Glazbareklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme


Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film

Guštaonica

Virtual Tribune

Pisma


Stranica obnovljena:
15. travnja, 2004.

01 / Glazba
Tamara VISKOVIĆ: GLAZBA
15. travnja, 2004.

“THE PASSION OF THE CHRIST: SONGS INSPIRED BY”, UNIVERSAL SOUTH

PODILAŽENJE KIČU

Povijesni projekti vezani uz ime Mela Gibsona proslavili su se mnogočime, ali vjerodostojnošću bogme ne, pa tako i naziv ovoga CD-a potencijalnog kupca (jer on nije namijenjen slušatelju, već kupcu) navodi na pomisao da se radi o pjesmama koje su autori komponirali inspirirani filmom. No, pjesme s njim uglavnom nemaju veze. Gibson ih je tek odabrao i na njih nalijepio etiketu “Pasija”. Pritom je igrao na prvu loptu, izdvojivši klasike komuniciranja s onozemaljskim autoritetima - Nicka Cavea, Leonarda Cohena, Elvisa Presleya…, ali, naravno, u njihovoj najkrotkijoj varijanti. Slabije upućeni tako nikad ne bi posumnjali da se radi o mizantropu koji rado pjeva o razbijanju djevojačkih glava, židovskom zavodniku preobraćenom na budizam te ikoni nećudoređa i pompoznog materijalizma.

Od pjesama snimljenih za potrebe filma izdvaja se "How Can You Refuse Him Now" Hanka Williamsa u izvedbi njegove unuke Holly Williams, sušte diskrecije praćene tek tihim klavirom, za razliku od Dolores O'Riordan u "Ave Maria" kojoj samo fali da joj iz čela ispali ptičica na federu kad uhvati onu svoju frekvenciju budilice. U sličnoj vokalnoj maniri album zatvara Bob Dylan, svaka mu čast na minulome radu, ali čovjek zvuči ko pijana baba. Akustično-arhaične rock balade generalno su kvalitetan materijal (izuzmemo li, fakat, da tužne pjesme o dobroti i muci znaju biti naporne u većim količinama), ali album je više od zbroja svojih dijelova. On je podilaženje kičastoj doslovnosti malograđanske ideje duhovnosti, realiziranoj kroz fragmente opusa autora koji su svoj kredibilitet zaslužili upravo prkošenjem toj ideji.

Utoliko je to proizvod licemjera namijenjen licemjerima. Ako ipak poželite u fonoteci imati suvenir na dirljive prizore probijanja udova čavlima, otkazivanja pluća pod teretom i liptanja krvi do izdahnuća, ovaj je CD ipak bolji izbor od originalne filmske glazbe, koja, također generalno kvalitetna, nosi svoju vrstu križa. Plagijat je Gabrielove “The Last Temptation of Christ”.

________________________________

________________________________
Copyright © 1993 - 2021. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA