauta, Yanga Liweia, koji je nakon 21 sata provedenog u orbiti oko Zemlje, izjavio da nije uspio vidjeti ni traga Kineskome zidu, ta je tvrdnja, barem što se tiče službenoga Pekinga, pala u vodu. Uostalom, zašto bi Kinezi više vjerovali trulim Amerima negoli vlastitom astronautu?


NASA I SUNČEV SUSTAV
OTKRIVEN 10. PLANET

NASA-ini znanstvenici objavili su da su njihovi znanstvenici pomoću infracrvenog teleskopa "Spitzer" (SiRTF), lansiranog prošle godine u sklopu NASA-ina projekta Velikih opservatorija, po svoj prilici otkrili 10. planet našeg Sunčeva sustava! Planetu je već dano ime "Sedna", po božici oceana Inuita sjevernoameričkih Eskima, a riječ je o najudaljenijom planetu Sunčeva sustava, udaljenom oko 10 milijardi kilometara od Zemlje i promjera od oko 2000 kilometara što je ponovno potaklo raspravu o definiciji planeta. Naime, još uvijek se vode polemike je li Pluton – udaljen oko 6 milijardi kilometara od Zemlje i otkriven 1930. - sa svojim promjerom od 2300 kilometara dovoljno velik za planet, pa će još manja Sedna zasigurno biti također osporavana kao planet.

Sedna je, prema prvim informacijama, uglavnom sastavljena od leda i kamenja, njome dominira crvena boja, a moguće je da ima barem jedan vlastiti prirodni satelit. "Sunce se s površine Sedne doima toliko malenim da bi ga čovjek mogao prekriti glavom pribadače", izjavio je Mike Brown, astronom s Kalifornijskog tehnološkog instituta.


________________________________
Copyright © 1993 - 2022. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA