Informbiroreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator

Glazba


Film

Guštaonica

Virtual TribuneStranica obnovljena:
20. svibnja, 2004.

01 / Informbiro
INFORMBIRO
Predrag LUCIĆ : INFORMBIRO
20. svibnja, 2004.

RAFAH

Tako to radi izraelska vojska: najprije tisućama ljudi poruši domove, a onda te ljude bez krova nad glavom zasipa projektilima iz tenkova i helikoptera. Poprište iživljavanja Sharonovih soldata bio je izbjeglički logor u Rafahu u kojemu preživljava 150 tisuća ljudi, a gdje su Izraelci naumili iskopati velike sigurnosne opkope. Zlatno pravilo broj jedan izraelske inženjerije kaže da najljepši i najsigurniji opkopi niču na mjestima gdje su izbjegli Palestinci nasadili svoje kuće. Zlatno pravilo broj dva kaže da nema dobrog opkopavanja bez temeljite pripreme terena. Zlatno pravilo broj tri veli da temeljita priprema terena podrazumijeva rušenje palestinskih kuća do temelja. Zlatno pravilo broj četiri kaže da snaga izraelske vojske počiva na strogom pridržavanju zlatnih pravila jedan, dva i tri.

PRIJATELJI

U Rafahu je od početka Druge intifade potpuno ili napola srušeno oko dvije tisuće kuća, u kojima je živjelo više od 11 tisuća ljudi. Ariel Sharon je pak uvjeren da njegova hrabra inženjerija može, bez ikakvih problema s onim što se još ponegdje naziva savješću, soriti baš svaku palestinsku kuću. Inženjerci prihvaćaju izazov... U jednoj maloj paraeuropskoj državi čija vlada njeguje duboko poštovanje prema izraelskoj odlučnosti i učinkovitosti, jedna ministrica imenom Marina Matulović-Dropulić pomno prati rušiteljske uspjehe bliskoistočnih uzora i prijatelja, i dok grize zanoktice, rastu joj zazubice. To je pravi posao, a ne ovo njezino tondinavanje vikendica... Vlada u kojoj sjedi gospođa MMD, naravno, ne prosvjeduje protiv rušenja Rafaha. Ona se ne miješa u provedbene urbicidno-fortifikacijske planove prijateljskih zemalja. Ona ne prosvjeduje ni zbog toga što je rušilačka ofenziva izraelskih buldožera nagnala tisuće Palestinaca na bijeg iz Rafaha. Ona zna da svi neće pobjeći.

MASAKRI

U izraelskoj akciji sravnjivanja Rafaha sa zemljom do sada je poginulo preko 330 osoba, među kojima je više od 200 civila i devedesetoro djece mlađe od 18 godina. Piloti-ubojice koriste provjerene metode: sačekaju da se mnoštvo odazove mujezinovu pozivu na molitvu, a onda kresnu projektil pred džamiju. Ili da se Palestinci usude okupiti na kakvom masovnijem prosvjedu izazvanom novim izraelskim upadom u neki izbjeglički logor. Gimme five! – kliču. Gimme five more! Jer ubijenih bude barem deset. Deset ubijenih i četrdeset ranjenih Palestinaca ostavio je za sobom izraelski jurišni helikopter u najnovijem napadu na Rafah. Posada letjelice se ostrvila na civile koji su demonstrirali povodom upada Izraelaca u obližnji izbjeglički logor Tel Sultan.

MAGIJA

Izraelski list Haaretz primjećuje da postoje dvije magične sintagme kojima se Sharonova vlada koristi kako bi "nagovorila" pilote i tenkiste da granatiraju velike skupine palestinskih civila. Prva je "naoružani muškarci", a druga – "tuneli za krijumčarenje oružja". Kad izraelski pilot čuje za "naoružane muškarce", on bez krzmanja istresa svoj smrtonosni teret na žene i djecu. Kada tenkist čuje za "tunele za krijumčarenje oružja", on raspali po svim kućama na koje naiđe. Posao potom dovrše buldožeri. Haaretz tvrdi da se ti famozni tuneli koriste uglavnom za dostavu hrane i lijekova stanovnicima Rafaha, a da oružje koje Palestinci nabave tim putem ne predstavlja nikakvu stratešku prijetnju Izraelu. Odgovornost za tragediju Rafaha ovaj list, baš kao i izraelski mirovnjaci, pripisuju i Sharonovoj vladi i opoziciji.

NASTAVAK

Izraelski ministar obrane Shaul Mofaz ne drži ni do novina ni do mirovnjaka, a ni do međunarodnih birokrata i njihovih unjkavih zahtjevčića da se obustavi sravnjivanje Rafaha sa zemljom. "To je potrebna i bitna operacija za sigurnost države Izrael. Ta operacija je važna i trajat će sve dok bude potrebna", veli Mofaz. Planetarna politokracija sliježe ramenima i priprema nova mlaka priopćenja u kojima će do tupila ponavljati izraze "oštre osude" i u kojima će "energično zahtijevati" da se sve strane suzdrže od nasilja, da sunce nesmetano sja i da proljetni povjetarac ćarlija.

KLANJE

U naizmjeničnom klanju nigerijskih muslimana i kršćana u proteklih je dvadesetak dana stradalo preko tisuću ljudi. Ovaj je vjerski sukob, kako to često biva, izazvan nadasve profanim katastarskim nesuglasicama. Buknuo je u središnjem dijelu zemlje i ubrzo se proširio prema sjeveru, pa je predsjednik Olusegun Obasanjo zaključio da ne bi bilo zgorega uvesti izvanredno stanje. Svjetske agencije u svojim izvještajima o nigerijskim masakrima ne propuštaju naglasiti kako nasilje nije imalo nikakvog utjecaja na transport nafte iz ove zemlje koja na listi izvoznica sve skuplje tečnosti zauzima visoko sedmo mjesto, dok je u disciplini masovnih ubojstava iskočila kao lider ovogodišnjega šampionata. Nigeria, twelve points!

SLIKA

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld je doletio u Irak, posjetio mučilište Abu Ghraib i tom prigodom izjavio kako ima i gorih fotografija zlostavljanja zarobljenih Iračana od onih koje su objavljene proteklih tjedana. I bio je u pravu! U to se mogao uvjeriti svatko tko je vidio sliku iz Abu Ghraiba na kojoj se Rumsfeld, naceren od uha do uha, rukuje s jednako široko nasmiješenim zapovjednicima zloglasnoga zatvora. Abu Ghraib je dobio novoga upravitelja. To je general Geoffrey Miller koji se proslavio tretmanom štićenika u logoru X-Ray, zadnja pošta Guantanamo.

ATENTAT

Američki su tenkovi ušli u najveće iračko groblje, smješteno u svetom gradu Najafu, gdje se pokapaju šiiti iz cijeloga svijeta. A onda je u samoubilačkom napadu automobilom punim eksploziva u Bagdadu stradao predsjednik iračkoga Vijeća za privremenu upravu Izzedin Salim, inače šiit i vođa islamističkog pokreta Dawa. Odgovornost za ubojstvo Salima preuzela je dosad nepoznata teroristička organizacija, kazavši pritom da je likvidirala "izdajnika i plaćenika". Američki upravitelj u Iraku Paul Bremer kazao je da će, unatoč ubojstvu Izzedina Salima, "put Iraka prema suverenitetu i miru biti nastavljen". Oglasio se i najutjecajniji šiitski vjerski vođa, veliki ajatolah Ali al-Sistani. On je pozvao i američke trupe i šiitske militante odane Moqtadi al-Sadru da se povuku iz svetih gradova Najafa i Kerbale.

SONIA

Dok se bulevarski i budalasti tisak diljem zapadne hemisfere kitio naslovima tipa "Prva katolkinja na čelu Indije", Sonia Gandhi, Talijanka podrijetlom i šefica Kongresne stranke koja je izborila neočekivanu pobjedu na indijskim općim izborima, odlučila je poslušati svoj unutarnji glas i pustiti da je mimoiđe premijerski kalež. "Skromno moram odbiti mjesto premijerke, to ionako nije bio moj cilj", kazala je Sonia Gandhi, izazvavši posvemašnje čuđenje častohlepnih pripadnika planetarne političke kaste. Unatoč tome što je dvadesetak njezinih pristaša zaprijetilo kolektivnim samoubojstvom u slučaju njezina odustajanja od premijerskog položaja, Sonia Gandhi je predložila da sastavljač nove vlade bude Manmohan Singh, čovjek koji je kreirao ekonomske reforme u Indiji.

________________________________
Copyright © 1993 - 2021. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA