Kultivatorreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator

Glazba


Film

Guštaonica

Virtual TribuneStranica obnovljena:
20. svibnja, 2004.

01 / Kultivator
Darko VUKOREPA: KULTIVATOR
20. svibnja, 2004.

* DOKUMENTARNI film "Fahrenheit 9/11" Michaela Moorea, koji vrlo oštro kritizira Bushov rat u Iraku i njegov način borbe protiv terorizma, doživio je na Canneskom filmskom festivalu ovacije publike, ali i kritike. Govoreći o politici Bushove administracije, Moore je u Cannesu kazao: "To je totalni kaos. Njihov način rješavanja problema uvrijedio je previše ljudi." U središtu filma je priča o tome na koji su način Amerika i Bijela kuća reagirale na teroristički napad 11. rujna 2001., te veza između obitelji Bush i istaknutih Saudijaca, uključujući i obitelj Osame bin Ladena. "Imali smo predsjednika koji je zaspao na kormilu", kaže Moore. "Nadam se da će se film pojaviti u Americi do kraja godine. Ovaj put ja sam samo prenosio, a Bush je pisao najsmješnije rečenice."

* DIREKTOR UNESCO-a Koichiro Matsuura imenovao je znanoga umjetnika Navarrea Scotta Momadaya UNESCO-ovim umjetnikom za mir. Momaday je tu počast prije nekoliko dana primio "za svoja postignuća kao pisac i slikar, za podršku obnovi i očuvanju domorodačkoga američkog naslijeđa kao i kulturnih tradicija (...) te kao znak priznanja njegovoj posvećenosti UNESCO-ovu 'Programu za međukulturni dijalog i čuvanje domorodačkih kultura'", kaže se u priopćenju. Momaday je rođen 1934. u Oklahomi, a roditelji su mu bili učitelji u indijanskim rezervatima. Kao romanopisac, znanstvenik, slikar i pjesnik on kombinira moderne angloameričke literarne metode s indijanskim domorodačkim tradicijama poezije i pripovijedanja. U pismu Scottu Momadayu direktor UNESCO-a piše kako je "čuvanje izvorne kulture postalo apsolutni imperativ u kontekstu globalizacije". Momaday je 1969. dobio Pulitzerovu nagradu za fikciju za svoj prvi roman "Kuća od zore".

* IZLOŽBA “Magična mjesta. Bečke predaje i mitovi”, otvorena nedavno u bečkoj “Vili Hermes”, u cijelosti je posvećena duhovnoj, magijskoj i religijskoj baštini dunavske metropole. Postavljena uz stručnu pomoć folkloristice i dugogodišnje suradnice Bečkih muzeja Reingard Witzmann, izložba se bavi najpoznatijim bečkim predajama i legendama poput one o bazilisku, nakaznoj mitskoj zvijeri čiji prizor još nitko nije preživio, “stablu u okovu”, što ga je okovao sam Nečastivi u potrazi za dušama lakovjernih, “dunavskoj sireni”, čiju su neodoljivost mnogi bečki ribari platili životom, kući “K poganskom prasku”, ispod koje su Turci za opsade Beča nakanili barutom dići u zrak dio grada, u čemu su ih spriječili bečki pekari, ili “prelji kraj križa”, kamenom stupu na prilazu gradu, čiji mit seže u mračno doba križarskih ratova…

* DRUGOM stranom života znamenitog bečkog skladatelja Arnolda Schönberga, koja, doduše, ostaje blisko povezana s njegovim glazbenim stvaralaštvom, bavi se izložba pod imenom “Šahovski potezi Arnolda Schönberga. Dodekafonija i konstrukcije igara”, otvorena do 13. rujna u Centru “Arnold Schönberg” u Beču. Iz pomalo nesvakidašnje perspektive izložba prikazuje Schönberga kao talentiranog inovatora, obnovitelja šaha, te izumitelja glazbenih alatki koje je koristio u svakodnevnom životu i radu. Skladatelj Schönberg unio je mnoge inovacije u glazbu 20. stoljeća. Svojim iskoracima prema slobodnoj tonalnosti i serijalnoj glazbi utro je nove putove kompozicije, kako sebi, tako i nadolazećim generacijama. Šah, pak, koji je razvio Schönberg, sadrži i neke pomalo neobične figure poput podmornica, artiljerije ili biciklista, tematizirajući razdoblje Prvog svjetskog rata, a da sam ne bude ratna igra.

* VJERSKA knjiga kojoj je nekad vlasnik bio Adolf Hitler i otipkana zahvala s njegovim potpisom prodane su za rekordnu cijenu na dražbi u Aucklandu u Novome Zelandu. Dražbovni mešetar Dunbar Sloane kaže da je knjiga "Božje djelo i Lutherovo učenje" prodana za 5140 američkih dolara, znatno više od prve cijene od 726 dolara. Kartica sa zahvalom, pak, ponuđena je za 1814, a prodana je za 3930 dolara. Oba je predmeta kupio kolekcionar s Južnoga otoka Novoga Zelanda koji je želio ostati anoniman. Prodao ih je nekadašnji časnik britanske kraljevske mornarice Neil Duff koji ih je uzeo iz ureda njemačkoga diktatora kad je bio u Berlinu kao vojnik u Drugome svjetskom ratu.

________________________________

DRAŽBE UMJETNIČKIH DJELA
REKORDNI POLLOCK

Slika Jacksona Pollocka prodana je prije nekoliko dana za 11,65 milijuna dolara, postavivši aukcijski rekord suvremenog poslijeratnog američkog slikarstva. Slika "Number 12" iz 1949. godine bila je procijenjena na 5 do 7 milijuna dolara i od prethodnog vlasnika, Muzeja moderne umjetnosti (MoMA), otkupio ga je anonimni kupac. Slika je bila dovršena za Pollockovu treću izložbu u Galeriji Betty Parsons u studenome 1949., a nakon otvorenja Pollock je postao poznat kao "američki apstraktni ekspresionist".

Napravljena jedinstvenom Pollockovom tehnikom, koju je predstavio dvije godine ranije, slika "Number 12", 1949. se nalazila među Pollockovim djelima u američkom paviljonu na Venecijanskom bijenalu 1950., izložbi koja je jako utjecala na razvoj europske avangarde 1950-ih. Pollockova slika bila je jedno od ponuđenih umjetničkih djela na nedavnoj dražbi poslijeratne suvremene umjetnosti kod Christie'sa na kojoj je ostvaren ukupni promet od 102,11 milijuna dolara, što je ujedno i rekord te aukcijske kuće. Ostale top-zarade ostvarila su djela "No. 15" Marka Rothka, prodano za 8,9 milijuna te autoportret Andyja Warhola iz 1967. koji je prodan za 6,9 milijuna dolara… "Primjetan je oporavak gospodarstva iako je tržište prošlo kroz manju krizu", rekao je aukcionar Christopher Burge i dodao kako impresionisti i postimpresionisti dobivaju na cijeni, dok suvremena umjetnost stalno izbacuje nova imena.


SVEMIRSKI TELESKOP "HUBBLE"
ZVJEZDANE STUBE OD PLINA I PRAŠINE

Iz NASA-e poručuju da njihovi astronomi nisu pomoću najnovijih snimki svemirskog teleskopa "Hubble" otkrili famozne "stube za raj", no nove "Hubbleove" fotografije, kao što se vidi iz priložene, nisu stoga bitno manje intrigantne: naime, nova fotografija jedne od najneobičnijih nebula naše galaksije, katalogizirane pod "imenom" HD 44179, prikazuje fascinantnu stepenastu strukturu koja okružuje umiruću zvijezdu. Spomenutu nebulu astronomi često nazivaju i "Crvenim pravokutnikom" zbog njezine jedinstvene forme i boja viđenih pomoću zemaljskih teleskopa, no detalji "Hubbleove" studije o ovoj nebuli, koji su objavljeni u travanjskome broju časopisa The Astronomical Journal, kazuju o tome da ova nebula baš i nema najpravilniji izgled pravokutnika, već da svojim izgledom više podsjeća na nekakvu X-strukturu koju oblikuju mlazovi plinova i zvjezdane prašine, odnosno umiruća zvijezda iz središta same strukture, čiji je životni početak usporediv sa zvijezdama poput našega Sunca. "Crveni pravokutnik" prvi put je otkriven ranih 70-ih godina prošloga stoljeća, a od Zemlje je udaljen oko 2300 svjetlosnih godina…


FENOMENI
NLO NAD MEKSIKOM?

"Bili su nevidljivi za ljudsko oko, ali su bili tamo, o tome nema spora. Imali su masu, imali su energiju i kretali su se naokolo", glasi izjava Jaimea Maussana, meksičkog novinara i dugogodišnjeg zagovornika postojanja NLO-a, nakon što je Ministarstvo obrane Meksika odlučilo prikazati 15-minutne snimke, koje su 5. ožujka zabilježile infracrvene kamare meksičkih vojnih zrakoplova. "Ovo je povijesna vijest", veli Maussan, jer postoje stotine snimaka NLO-a, ali do sada njihovo objavljivanje nije dopustilo ministarstvo obrane nijedne zemlje.

Slučaj bliskog susreta meksičkih vojnih zrakoplova i jedanaest NLO-a iznad istočne obale meksičke savezne države Campeche zbio se 5. ožujka ove godine na visini 3500 metara, a na snimci se čuje i glas jednog od pilota kako vrišti: "Mi nismo sami. Ovo je tako ludo!" Maussan dodaje da su NLO-i, sudeći prema snimci, djelovali "inteligentno", jer su se nakon nekog vremena okrenuli i okružili zrakoplov koji ih je "progonio".

No, ubrzo nakon viđenja "letećih tanjura" ponad Meksika, oglasili su se i neki znanstvenici, koji su mišljenja da su "NLO", zapravo, fenomeni uzrokovani atmosferskim plinovima. "To su vrlo strani, nepoznati fenomeni, o kojima imamo vrlo malo informacija", izjavio je Julio Herrera s National Autonomous Universityja, dodavši da kod razmatranja ovog slučaja valja imati na umu da područje iznad kojeg su viđeni NLO-i predstavlja glavnu meksičku regiju za proizvodnju nafte i plina…


NOVO IZDANJE "BULAJA NAKLADE"
"ORAŠAR" NA CD-ROM-u

Godine 1892. poznati ruski skladatelj Petar Iljič Čajkovski skladao je balet pod nazivom "Orašar"; priča se temelji na božićnoj bajci njemačkog pisca E. T. A. Hoffmanna o djevojčici Klari, princu pretvorenom u drvenu lutku – krckalicu za orahe, te zlom kralju miševa. Remek-djelo P. I. Čajkovskog vremenom je postalo vrlo popularno, posebice među djecom (glazba u filmu "Ta divna stvorenja…"), pa stoga nimalo ne čudi da je u našem dobu doživjelo i svoje multimedijalno izdanje. Izvornik je objavila ekipa Studia Mobile iz New Yorka, riječ je o rusko-američkim animatorima i programerima, koji su za znano hrvatsko multimedijalno izdanje "Priče iz davnine" producentice Helene Bulaje napravili interaktivni animirani film "Jagor", a ovdje je riječ o hrvatskom prijevodu.

CD-ROM, odnosno glazbena igra "Orašar" ukupno sadrži devet glazbenih igrica namijenjenih uzrastu od 4 do 104 godine, a tu su i vrlo zanimljivi dodatni sadržaji poput Enciklopedije glazbenih instrumenata, slušaonice, povijesti baleta "Orašar" ili, pak, suite "Orašar" (Ščelkunčik) u izvedbi Londonskog simfonijskog orkestra… Last but not least, u cro-verziji likovima su svoje glasove posudili glumci Nina Violić i Tvrtko Jurić.


________________________________
Copyright © 1993 - 2021. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA