Glazbareklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator

Glazba


Film

Guštaonica

Virtual TribuneStranica obnovljena:
20. svibnja, 2004.

01 / Glazba
Tamara VISKOVIĆ: GLAZBA
20. svibnja, 2004.

THE BETA BAND: “HEROES TO ZEROES” (REGAL)

RADOSNI "RADIOHEAD"

Glazbeni znalac neće inzistirati na tome da se pjesma mora sastojati od strofa, refrena i tih tričarija sa satova glazbenog odgoja, baš kao što gurman neće poput školarca inzistirati da se ručak mora sastojati od šnicela s pomfrijem, ali, s vremena na vrijeme malo strukture dobro dođe. Kao pravi antiheroji, The Beta Band su dosljedno propuštali ispuniti ijedno očekivanje vezano uz njihovu karijeru i pop muziku općenito, i baš kad se činilo da se od njih nikada neće dobiti išta dovoljno konvencionalno da bi uopće moglo biti predmetom ičijeg očekivanja, ludi su Škoti napravili upravo to.

Naručili su šnicel i pomfrit, i uslast ga pokusali. Album otvara singl (valjda prvi pravi singl u njihovoj karijeri) Assessment, bujna pop pjesma sa silazno-uzlaznim refrenom, koja će širu publiku odmah podsjetiti na U2, a onu malo stariju na prve albume Echo & The Bunnymen. Poslije nje je Space, s vokalom koji glatko klizi preko šarmantnog elektronskog pinganja i ponganja, udruženog s dionicama pravog gitarskog rocka. Pjesme zvuče kao da su se u njima samoinicijativno okupile i iskristalizirale sve ideje s njihovih introvertnih albuma, bilo u balade (Troubles), bilo u garage rock (Out-Side), kozmički folk ili Beatles-jednostavnost.

Album pokazuje do sada neiskazanu sklonost ka tradicionalnim formama (izdanje ima otisnute i čak i tekstove pjesama) i nekako je krepkije, glasnije i direktnije od prethodnih. Još je tu, doduše, dovoljno instrumentalnog tumaranja koje će vas nagnati da povremeno bacite oko na display, provjeravajući jel' to još pjesma broj 6 ili su već prešli na 7 (da biste zaključili da su oni već dogurali do 11), ali dojam je da je grupa, ukalupivši do neke mjere svoj zvuk, stvorila slobodniju i zadovoljniju muziku, blisku onome što bi možda napravili Radiohead, kad bi bili radosniji, ili Coldplay, kad bi bili opušteniji.

________________________________

________________________________
Copyright © 1993 - 2021. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA