Informbiroreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme


Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film

Guštaonica

Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
15. travnja, 2004.

01 / Informbiro
INFORMBIRO
Predrag LUCIĆ: INFORMBIRO
15. travnja, 2004.

POTOP

SDP-ovci su, čini se, duboko uvjereni da pomahnitali vodostaji rijeka nisu dovoljna prijetnja Hrvatskoj, pa su na sva usta počeli zazivati još jednu elementarnu nepogodu. Najprije je član Glavnog odbora SDP-a Pavle Kalinić izjavio kako je došlo vrijeme za veliku koaliciju između SDP-a i HDZ-a, e da bi potom i sam Ivica Račan kazao da takav stranački savez nije nemoguć. Kalinić smatra da bi koalicija SDP-a i HDZ-a pomogla Sanaderu da preživi predstojeće udare s desnijega od dva desna krila vladajuće stranke, a smirila bi, kaže, i unutarnje sukobe u redovima socijaldemokrata. “Velika koalicija bila bi samo kralježnica Vlade, ali to ne znači da u njoj ne bi bilo i drugih stranaka. Prvenstveno HNS-a, HSS-a i HSP-a”, na sav glas Kalinić snatri dan kada će se u Banskim dvorima, stražnjicu uz stražnjicu, zbiti pravaš do SDP-ovca. Šef Kalinićeve stranke pak veli kako je udruživanje zbog pothvata stvaranja velike nacionalne koalicije moguće pod dva uvjeta: prvi je da to traže nacionalne okolnosti obrane demokratske Hrvatske i njezine perspektive (ma što mu ga to značilo), a drugi – da je riječ o demokratskom partneru. U vodstvu Stranke demokratskih procjena očito smatraju kako je nakon petnaest godina ljubakanja došlo vrijeme da se golupčići uzmu.

AVIS

Kako bi budućemu koalicijskom partneru podignuo popuzli moral, Račan je izjavio kako on osobno ima saznanja da je Europska komisija napisala pozitivan avis o kandidaturi Hrvatske za članstvo u Europskoj Uniji, te da ostaje samo pitanje dana kada će radosna vijest biti objavljena. Upozorenje britanskog ministra europskih poslova Dennisa MacShanea da će njegova zemlja glasati za pozitivan avis otprilike kad na hrastu lužnjaku rodi kokosov orah ili – bukvalnije - kad se Ante Gotovina pojavi u Haagu, predsjednik SDP-a i budući supredsjednik HDZ/SDP-a ocijenio je nepravednim. MacShaneovu ocjenu da Gotovina, zajedno s Mladićem i Karadžićem, simbolizira odbijanje suradnje s Haaškim tribunalom, Račan je nazvao neprihvatljivom, sveudiljno kažiprstom mašući pritom.

AL-JUJUL

Miomir Žužul, ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, koji se za nedavnog posjeta Izraelu proslavio izjavom kako ne vidi s kojim bi se to Palestincem moglo razgovarati o miru, primio je u Zagrebu palestinskog ministra Nabila Shata i – ako službeno priopćenje sa Zrinjevca ne laže – s njime izmijenio poneku rečenicu. Ministarstvo vanjskih poslova, štoviše, priopćuje da je Shat predložio uspostavu diplomatskih odnosa između palestinske samouprave i Republike Hrvatske, a da je Žužul taj prijedlog prihvatio. Nabil Shat je Žužula pozvao u posjet palestinskim područjima, što je ovaj prihvatio. Pa će tamo možda s nekim i razgovarati. Ako treba, i o miru.

PODRŠKA

Ariel Sharon, izraelski premijer i predmet svekolike žudnje hrvatskih nacionalista, posjetio je Georgea W. Busha i iskamčio podršku svome nazovimirovnome planu povlačenja iz pojasa Gaze i zadržavanja dijelova Zapadne obale. Američki je predsjednik de facto podržao zidanje izraelske “sigurnosne ograde” izjavom kako je “u svjetlu novih realnosti na terenu, uključujući već postojeća velika izraelska naselja, nerealno očekivati da će rezultat pregovora o konačnom statusu biti puni i potpuni povratak na crte primirja iz 1949. godine”, te još više pozivom Palestincima s okupiranih područja da se vraćaju u buduću palestinsku državu a ne na teritorij koje su, eto, i Sjedinjene Države, počele službeno smatrati izraelskim. Palestinski predsjednik Yasser Arafat je kazao da američka potpora Sharonovom planu ujedno znači i uništenje mirovnog procesa.

ZID

Vlasti u Rio de Janeiru traže da se favele tog brazilskog grada ograde trometarskim zidom e kako se stanovništvo bogatijih četvrti ne bi uznemiravalo učestalim sukobima narkodilerskih bandi. Zid bi - veli Luiz Pablo Conde, viceguverner Rio de Janeira – suzbio ne samo kriminal i oružane obračune nego i nekontrolirano širenje favela, pa bi eto i okolne šume bile zaštićene. Protiv ovog nauma lokalnih vlasti ustale su brazilske i međunarodne udruge za zaštitu ljudskih prava, pa guverneru Rio de Janeira nema druge nego da kupi kartu za Washington, uzme taksi do Bijele kuće, te temo zatraži i dobije potporu za izgradnju zida.

PROPUST

Povjerenstvo koje istražuje okolnosti terorističkog napada na Ameriku 11. rujna 2001. zaključilo je da je FBI uspješno prokockao seriju mogućnosti da dijagnosticira planove terorista i eventualno spriječi njihove udare na New York i Washington. FBI je, veli Povjerenstvo, bio opterećen ograničenim mogućnostima prikupljanja i analize obavještajnih podataka, zastarjelom tehnologijom, nedostatkom sredstava, nedostatnom razmjenom informacija unutar i izvan svojih redova, te – pazite sad ovo! – pravnim ograničenjima. U međuvremenu su ta sporna i kleta pravna ograničenja manje-više dokinuta, što međutim ne znači da je Amerika išta sigurnija no što je bila prije dvije i pol godine. George Tenet, šef CIA-e, čije su skoro pa neograničene ovlasti dodatno proširene nakon rujanskih napada, u svojoj ispovijedi pred Povjerenstvom izgovorio je i sljedeću rečenicu: “Shvaćali smo namjeru Bin Ladena da napadne našu domovinu, ali nismo bili u stanju prevesti to znanje u efikasnu obranu zemlje.” Povjerenstvu je ostalo da prešuti jedini logičan zaključak: da nema te ovlasti koja tako briljantnom umu ne bi bila premalena.

POBUNA

Dok američki avioni mlate po Falluji i ubijaju gotovo stotinjak Iračana dnevno, pobunjenici otimaju Talijane, Kineze, Japance, Ruse, Amerikance... Šiitski se svećenik Sayyid Moqtada al-Sadr ne uzbuđuje zbog prijetnje američkog generala Ricarda Sancheza da će mu njegovi vojnici doći glave. “Moji će sljedbenici nastaviti sveti rat neovisno o tome hoće li me Amerikanci uhvatiti ili ubiti”, veli Al-Sadr čiji se sljedbenici ukopavaju u svetom gradu Najafu očekujući udare američkih trupa. Ima i nekih naznaka da bi Al-Sadr mogao dopustiti da uz nečije posredovanje otpočnu pregovori s okupacijskim vlastima. U početku je zahtijevao da se Amerikanci povuku iz rezidencijalnih četvrti i da puste na slobodu sve zatočenike, ali je od postavljenih uvjeta odustao na nagovor ajatolaha Alija al-Sistanija. Al-Sadr međutim ne odstupa od svojega stava da direktnog pregovaranja s okupatorom nema i da ga neće ni biti.

TERAPIJA

Sveti je Otac Papa pozvao kršćane da ubuduće zajedno slave Uskrs... a onda mu je liječnik zabranio govoriti. “Danas 14. travnja, prihvaćajući savjet osobnog liječnika, Sveti Otac Ivan Pavao Drugi, nakon teških obaveza koje je imao tokom Svetog tjedna, neće osobno pročitati tekstove opće audijencije”, kazao je novinarima glasnogovornik Svete Stolice, kardinal Joaquin Navarro Valls. Papa se ipak nije dao posve ušutkati: pročitao je pozdrave hodočasnicima na Trgu svetog Petra. Kardinal Josip Bozanić će pak i dalje nesmetano propovijedati o opasnostima lažnih sloboda i ostalim kaptolskim opsesijama. Jer je zdravstvo u Hrvata na niskim granama.

________________________________
Copyright © 1993 - 2021. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA