Picaskandalreklama

NAVIGACIJA


Informbiro

Osoba tjedna

Kolumne

Teme

Interviewi

Tri x tri

Picaškandal

International

Feral Tromblon

Oswald

Greatest Shits


Kultivator

Glazba

Knjige

Film

Guštaonica

Virtual TribuneStranica obnovljena:
1. srpnja, 2004.

01 / Picaskandal
1. srpnja, 2004.

PICAŠKANDAL

Surađivali: Goran Borković, Ivica Đikić, Vladimir Matijanić i Hrvoje Prnjak


TOMČIĆEVA NEODLUČNOST

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke Zlatko Tomčić razapet je između dviju koalicijskih opcija koje mu se nude, preciznije, razapet je između dviju stranačkih frakcija što zagovaraju različite poglede na HSS-ovu političku budućnost. Jedna frakcija – kojoj je na čelu neuništivi neretvanski bankar Marinko Filipović – zalaže se za soluciju po kojoj bi HSS na lokalne izbore, što će se održati u proljeće iduće godine, izašao u koaliciji s Đapićevom Hrvatskom strankom prava, a Filipović pritom ima podršku dobrog dijela dalmatinskih i slavonskih organizacija Seljačke stranke. Suprotstavljena struja – kojoj su predvodnici Božidar Pankretić i Ante Simonić, nekad članovi Račanove Vlade – sklona je, pak, koaliranju sa SDP-om, HNS-om, Librom i LS-om. Oni imaju podršku HSS-ove zagrebačke filijale.

Zlatko se Tomčić u ovoj priči zasad pokušava držati neutralno, te preko bliskih novinara u javnost pušta obje varijante iščekujući kakve će biti reakcije. No, kako god odlučio HSS-ov šef, dojam je da je ova stranka – zahvaljujući vlastitom promoviranju trgovine kao vrhunaravne političke vještine – nepovratno otklizala na marginu ovdašnje politike.

NEMA NOVCA ZA TUŽITELJE

Uskoro će se navršiti godina dana otkad je grad Zagreb bez državnog odvjetnika. Posljednji je bio Krunoslav Canjuga koji je suspendiran zbog sumnji da je bio upleten u mutne poslove s odvjetnikom Mirkom Batarelom. Premda se očekivalo da će prethodna vlast neposredno pred parlamentarne izbore, krajem prošle godine, riješiti pitanje njegova nasljednika - to se nije dogodilo. Niti nova HDZ-ova vrhuška nije pokazala naročitu volju i zanimanje za činjenicu da Zagreb godinu dana nema svoga tužitelja. Smjenjivali su se vršitelji dužnosti, ali nitko nije dobio dovoljno snažnu podršku da bi bio izabran na to mjesto. Razlog za to je politička neusuglašenost oko njegova imena.

Premda se svi zaklinju u nužnost reforme pravosuđa, Državnoodvjetničko vijeće protekli je tjedan odgodilo imenovanje triju zamjenika glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Razlog je ovaj put još prozaičniji - nedostatak novca. Njihovim imenovanjem željelo se ubrzati postupke u Kaznenom odjelu, ali do toga, po svemu sudeći, neće tako brzo doći. Predviđa se da bi zamjenici mogli biti imenovani poslije rebalansa proračuna kojim bi se trebao osigurati novac za njihove plaće.

ŽRTVOVANJE KRULJCA

General Mladen Kruljac uskoro bi trebao biti smijenjen s mjesta zamjenika zapovjednika Kopnene vojske. Povod za smjenu je Kruljčeva umiješanost u nedavni mafijaški sukob u Slavonskom Brodu u kojem su ubijena dvojica njegovih najbližih prijatelja: braća Željko i Dragan Prgomet. Njih su dvojica bila na vrhu Kruljčeve kriminalne piramide čiji pripadnici godinama teroriziraju Slavonski Brod. Kruljčevom odlasku s mjesta zamjenika zapovjednika, pridonijelo je i otvoreno pismo Tomislava Opačka, financijskog direktora i člana Predsjedništva DC-a.

Opačak je, naime, generala Kruljca optužio da ga je 1999. godine zajedno s braćom Prgomet teško pretukao i potom natjerao da mu kupi jacuzzi kadu. Svjestan da mu nečastan otpust visi nad glavom, Kruljac je u spašavanje dragog mu položaja uključio sve utjecajne osobe koje poznaje. Prvi je Kruljčevim molbama podlegao zastupnik SDP-a i njegov dobar prijatelj Mirko Filipović koji je bezuvjetno podržao Kruljca. Međutim, kako sada stoje stvari, Kruljac više nikome nije potreban.

OTKAZI U NAJUSPJEŠNIJOJ DALMATINSKOJ TVRTKI?

Hrvatska gospodarska komora Splitsko-dalmatinske županije početkom tjedna proglasila je Dalmacijacement, tvrtku u vlasništvu britanske korporacije RMC Group, najboljom velikom tvrtkom u 2003. godini. I zaista, tu se naizgled nema što prigovoriti: riječ je o najvećem proizvođaču cementa u Hrvatskoj (2 milijuna cementa u prošloj godini), i jednoj od rijetkih tvrtki na dalmatinskom prostoru koja izvozi (40 posto proizvedenog cementa) i posluje s 54-postotnim povećanjem dobiti u odnosu na godinu prije.

No, da je i ova, vodeća dalmatinska tvrtka, koja je u Komori istaknuta i kao “jedan od primjera dobre privatizacije” suočena s problemima koji su doslovno oborili gospodarstvo izvan metropole, svjedoči i informacija koju smo dobili iz rukovodećih krugova DC-a, a koja govori o otpuštanju barem 10 posto od ukupno 770 zaposlenih! Istina, radnici se oštro protive takvim zahtjevima RMC Groupa, ali ne treba sumnjati da će oni biti provedeni u skoroj budućnosti, iako uprava šuti o ovim zahtjevima britanskih vlasnika.

HNS-u NE SMETA RASIZAM HRVATSKIH NAVIJAČA

Evropsko nogometno prvenstvo pamtit će se po slomu ambicija naših nogometnih zvjezdica, ali i moralnom debaklu Hrvatskog nogometnog saveza. Naime, HNS – a to se ponavlja od natjecanja do natjecanja! - nije našao za shodno makar osuditi rasističko-šovinističke ispade naših navijača, kao i pjevanje nekih ustaških koračnica (naročito na utakmici protiv Francuske), što je, uostalom, naišlo i na simpatije kod HTV-ovih reportera. Tako je, recimo, Božo Sušec, uoči utakmice sa Švicarskom, na barem pet sekundi zamrznuti krupni kadar lica jednog hrvatskog navijača s ogromnim U na čelu kazao tek kako su naši navijači “orni i spremni”...

No, zato je spomenute degeneracije uočila – UEFA, odnosno njezina Disciplinska komisija. U moguće sankcije spada i kazna igranja reprezentativnih utakmica pred praznim tribinama. Dakako, HNS šuti, a dođe li do kažnjavanja, vjerojatno ćemo opet slušati o šikaniranju “malih” naspram “velikih” i druge priče za laku noć!


BRODSKA BLAMAŽA

Pokušaj uvođenja prve "povijesne" konkurencije riječkoj Jadroliniji na održavanju putničkog prometa između kopna i srednjodalmatinskih otoka zasad prolazi neslavno. Splitski brodar SEM Marina kupio je trajekt Split prvi koji je trebao ploviti na relaciji Split-Supetar; on je doplovio u Split, no lokalna Lučka uprava ne dopušta mu ukrcaj putnika i vozila. Razlog: SEM Marina nema županijsku koncesiju za prijevoz putnika. Splitski brodar stoga je pokušao liniju između Splita i Supetra uspostaviti kao izletničku, no, Lučka uprava im to ne dopušta, jer smatra da se na izletničkim linijama ne mogu prevoziti vozila, iako u zakonu to nigdje ne stoji.

No, najzanimljivije je zašto SEM Marina nema županijsku koncesiju: zbog administracije. Zahtjev za dobivanje koncesije, naime, predali su još u siječnju ove godine i od tada do danas traje prepiska između Božidara Kalmete, ministra mnogočega, uz ostalo i prometa, Krune Peronje, župana splitsko-dalmatinskog, i njihovih suradnika. Prepiska koja se tek ovih dana (!?) materijalizirala u suglasnost koju su SEM-u za uspostavljanje “sporne” linije dali splitski i supetarski gradonačelnik.

Pridodamo li ovome i činjenicu da je SEM namjeravao liniju Split-Supetar uspostaviti kao izletničku koristeći rupu u zakonu, a ne izbjegavajući zakonske odredbe, nameće se logično pitanje: po čijem nalogu Lučka uprava koči stvaranje ozbiljne konkurencije Jadroliniji? Odgovor zaista nije teško dati.

V. MATIJANIĆ


ZABORAVLJENI BETON

Kako to obično biva u Hrvatskoj, pričalo se, pisalo, pucalo, prenemagalo, prijetilo, zgražalo, i... I ništa. Sjećate li se uopće storije o betoniranju prilaznih putova primoštenskim vinogradima? Ako se ne sjećate, podsjetit ćemo vas da je u proljeće 2003. godine jedna od medijskih hit priča bila ona o vlasnicima spomenutih vinograda koji su betonirali prilazne putove do svojih čokota. Božo Kovačević, tadašnji ministar zaštite okoliša, najavljivao je promptnu državnu akciju, a svoju izjavu o problemu dao je svatko tko je bio ili se osjećao pozvanim, od lokalne do državne razine.

I, što se dogodilo? Kako svjedoči nedavna fotografija Picaškandalova paparazza Lea Nikolića – ništa. Zapravo, jest nešto. O betoniranim vinogradima danas svi šute.

V. MATIJANIĆ


UTJERIVANJE EUROFILIJE

Hrvatska Vlada angažirat će marketinšku agenciju radi pripreme reklamne kampanje u svrhu širenja većeg osjećaja eurofilije među hrvatskim građanima, kako Picaškandal doznaje od dobro obaviještenog izvora s Markova trga. Najuži dio kabineta premijera Ive Sanadera odlučio se na ovaj inventivan propagandni korak zbog sve veće zabrinutosti rezultatima stručnih istraživanja javnog mišljenja, koji pokazuju ne odveć povoljan stav domovinskog općinstva prema bliskom zapadu, što će reći Evropskoj uniji.

HDZ, koji igra gotovo isključivo na kartu hrvatskog približavanja Uniji, tako je namislio doskočiti jadu uz pomoć oprobanog trika za koji je potrebno samo nešto prepituranih kulisa i zgodno osmišljenih poruka, a široka medijska podrška niti ovaj put izostati neće. Sanaderova partija i vlada opet će poreznim obveznicima gurnuti pod nos tendencioznu virtualnu predodžbu - bilo zemlje ili inozemstva - a ne s općeg interesa jedan objektivan i nepristran prikaz stvari, i tako se upustiti u najnoviji pokušaj izigravanja kompletnog društva, nadajući se da bi kakva-takva eurofilija u Hrvata mogla barem dijelom odigrati ulogu nacionalističke histerije iz devedesetih, koja je uostalom poslužila kao dimna zavjesa oko svega što je tadašnji državni režim (od ove iste stranke) pobio i napljačkao. U ovom trenutku, najveći problem HDZ-ove Vlade jest nedjelotvornost u zemaljskim pitanjima, i slom državnog proračuna već uoči turističke sezone - da nije tako, pričali bi o unutarnjim uspjesima - pa ne čudi Sanaderovo politikantsko inzistiranje na temama i motivima iz međunarodnog konteksta, gdje neuspjeh nije baš sasvim očigledan.

Ali, premda je država u bankrotu, ministri koje se pita ne libe se još više uvaliti u dug za trošak proevropske reklamne kampanje čija se cijena izražava u milijunima eura. A čak i bude li kampanja dijelom financirana od strane kakvoga inozemnog fonda, njezin će istinski račun biti ispostavljen građanima kojima se nastavlja manipulirati u interesu samo jednog, vladajućega političkog i ekonomskog sloja u ovoj državi i šire.

I. LASIĆ


KUCAMO NA VRATA ZABORAVLJENIH ASOVA

JURE BURIĆ - Jure Burić je po svemu autentična pojava hrvatske političke scene s početka devedesetih godina prošlog stoljeća. Veće popularnosti lišila ga je tek neatraktivnost Županijskog doma Sabora, gdje je ovaj tvrdi HDZ-ovac i mrzitelj svega nehrvatskog - rigao vatru po političkim neistomišljenicima. Burić je žestok i danas: "Neću davati nikakve intervjue ni izjave. Neću govoriti ni za Feral Tribune, a bogami ni za Glas koncila. Završio sam političku karijeru i sad hoću imati svoj mir!" gromkim glasom javio nam se Burić. Pronašli smo ga na imanju u njegovom rodnom selu Ravno u Hercegovini. Tamo Burić provodi radni tjedan. "Preko tjedna radim poljoprivredu u Ravnom. Baš navodnjavam voćnjak", promrsio je kroz zube. Nekad nije bilo tako. Čim bi se povela priča o Ravnom od Burića niste mogli doći do riječi: "Za informaciju svima: prva kuća koja je bila spaljena u BiH u ovom ratu bila je moja kuća u Ravnome. Simbolično. I nije mi žao! Vjerojatno bi je moj otac prvi zapalio da mu je netko rekao: 'Božo, doći će ti Hrvatska, upalit ćemo ti kuću!'. On bi rekao: 'Ja ću je sam upalit, a nek dođe država!'". Tako je svojedobno govorio bivši dubrovačko-neretvanski župan Burić. Bogdan Denić je podnio kaznenu prijavu protiv njega zbog izazivanja rasne i vjerske mržnje. Burić je, naime, na kolegiju župana u Vladi izjavio: "Kakva smo mi to država kad nam se toliki Srbi mogu vratiti bez našeg znanja? Što rade hrvatski graničari, zar će dopustiti da nam u zemlju uđe svaki pijani četnik iz Trebinja", te tražeći reviziju izdanih domovnica dodao: "Nemojmo se zavaravati, Srbi danas misle isto što su mislili i prije šest godina". Nisu smetali Juri samo Srbi. Na Glavnom odboru HDZ-a 1996. kazao je: "Hrvatsku više ne mogu ugroziti ni arkanovci ni razni drugi četnici, nego jedino - Hrvati!"

G. BORKOVIĆ


TRI x TRI

IVICA PERIĆ, alkarski pobjednik iz 2001., kasnije izbačen s te manifestacije zbog nepristajanja na njezinu politizaciju, o prosvjedima braniteljskih udruga u znak podrške Mirku Norcu koji bi se trebali održati istodobno s 289. Alkom:

- To je dokaz da je Alka, nažalost, i dalje tek sredstvo političkih ucjena. Alka je i dosad zbog politikantskih igara bila u blatu, a ovo što se sprema ovog ljeta i definitivno će je pokopati, pretvoriti u najobičniji dernek, na kojeg nitko normalan neće doći. Jer, što će i koga gledati?! Poznato je da je Mirko Norac pismeno zatražio od Viteškog alkarskog društva smjenu s mjesta vojvode, ali pošto bi to onemogućilo i politizaciju, to naravno nije učinjeno. A likovi kao što je Ante Smoljo i ostali koji govore da će odaziv na prosvjed na dan održavanja Alke pokazati “tko su pravi Hrvati” imaju s Alkom veze koliko i moja baba s Wimbledonom!

DAMIR KAJIN, potpredsjednik i saborski zastupnik IDS-a, o porastu euroskepticizma u Hrvatskoj:

- Ne znam kome euroskepticizam i sadašnja pozicija Hrvatske mogu odgovarati, osim možda – uvoznicima, koji imaju interesa ljubomorno čuvati svoje današnje pozicije. Jer, i dalje daleko više uvozimo no što izvozimo. A nastavi li se takav trend, zadužit ćemo se kao Jugoslavija koncem osamdesetih, tako da zaista ne razumijem kojom logikom ti ljudi razmišljaju. U svakom slučaju, jasno je da se medeni mjesec HDZ-ove vladajuće politike i EU-a bliži svome kraju!

NENAD GRAČAN, nogometni trener, o inicijativama da se na mjesto izbornika hrvatske reprezentacije dovede trener iz inozemstva:

- Takve ideje su klasičan bijeg od odgovornosti i degradacija domaće struke. Odjednom je Hrvatska nogometna liga “krivac” što je reprezentacija trkački podbacila u Portugalu. Smiješno! Većina reprezentativaca ionako već godinama igra u inozemstvu...
U redu je da dođe Eriksson ili Capello, možda bismo nešto i naučili, ali pričati da će netko izvana, samo zato što je izvana, napraviti reda, to je nonsens.


________________________________
Copyright © 1993 - 2018. Feral Tribune. All rights reserved.


NASLOVNICA